Izpolni podatke in izračunaj svoj personaliziran jedilnik! 🍝🥗
Domov / Vadba / 3 popularne vadbe, ki vam preprečujejo sanjsko postavo (prenehajte z njimi)
 

3 popularne vadbe, ki vam preprečujejo sanjsko postavo (prenehajte z njimi)

Predviden čas branja: 3 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 05/09/2016
3 popularne vadbe, ki vam preprečujejo sanjsko postavo (prenehajte z njimi)

Današnja objava je namenjena SAMO tistim, ki:

  • se želijo znebiti odvečne maščobe

IN HKRATI

  • oblikovati čvrsto, fit, zdravo postavo.

Če so tvoji cilji drugačni, oprosti, ampak potem današnja objava ni prava zate in lahko poskrbi za ogromno zmede. To pa zato, ker v nadaljevanju razkrijem kateri treningi niso dobra izbira, če želiš doseči prej omenjeni cilj.

Dejstvo je, da trening odigra zelo pomembno vlogo pri sami preobrazbi in počutju nasploh.

Zato je škoda, da na tej točki naredite napako in verjamete tistim, ki pravijo, da ni važno kaj počnete, važno je, da ste telesno aktivni.

Okej, vse lepo in prav.

Priznam, da je od ležanja na kavču, boljša čisto vsaka oblika telesne aktivnosti. Ampak kaj pa takrat, ko želimo doseči nek konkreten cilj?

Verjetno si ga želite tudi vi?

No, takrat je zgodba bistveno drugačna in verjamem, da bodo naslednje trditve precej drugačne kot ste pričakovali. Obstajajo namreč telesne aktivnosti, oziroma treningi,  s katerimi NE BOSTE dosegli želenega cilja.

Da boste točno vedeli o čem govorim vam predstavim tri, zato predlagam, da pozorno prisluhnete.


NE TECITE STRAN OD SVOJEGA CILJA.

trening-tekTek je sicer odlična telesna aktivnost, če želimo izboljšati kondicijsko pripravljenost, poskrbeti za zdrav kardiovaskularni sistem, zbistriti misli in uživati na svežem zraku. Res je tudi to, da gre za zelo preprosto aktivnost, ki jo lahko izvajamo praktično povsod.

Ampak pozor!

Če želite v celoti  oblikovati, oziroma učvrstiti postavo in hkrati porabiti odvečno maščobo, tek definitivno ni najboljša izbira.

Razloga zakaj NE sta predvsem dva:

Prvič: Če želite porabiti nekaj več kalorij, bo treba teči vsaj 40 minut. In ker boste tekli nekoliko dlje se lahko zelo hitro zgodi, da zaradi napačne prehrane, telo kot vir energije, poleg odvečnih maščob, začne koristiti tudi aminokisline, ki so osnovni gradnik naših mišic. To pomeni, da ne boste pokurili samo odvečne maščobe, ampak tudi nekaj težko prigaranih mišic.

In sedaj klasično vprašanje. Kaj pa, če je vaša prehrana urejena do potankosti in se izognete tej napaki?

Tudi, če je vaša prehrana res TIP-TOP, samo s tekom ne boste dosegli želenega cilja.

Zakaj ne, razkrije razlog številka dve

Drugič: Če je vaš cilj čvrsta, fit postava, potem je jasno, da morate obremeniti mišice celega telesa in to na način, da mišično maso vsaj ohranite, oziroma jo povečate. Mišice so namreč tiste, ki poskrbijo, da so vaše roke lepo oblikovane, trebuh izklesan, rit na svojem mestu itd.

No, s tekom dvomim, da vam to lahko uspe, saj gre za trening na katerega se telo prilagodi precej drugače kot pa s povečanjem mišične mase.


ČVRSTO TELO V OBJEMU MAŠČOBE…NE HVALA!

yogaZa razliko od teka je naslednja vadba tista, ki sicer poskrbi za čvrste, lepo oblikovane mišice, ampak je preveč prijazna do maščob. Joga velja za pravi hit zadnjega časa, kar me sploh ne čudi. Gre za telesno aktivnost, s pomočjo katere se umirimo in skoncentriramo, konkretno oblikujemo svoje telo, povečamo gibljivost itn. Skratka pozitivno vplivamo na številne lastnosti, kar je odlična informacija.

Če pa želimo, poleg čvrstih mišic, porabiti še nekaj maščob, pa joga pokaže svojo pomanjkljivost.

Vadba je sicer lahko zelo naporna in seveda učinkovita, da ne bo pomote, ampak ni dovolj intenzivna v smislu, da bi pospešila presnovo, oziroma konkretno vplivala na celično dihanje. Prav celično dihanje pa je tisto, ki poskrbi, da se znebimo odvečnih maščob.


ČVRSTE MIŠICE, SUPER PORABA ODVEČNIH MAŠČOB, KAJ PA ZDRAVJE?

Poleg porabe odvečnih maščob in čvrstih mišic pa ne smemo pozabiti na tretji faktor pri telesni preobrazbi, oziroma treningu in to je zdravje.

Zakaj to omenjam?

crossfitPredvsem zato, ker se ogromno posameznikov takoj na začetku odloči, da bo crossfit tista vadba s katero bodo prišli do rezultatov. Ker gre za razgibano vadbo, ki vključuje različne pripomočke in poskrbi za super napredek je jasno, da je zanimanje vse večje, ampak pozor.

Gre za trening, ki vključuje precej kompleksnih vaj, ki pa so nekoliko bolj zahtevne kar se tiče izvedbe. Če se teh vaj ne lotite pravilno, tvegate ogromno.

Če ste začetnik lahko hitro pride do različnih poškodb, ki so lahko zelo resne in kar sledi verjetno poznate. Pavza s preobrazbo, padec motivacije in strah pred ponovnim začetkom.


Da ne bo pomote. Ne pravim, da so omenjene vadbe slabe. Sploh ne. Tudi sam grem z veseljem teč, naredim kakšen cross fit trening itn.

Kar želim poudarit je to, da omenjene aktivnosti, same po sebi, ne bodo poskrbele za celoten rezultat, oziroma vas lahko od rezultata za nekaj časa oddaljijo.

Zato predlagam naslednji dve rešitvi:

  •         ali na svoj urnik umestite različne telesne aktivnosti, kar pomeni, da boste učvrstili svoje telo in porabili odvečne maščobe.
  •         ali pa izkoristite prednosti krožnega treninga, kjer se izmenjujta visoka in nizka intenzivnost in z  lastno telesno maso, kot dodatno obremenitvijo, poskrbite za res lepo postavo.

tlt-trening

 

Upam, da sem vam z današnjo objavo pomagal in odgovoril na vprašanje zakaj kljub rednemu treniranju ne dosežete želenega cilja. Napačna izbira, oziroma razporeditev treningov je definitivno lahko eden od razlogov.

Ker vem, da takšnega odgovora mogoče niste pričakovali predlagam, da objavo delite z ostalimi in še ostalim razkrijete kje se lahko skriva razlog za neuspeh.

In seveda, če se pojavi kakršno koli vprašanje, pa obvezno piši v komentar in z veseljem odgovorim.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji