Izpolni podatke in izračunaj svoj personaliziran jedilnik! 🍝🥗
Domov / Prehrana / 3 največje napake vseh popularnih diet, ki vas lahko stanejo vašega zdravja
 

3 največje napake vseh popularnih diet, ki vas lahko stanejo vašega zdravja

Predviden čas branja: 3 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 06/11/2017
3 največje napake vseh popularnih diet, ki vas lahko stanejo vašega zdravja

Čudežne, šokantne, ločevalne, mesečne, vodene, bla, bla, bla, bla …

Govorim o dietah in o napakah, ki so povezane z njimi. Katere so najbolj usodne in kako se jim izogniti pa izveste v današnji objavi na portalu Popolna Postava.com.

Izračunaj svoj personaliziran jedilnik >>

Ne glede na to kaj jeste, kdaj jeste, koliko česa pojeste, ste na dieti. Beseda dieta izhaja iz angleškega jezika in pomeni način prehranjevanja. Tudi če vsak dan pojeste sendvič in vrečo čipsa ste na dieti.

Sledi pa vprašanje katerim napakam se morate izogniti, ko želite prilagoditi način prehranjevanja svojemu cilju, se pravi zdravi, fit postavi.


NAPAKA 1: PREMALO KALORIJ!!!

1napakaKALORIJE! To je tisto na kar se osredotoči večina, ki želi shujšati. Razmišljanje je sledeče: Če zaužijem manj kalorij, kot jih porabim, bom shujšal. To pomeni, manj kot pojem hitrejša bo preobrazba.

Trdno so prepričani, da je to pravi način in začnejo s preobrazbo. Osredotočijo se predvsem na sadje in zelenjavo, bistveno zmanjšajo količino zaužite hrane in velikokrat črtajo obroke, ki so na urniku po šesti uri. Posledica sprememb je velik energijski primanjkljaj in nižja telesna masa. SUPER! Vse skupaj zelo lepo teče nekaj dni mogoče celo teden ali dva potem pa ŠOK!!!

Preobrazba se ustavi in kilogrami se ne premaknejo nikamor.

Organizem je vrhunski sistem, ki je osredotočen predvsem na preživetje. V primeru, da zaužijete premalo kalorij se temu prilagodi na tri krute načine:

  • Odpove se deležu mišic saj niso nujne za preživetje in so hkrati glavni porabnik energije. Organizmu ni mar če so naše mišice ohlapne, brez tonusa in uničujejo našo samozavest.
  • Ker ni konstantnega vnosa energije se metabolizem še dodatno upočasni. To pomeni, da varčuje na račun maščobe saj je to tisto kar organizem potrebuje za hude čase.
  • Prav tako pa ni prave energije za številne dnevne obveznosti niti zbranosti, ki jo potrebujemo na predavanjih ali v službi.

REŠITEV: Za začetek na svoj jedilniku umestite zdrava, polnovredna živila in postopoma zmanjšajte kalorični vnos. Ne obremenjujte se s kalorijami ampak spremljajte svoje telo in se prilagodite spremembam.


NAPAKA 2: KRATKOTRAJNA DIETA!!!

2napakaRezultata napornih, mukotrpnih diet sta po navadi dva in sicer manjši napredek in hudo razočaranje. To, da se neke dieta držite samo kratko časovno obdobje je ena največjih napak, ki jih lahko naredite.

Če ste pred tem imeli drugačen način prehranjevanja in ste se borili z kilogrami, se bodo ti, po končani »dieti«, spet začeli kopičiti. Temu rečemo yo-yo efekt in ob živce spravi ogromno ljudi. Ko že mislijo, da je to to in da so dosegli rezultat, spoznajo kruto realnost POVRATEK MAŠČOBNIH OBLOG!

REŠITEV: Oblikujte način prehranjevanja, ki vas ne bo obremenjeval, mu boste z veseljem sledili in bo naklonjen vašim ciljem. Zmerna prehrana naj postane del vašega življenja. Dejstvo je, da lahko jeste zdravo, okusno in raznoliko. Če mi ne verjamete obvezno pogledajte v rubriko zdravih receptov in vem, da boste postali lačni.  


NAPAKA 3 : VSE UPE POLAGAM NA DODATKE!!!

3napkaZa veliko stvari se je potrebno potruditi, vložiti nekaj časa in energije in rezultat je zagotovljen. Tisti, ki pri preobrazbi vse upe polagajo na dodatke naredijo tretjo najbolj pogosto napako. Bližnjica do fit, zdrave postave ne obstaja.

Pa da ne bo pomote, dodatki k prehrani so super zadeva, če jih znamo uporabljati sebi v prid. V nasprotnem primeru pa nimajo nobenih pozitivnih koristi. Tako kot računalnik. Če ga znamo uporabljati lahko z njim rešujemo najbolj kompleksne operacije, rišemo načrte, komuniciramo z ljudmi na drugem koncu sveta itd. Drugače pa gre samo za stvar na kateri se nabira prah.

REŠITEV: Temelj uspešne preobrazbe vedno predstavljajo klasična živila. Dodatki k prehrani so pika na i, ki celotno zadevo lahko konkretno olajšajo. Svetujem vam, da jih uživate v kombinaciji z zmerno prehrano in redno telesno aktivnostjo. Še enkrat poudarjam, da govorimo o kvalitetnih izdelkih, katerim lahko zaupamo, zato previdno pri izbiri.


Ni dovolj, če samo poznaš te 3 NAPAKE, ki sem ti jih razkril!

Pomembno je tudi, da si znaš sestaviti jedi in točne količine, ki jih potrebuješ, da dosežeš svoj cilj.

Ampak za tak jedilnik po navadi moraš najeti nutricionista, njihove ure pa so daleč od poceni. Meni se zdi to ena velika krivica. Pravilna prehrana je nekaj, kar bi nas morali naučiti že v osnovni šoli!

Pa nas ne!

In še več, v navalu slabih informacij na spletu, ali revijah, pademo v eno izmed krutih pasti slabih diet.

Ravno zato, sem se odločil temu narediti konec!

Pripravil sem jedilnik, ki ti točno pokaže kaj in koliko česa pojesti.

Z njim vsak teden dobiš 35 različnih receptov, ki so že vnaprej prilagojeni zate.

Vsi recepti so preizkušeni in izberem le najbolj okusne. Potem pa ti povem, kakšno količino posameznega živila uporabi pri svoji jedi.

Tako imaš za vsak dan v tednu pripravljen okusen jedilnik.

Sploh ne čakaj.

Skoči na to povezavo in si poglej, kako izgleda tvoj idealni jedilnik:

Izračunaj svoj personaliziran jedilnik >>

Če bo slučajno kakšna nejasnost mi pišite na [email protected] in z veseljem pomagam. Da pa do takrat slučajno ne zamudite novih nasvetov ali super treningov obvezno oddajte svoj e-naslov in se mi pridružite na mailing listi.


VIRI:

Effect of long-term calorie restriction with adequate protein and micronutrients on thyroid hormones. – Fontana L, Klein S, Holloszy JO, Premachandra BN.

Long-term effects of calorie restriction on serum sex-hormone concentrations in men.– Cangemi R, Friedmann AJ, Holloszy JO, Fontana L.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji