Izpolni podatke in izračunaj svoj personaliziran jedilnik! 🍝🥗
Domov / Prehrana / 1+1=3? Zakaj niso vse kalorije enake?
 

1+1=3? Zakaj niso vse kalorije enake?

Predviden čas branja: 2 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 28/11/2016
1+1=3? Zakaj niso vse kalorije enake?

Prosim te, da ne verjameš tej trapariji tisočletja.

Gre za mit, ki marsikaterega posameznika konkretno oddalji od želene postave.

Trditev, da je kalorija pač kalorija, in da ni važno kaj pojemo, ko želimo izoblikovati postavo ter, da je pomemben samo pravi kalorični vnos, preprosto ne drži!

PA SO RES VSE ENAKE?

V naslednjih nekaj minutah razložim zakaj je temu tako in vam povem na kaj morate biti pri sestavljanju svojega jedilnika pozorni, da boste oblikovali čvrsto postavo, imeli dovolj energije za dnevne izzive in znali tistemu »strokovnjaku« razložiti, zakaj govori totalne traparije.

Kadar hujšamo oziroma oblikujemo svojo postavo, pogovor slej ko prej nanese na temo kaloričnega vnosa.

Če zadevo poenostavimo, je od dnevnega kaloričnega vnosa, torej od zaužite količine hrane in pijače, odvisno, ali se bo naša telesna teža povečala, znižala ali o ostala enaka. Prepričanje, da je to edino merilo uspeha, je velikokrat glavni razlog, da številni posamezniki obupajo oziroma odnehajo in ne dosežejo zastavljenega cilja.

Verjetno veste, da kalorije oziroma energijo v svoje telo vnesemo preko treh glavnih virov. To so:

  • maščobe: 1g=37,6812 kJ (9 kcal),
  • ogljikovi hidrati: 1g=16,7472 kJ (4 kcal) in
  • beljakovine: 1g=16,7472 kJ (4 kcal).

Strinjam se, da ne glede na izvor energije, količina sproščene energije ostane enaka. O tem ni nobenega dvoma.

Ko pa govorimo o človeškem organizmu, no takrat se zgodba bistveno spremeni. Že res, da bo kar se tiče količine sproščene energije, kalorija še vedno kalorija, vendar pa je sam izvor izredno pomemben.

To pa zato, ker je od deleža energije pridobljene iz maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin, odvisno, kaj se bo v našem telesu dogajalo s hormoni.

V RESNICI JE OD NJIH ODVISNO KAKŠNA BO VAŠA POSTAVA

Hormoni so snovi, ki pri samem hujšanju igrajo izredno pomembno vlogo.

Od njih je odvisno shranjevanje odvečne energije, presnova, občutek sitosti oziroma lakote itd.

Verjamem, da se vam tole vse skupaj zdi zapleteno, a brez skrbi. V nadaljevanju bo hitro vse jasno, saj bom razložil na kaj morate paziti, da bo vpliv na glavne tri hormone kar se da optimalen.

Izbor živil je ključnega pomena.

hormoni-kalorije

PUSTITE GA SPATI, KER V NASPROTNEM PRIMERU…

Prvi na seznamu hormonov, ki vplivajo na našo postavo, je inzulin.

Gre za hormon, ki igra pomembno vlogo pri shranjevanju energije. V kolikor zaužijemo ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom (beli kruh, testenine, sladice itd.), se količina omenjenega hormona hitro poviša. Posledica tega je slabo počutje in shranjevanje odvečne energije v obliki maščobnih blazinic.

Verjetno pa to ni vaš cilj.

Zato svetujem, da na svoj jedilnik umestite kompleksne ogljikove hidrate kot so ovseni kosmiči, sladki krompir, polnozrnate testenine in rjavi riž, ter tako raven inzulina čez dan obdržite na optimalni ravni in se izognete napadom lakote, potrebi po sladkem, nepotrebnemu shranjevanju energije in slabemu počutju.

Sedaj veste, zakaj je bolje zaužiti 100 gramov ovsenih kosmičev kot pa 100 gramov navadnih testenin, čeprav je kalorični vnos približno enak?

HORMON LAKOTE, NA KATEREGA VEČINA POZABI

Drugi hormon na današnjem seznamu, je grelin.

Gre za hormon, ki povečuje občutek lakote. V kolikor je količina grelina v našem organizmu previsoka, je občutek lakote močnejši.

S pravo izbiro živil bomo hormon bistveno hitreje spravili na optimalno raven. To pomeni, da ni pomembno samo koliko kalorij zaužijemo, ampak je ključen tudi izbor živil. Zato predlagam, da na jedilniku omejite sadje in izločite predelana živila, saj negativno vplivajo na omenjen hormon.

NAJ TE PRVI DEL IMENA NE ZAVEDE

Leptin pa je tretji hormon in igra ključno vlogo pri uravnavanju porabe energije in apetita.

V kolikor raven omenjenega hormona ni optimalna, dvomim, da boste uspešno dosegli zastavljeni cilj, saj boste pogosto lačni in utrujeni.

Da bo raven hormona v mejah normale, na jedilniku ne sme manjkati kakovostnega vira beljakovin. V mislih imam predvsem pusto meso, ribe, jajca, pravi grški jogurt, čičerika, leča, črni fižol, itd.

V kolikor boste kalorije, ki pripadajo beljakovinam nadomestili s prekomerno količino katerega drugega makrohranila, boste odvečne maščobne obloge izgubili bistveno težje kot sicer.

miha-kalorijeGlede da na to, da smo se dotaknili glavnih treh, sem prepričan, da bistveno bolj razumete ozadje kalorij.

Za tiste ki mi še vedno ne verjamete in niste prepričani da teorija res drži, pa še tole vprašanje.

Kaj pravite na slike mojih varovancev, ki so z mojo Formulo Popolne Postave in pravilnim razmerjem ter izborom makrohranil, uspeli doseči super rezultate?

Pa ne samo to.

Vse več varovancev se je v naši zaprti skupini oglasilo s pozitivnim odzivom zdravnikov, super rezultati krvne slike in biokemijskih preiskav (nižja vsebnost holesterola, sladkorja …).

Teorija, ki poskrbi za tiste prave rezultate, je tisto kar potrebujemo.

Tako! Pa smo ovrgli še en mit.

Ko boste naslednjič srečali »strokovnjaka«, ki vam bo prodajal zgodbo o tem, da je pomemben samo kaloričen vnos, pa se mu le nasmehnite.


VIRI:

Richard D Feinman and Eugene J FineA calorie is a calorie” violates the second law of thermodynamics


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji