Domov / Prehrana / 3 pomembna hranila, ki jih ne moremo zaužiti iz živil živalskega izvora
 

3 pomembna hranila, ki jih ne moremo zaužiti iz živil živalskega izvora

Predviden čas branja: 2 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 17/08/2015
3 pomembna hranila, ki jih ne moremo zaužiti iz živil živalskega izvora

Pregovarjanja o tem, ali so bolj kakovostna in zdravju prijazna živila živalskega ali rastlinskega izvora, poslušamo že skoraj na vsakem koraku. Seveda je prav, da vedno več pozornosti namenjamo zdravemu načinu življenja, vendar ne smemo pozabiti na določena dejstva, mimo katerih pač ne gre. Morate se zavedati, da obstajajo snovi, ki so izredno pomembne za super počutje, vendar jih v eni od skupin skorajda ni mogoče najti. Vas zanima, katere so te snovi? Vse in še več izveste na portalu PopolnaPostava.com.

Ali veš, da Popolna vadba 2, ki vsebuje vse elemente uspešnega hujšanja oziroma preoblikovanja telesa, zaupa že več kot 4000 mojih varovancev?

Dejstvo je, da je prehrana številnih posameznikov preveč enolična oziroma monotona. Problem je predvsem v prehranski osnovi, ki jo pogosto predstavljajo živila živalskega izvora (meso, mesni izdelki, jajca, testenine, nekateri siri itd.). To pa zato, ker obstajajo snovi, ki so izredno pomembne za splošno zdravje, fit postavo in obilico energije, vendar jih v živilih živalskega izvora enostavno ni mogoče najti v zadostnih količinah.

Ena izmed takih snovi je definitivno vitamin C. Gre za snov, ki je naše telo samo ni sposobno izdelovati, hkrati pa odigra izredno pomembno vlogo pri splošnem zdravju. Vpliva predvsem na delovanje imunskega sistema, sodeluje pri sproščanju energije, nastajanju kolagena, absorpciji železa, blagodejno vpliva na živčni sistem, zmanjšuje utrujenost itd.

Gre za izredno učinkovit antioksidant, ki ga v manjših količinah sicer najdemo v jajcih, jetrih in ribah vendar za zadostitev potrebam našega organizma ne smemo pozabiti na oblico zelenjave, kot je brokoli, paprika, peteršilj, brstični ohrovt in nekatero sadje, na primer črni ribez in kivi.

Druga, širši javnosti precej nepoznana snov, na katero vas želim opozoriti, so beta-glukani. Gre za eno izmed bolj raziskanih vrst vlaknin. Poleg tega, da vlaknine povečujejo občutek sitosti, kar je odlična novica za vse tiste, ki se borijo z željo po sladkem na koncu vsakega obroka, znižujejo raven slabega holesterola in možnost nastanka srčnih bolezni ter pomagajo pri izgubi odvečnih kilogramov, so beta-glukani izredno pomembni za zdravo črevesno floro.

Da bo vaša prebava delovala res tako kot mora, in bo vaš organizem sposoben absorbirati čim več hranilnih snovi, ki so ključne za vaš napredek, ne smete pozabiti na najbogatejše vire beta-glukanov. To so predvsem oves, ječmen in laneno seme.

Tretja snov, ki jo želim izpostaviti, pa je pektin. Gre za skupino probiotikov, ki, podobno kot beta glukani, pozitivno vplivajo na črevesno floro in absorpcijo hranilnih snovi. Poleg tega pa odigrajo še eno pomembno vlogo pri super počutju. Pozitivno vplivajo na raven sladkorja v krvi po samem obroku, kar je za vse, ki se trudimo oblikovati super postavo, odlična novica.

Poleg tega pa raziskave kažejo, da lahko pektini pomagajo pri preprečevanju raka na debelem črevesju.

Glavni prehranski vir pektinov je sadje, kot so pomaranče, jabolka, slive, banane in razne jagode.

Popolna vadba 2 je edina prava formula, ki zares deluje, ne vrjameš??? Klikni tukaj in poglej prezentacijo – vse bo kristalno jasno… 

Da bomo zadostili vsem potrebam za normalno in zdravo telo, moramo jesti raznoliko hrano v zmernih količinah. Prav to so se naučili vsi moji varovanci znotraj Popolne vadbe 2, ki me iz dneva v dan presenečajo s super rezultati. Če si tukaj prvič, potem se moraš prijaviti na mojo mailing listo, kjer z vsemi delim super novičke, treninge in ostale informacije, ki ti bodo pomagale preoblikovati tvoje telo, tako kot si ga želiš ;)VIRI:

Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. – Juraschek SP, Guallar E, Appel LJ, Miller ER 3rd.

Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: a meta-analysis. – Brown L, Rosner B, Willett WW, Sacks FM.

Effects of consuming foods containing oat beta-glucan on blood pressure, carbohydrate metabolism and biomarkers of oxidative stress in men and women with elevated blood pressure. – Maki KC, Galant R, Samuel P, Tesser J, Witchger MS, Ribaya-Mercado JD, Blumberg JB, Geohas J.

The effect of beta-glucan on the glycemic and insulin index. – Mäkeläinen H, Anttila H, Sihvonen J, Hietanen RM, Tahvonen R, Salminen E, Mikola M, Sontag-Strohm T.

Pectin is not pectin: a randomized trial on the effect of different physicochemical properties of dietary fiber on appetite and energy intake. – Wanders AJ, Feskens EJ, Jonathan MC, Schols HA, de Graaf C, Mars M.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji