Izpolni podatke in izračunaj svoj personaliziran jedilnik! 🍝🥗
Domov / Prehrana / 3 “vegi” živila, ki redijo, pa nam tega ne povedo.
 

3 “vegi” živila, ki redijo, pa nam tega ne povedo.

Predviden čas branja: 2 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 04/04/2016
3 “vegi” živila, ki redijo, pa nam tega ne povedo.

Brez vsakega dvoma je zelenjava zdrava in nujna za uravnotežen in raznolik jedilnik. Številni vitamini, minerali, in antioksidanti, predvsem pa vlaknine, so snovi, ki poskrbijo za super počutje in uspešno preobrazbo. Vendar pa obstaja past, v katero se lahko zelo hitro ujamete in tako naredite več škode kot koristi. Katera je in kako se ji izognete, pa izveste na portalu Popolna Postava.

Vsi vemo, da ima zelenjava številne pozitivne lastnosti kadar želimo zaživeti bolj zdravo in oblikovati fit postavo. Da je temu tako, so dokaz številne študije in raziskave, ki potrjujejo to teorijo, ter konec koncev tudi takoimenovana »zdrava kmečka pamet«. Lahko bi celo rekli, da je to ena od trditev s katero se strinjajo vsi priznani strokovnjaki na področju nutricionistke.

No, ta dejstva pa so izkoristila tudi številna podjetja v prehrambni industriji in na njihov račun pridelala ogromne zaslužke. Ampak pozor! Vse to jim ni uspelo na račun zdrave zelenjave, ampak prevar. Katere so izveste v nadaljevanju.

ZELENJAVNI SOKOVI

sokovi-BPObljube proizvajalcev zelenjavnih sokov so naravnost fantastične. Z enim kozarcem »svežega« soka na dan naj bi v svoje telo vnesli enako količino vlaknin, vitaminov, mineralov in antioksidantov kot če bi pojedli dve skodelici sveže zelenjave. Posledica naj bi bil bistveno hitrejši metabolizem in s tem poraba odvečnih maščob.

No, na začudenje vseh pa je realnost precej drugačna. Ena od raziskav, objavljena v znanstveni reviji Lipids in Health and Disease je postregla s šokantnimi rezultati. Posamezniki, ki so mesec dni redno uživali zelenjavne sokove, so pridobili na telesni masi in povečali delež odvečne maščobe.

Ker zadeva ni bila logična, so znanstveniki pobrskali dalje in ugotovili dvoje:

  • Tekom predelave, zelenjavni sokovi izgubijo glavnino hranljivih snovi, ki jih naše telo nujno potrebuje in so glavni razlog zaradi katerega so sploh priporočljivi. To pomeni, da lahko pozabite na vse vlaknine, vitamine in minerale.
  • Druga ugotovitev pa odgovori na vprašanje zakaj pride do povečanja deleža odvečne maščobe. Večina zelenjavnih sokov je pomešana s sadnimi kar pomeni ogromne količine fruktoze, oziroma sadnega sladkorja. Če takšne izdelke uživamo redno bistveno povečamo kalorični vnos, konstantno dvigujemo sladkor v krvi in s tem povečamo delež odvečne maščobe.

REŠITEV: Namesto kupljenega si pripravite domač zelenjavni sok in organizmu priskrbite hranljive snovi. Še boljša opcija pa je super smoothi s katerim boste naredili še več dobrega, saj vsebuje tudi vlaknine, ki so v sokovih, zaradi predeleve, odstranjene. Kako ga pripravite izveste v spodnji zgibanki.


ZAMRZNJENE ZELENJAVNE OMAKE

250mlDa razčistimo takoj na začetku! V kolikor je zelenjava zamrznjena na pravilen način gre za popolnoma ok živilo, ki ohrani ogromno vitaminov in mineralov. Prav tako je super odločitev, če si v mesecih, ko je zelenjave na pretek, naredite zalogo za zimske dni.

Problem pa nastane takrat, ko ljudje klasično zamrznjeno zelenjavo enačijo z zamrznjenimi zelenjavnimi omakami ali podobnimi, predelanimi, živili. Ne glede na vse se morate zavedati, da se v izdelku katerega embalaža je prekrita z obilico sveže zelenjave, za ceno odličnega okusa in obstojnosti, skriva ogromno dodanega sladkorja, trans maščobnih kislin, ojačevalcev okus in ostalih aditivov. Če mi ne verjamete poglejte na hrbtno stran, kjer so navedene sestavine in hranilna vrednost in prepričan sem, da boste presenečeni.

REŠITEV: Z nekaj domišljije si lahko sami pripravite omake pa ni važno ali uporabite svežo ali zamrznjeno zelenjavo. Dokler je priprava pod vašim nadzorom vam bo telo hvaležno.


OCVRTA ZELENJAVA

cebulni obrockiČebulni obročki, francoski krompirček, ocvrte gobe, itd…že res, da gre v osnovi za zelenjavo, ampak ne glede na vse, priprava je tista, ki popolnoma pokvari ozadje. Večina teh jedi je pripravljena s pomočjo tehnik kjer so uporabljena hidrogenirana olja, ki praktično nimajo niti ene pozitivne lastnosti za naš organizem. In ne samo to. Poleg tega pa so izredno škodljiva. Pojavljajo se samo in izključno zaradi komercialnih interesov.

Nekateri, ki so prepričani, da gre v osnovi za zelenjavo z nekaj dodatki lahko na račun te hude napake po hitrem postopku v svoje telo vnesejo ogromne količine kalorij, ki jih naš organizem izredno težko porabi. Vse skupaj se shrani točno tam kjer si tega najmanj želimo.

REŠITEV: Ko se odločite, da je čas za zelenjavne prigrizke, oziroma dodatke, predlagam, da kose zelenjave položite na opekač, dodate nekaj olivnega olja, soli in ostalih začimb ter vse skupaj pečete na toplem zraku. Zelenjava bo tako izredno okusna, sočna in zdrava ;)


recept-cvetacni-curry-cips

Sedaj, ko veste na kaj morate paziti predlagam, da si pravo zelenjavo privoščite čim večkrat in tako telesu priskrbite vsa super hranila. Prav tako je zelenjava tista, ki lahko konkretno popestri jedilnik. Da je temu tako je dokaz recept za super zelenjavni prigrizek, ki vas ne bo razočaral. Čeprav ste trenutno mogoče v dvomih ga vseeno preizkusite in mi javite kakšen je okus. Če pa imaš tudi vi kakšen super predlog za zelenjavni prigrizek pa obvezno napiši v komentar.

 

 


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji