Izpolni podatke in izračunaj svoj personaliziran jedilnik! 🍝🥗
Domov / Prehrana / 3 življenjska hranila, ki jih ne moremo zaužiti, če ne jemo mesa
 

3 življenjska hranila, ki jih ne moremo zaužiti, če ne jemo mesa

Predviden čas branja: 2 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 24/08/2015
3 življenjska hranila, ki jih ne moremo zaužiti, če ne jemo mesa

Borba med vsejedci, vegetarijanci, vegani in ostalimi -anci o tem, katera živila so najboljša za naš organizem, je vse prej kot nedolžna. Vsak s svojo najnovejšo raziskavo v roki mahajo eden proti drugemu in opozarjajo na takšne in drugačne napake. Predlagam, da pomahamo z belo zastavo in preverimo dejstva. Za razliko od prejšnje objave na portalu Popolnapostava.com si tokrat poglejmo, katera so tista hranila, ki jih preprosto ne najdemo v živilih rastlinskega izvora.

Verjetno je že postalo jasno, da nisem pristaš ne ene ne druge skrajnosti. Raznolika in zmerna prehrana je tista, na katero prisegam in prepričan sem, da je to najboljša izbira za super počutje. To pa zato, ker se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da telesu ne priskrbimo vseh potrebnih snovi in tako resno ogrozimo svoje zdravje. V nadaljevanju vam zaupam tri snovi, na katere marsikdo pozabi in jih ni mogoče najti v živilih rastlinskega izvora.

Najbolj poznan član svoje skupine je zagotovo vitamin B12. Gre za vitamin, ki ga lahko v organizem vnesemo samo z uživanjem živil živalskega izvora. Da gre za izredno pomembno spojino nam da slutiti podatek, da bi lahko resno ogrozili obstoj človeštva, če bi iz prehrane popolnoma odstranili ta življenjsko pomemben vitamin.

Ta vodotopen vitamin je praktično povezan z delovanjem čisto vsake celice v našem organizmu. Pomanjkanje tega mikrohranila lahko povzroči slabokrvnost, utrujenost, oslabljeno delovanje možganov, različne nevrološke motnje in še bi lahko naštevali.

Da lahko resno ogrozimo zdravje, pa dajo jasno vedeti najnovejše raziskave, ki so pokazale, da je lahko pomanjkanje vitamina B12 eden od razlogov za pojav bolezni srca in alzheimerjeve bolezni.

Verjetno je cilj vsakega posameznika, ki skrbi za svoje telo, oblikovati čvrsto in fit postavo. Zato je pravi greh, če telesu ne priskrbimo kreatina, ki je še kako pomemben, ko želimo opraviti kakovosten trening, saj poskrbi za tiste prave rezultate in top počutje.

Največ kreatina najdemo v rdečem mesu in ribah, v našem organizmu pa se pojavi predvsem v obliki energijskih rezerv. Svojo glavno vlogo odigra predvsem takrat, ko telo na hitro potrebuje energijo. Prav kreatin pa je tudi tisti, ki omogoči hiter nastanek ATP oziroma visoko energijske molekule.

Poleg vitamina B12 je tudi vitamin D3 tisti, ki ga ne najdemo v živilih rastlinskega izvora. Kljub temu, da ste o vitaminu D3 verjetno že precej slišali, vas želim še dodatno opozoriti za kako pomembno snov gre.

V kolikor pride do pomanjkanja tega vitamina, lahko resno ogrozimo svoje zdravje, saj bistveno povečamo možnost za nastanek nekaterih bolezni kot so osteoporoza, rakava obolenja, oslabljeno delovanje možganov, depresija itd.

Poleg tega pa vitamin D3 odigra pomembno vlogo pri nemotenem delovanju mišičnega tkiva. Najnovejše raziskave so pokazale pozitiven vpliv na mišično moč in tonus, kar je top informacija za vse, ki si želijo oblikovati lepo in čvrsto postavo.

Človeštvo se je razvijalo ob hrani tako živalskega kot tudi rastlinskega izvora. Če izločimo eno ali drugo lahko tvegamo pomanjkanje določenih hranil.

Ljudje smo različni, nekaterim odgovarja prehrana z nizko vsebnostjo maščob, spet drugim z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in seveda vse, kar je vmes. Kot pri večini stvari pri prehrani, pa je končen rezultat odvisen od raznih dejavnikov in posameznikov samih.

Najboljša skupna lastnost, ki jo imajo vse uspešne »diete« oziroma »načini prehranjevanja« je, da prenehamo z uživanjem predelanih živil. Prav to pa so se naučili vsi moji varovanci znotraj Formule Popolne Postave, s pomočjo katere dosegajo zavidljive rezultate. Prepričan sem, da lahko uspe prav vsakemu! Potrebno je le zaupati v načrt in vase ter postava, ki si jo tako dolgo želiš, je lahko tvoja.


VIRI:

How prevalent is vitamin B(12) deficiency among vegetarians? – Pawlak R, Parrott SJ, Raj S, Cullum-Dugan D, Lucus D.

Vitamin B-12 status, particularly holotranscobalamin II and methylmalonic acid concentrations, and hyperhomocysteinemia in vegetarians. – Herrmann W, Schorr H, Obeid R, Geisel J.

Increased risk of vitamin B-12 and iron deficiency in infants on macrobiotic diets. – Dagnelie PC, van Staveren WA, Vergote FJ, Dingjan PG, van den Berg H, Hautvast JG.

Vitamin B12, folate, and Alzheimer’s disease – H.-X. Wang

Creatine: a review of efficacy and safety. – Graham AS, Hatton RC.

Creatine supplementation and exercise performance: a brief review. – Bird SP.

The influence of creatine supplementation on the cognitive functioning of vegetarians and omnivores. – Benton D, Donohoe R.

Evidence that vitamin D3 increases serum 25-hydroxyvitamin D more efficiently than does vitamin D2. – Trang HM, Cole DE, Rubin LA, Pierratos A, Siu S, Vieth R.

Vitamin D(3) is more potent than vitamin D(2) in humans. – Heaney RP, Recker RR, Grote J, Horst RL, Armas LA.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji