Izpolni podatke in izračunaj svoj personaliziran jedilnik! 🍝🥗
Domov / Prehrana / 4 sladke, a zdrave in naravne alternative sladkorju
 

4 sladke, a zdrave in naravne alternative sladkorju

Predviden čas branja: 3 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 17/09/2018
4 sladke, a zdrave in naravne alternative sladkorju

Na vse pretege poizkušamo najti način. Način kako prelisičiti, oziroma premagati željo po sladkem. Dejstvo je, da le-ta obstaja.  Obstajajo zdrave, naravne alternative, ki so šokirale marsikaterega posameznika, med drugim tudi mene. Zakaj? Ostanite z mano samo nekaj naslednjih minut in vem, da se mi pridružite v skupini presenečenih…garantirano!

 

Čeprav so se v zadnjem času pojavile številne alternative belemu sladkorju je med njimi samo nekaj takih za katere res lahko rečem, da so tista prava izbira. Odločil sem se, da za vse sladkosnede najdem rešitev  in se podal na lov. Prebrskal sem čisto vsako polico v trgovini, pregledal marsikatero raziskavo in jih končno našel. Štiri naravna sladila odličnega okusa zaradi katerih se ne boste zredili.

BREZOVO SLADILO

brezovo-sladilo-BPPrvo na današnjem seznamu  je brezovo sladilo, oziroma ksilitol. Gre za sladilo, bogato z hranilnimi snovmi, pridobljeno neposredno iz brezovega lubja. Podatek, ki vas bo verjetno presenetil je ta, da snov vsebuje polovico manj kalorij kot navadni sladkor.

In ne nisem še zaključil. Ker se sladilo zelo počasi absorbira nima negativnega vpliva na nivo sladkorja, oziroma inzulina, zato je sladilo primerno tudi za bolnike z diabetesom, hiperglikemija, kandido itd.

Si lahko predstavljate sladilo, ki je primerno za bolnike s sladkorno boleznijo?  Verjamem, da  se sliši noro, ampak dejansko obstaja!

Brezovo sladilo je še posebej uporabno, ko se lotite priprave domačih marmelad ali sladic, saj bodo od danes naprej bistveno bolj naklonjene vašemu zdravju.

Pa še en manjši trik. Če se sprašujete koliko brezovega sladila bi morali uporabiti, da bo okus vaših najljubših sladic ostal enak, je zadeva popolnoma preprosta. Prepolovite količino predpisano za navadni sladkor, jo nadomestite z brezovim sladilom in je zadeva rešena.

YACON SIRUP

Yacon-BPDrugo mesto pripada posebnežu med podzemnimi gomolji.

Yacon je živilo, ki izhaja iz južne Amerike. Gre za rastlino iz katere pridobivajo naravno sladilo oziroma yacon sirup. Presenetljiv je podatek, da to sladilo vsebuje le tretjino kalorij namiznega sladkorja.

Takoj, ko ga boste preizkusili, boste opazili, da po okusu spominja na med, oziroma karamelo. Prav zaradi svojega okusa popestri marsikateri zajtrk saj se uporablja za slajenje kosmičev, čajev in jogurtov. 

STEVIJA

stevija-BPTretje mesto pripada steviji. Gre za zeleno, listnato rastlino iz južne Amerike, ki je v zadnjem času dobesedno obnorela svet. Sladilo je popolnoma naravno in, pozor, praktično brez kalorij. Verjetno že razmišljate, hmmmm, če je sladilo popolnoma naravno in brez kalorij potem je okus verjetno tisti, ki predstavlja velik minus.

NAPAKA!
V kolikor je vaša izbira pri nakupu premišljena potem lahko garantiram, da je okus stevije odličen. Zato jo lahko brez kakršnihkoli težav, oziroma pomislekov, dodate smootijem, jogurtu, čaju, kavi in ostalim napitkom.

Pa  brez skrbi. Kot sem že omenil gre za popolnoma naravno sledilo. Raziskave so jasno pokazale, da stevija nima stranskih učinkov ampak celo znižuje vsebnost slabega LDL holesterola v našem organizmu.

ERITRITOL

ERITRITOL-BPČetrto mesto pa pripada eritritolu, ki po svojih lastnostih spomni na stevijo. Gre prav tako za  povsem naravno sladilo, brez kalorij. Kot zdravo sladilo je zanimivo predvsem zaradi podatka, da ima skoraj identično strukturo, videz in okus kot navadni beli sladkor.

Študije so pokazale, da je izredno varen in preprost za uporabo saj nima negativnega vpliva na naše telo. Eritritol je celo tako super, da kljub temu, da je sladilo, ne vpliva na razvoj kariesa kar je še en zelo zgovoren podatek.

Pa da slučajno ne pozabim na še eno fantastično dejstvo. Kljub temu, da se boste »posladkali« s tem naravnim sladilom, ne boste negativno vplivali na nivo trigliceridov v vaši krvi. 

 

Kot vidite dejansko obstajajo popolnoma naravne in zdrave alternative belemu sladkorju, ki nimajo negativnega vpliva na vaše telo. Priznam, da je bilo treba pregledati precej polic, ampak se je splačalo. Upam, da še danes  naredite zamenjavo v vaši kuhinji in s tem ogromen korak proti sanjski postavi.

Te matrajo sladkarije?

Opažam, da po navadi želja po sladkem prihaja iz globlje težave…

Predvsem zato, ker obstajajo konkretne težave pri izbiri jedi in pri količini.

Skratka, kako se lahko v veliki meri znebiš želje po sladkem? Tako, da se osredotočiš na pravo, celo in ne procesirano hrano. Ravno zato ti v Popolni Prehrani pokažem, kaj točno jesti in kako pripraviti vse jedi. V njej najdeš svoj personalizirani jedilnik, ki se prilagodi tvojim potrebam.

Z njo dobiš 35 novih in okusnih receptov vsak teden, vse količine pa so prilagojene zate. Hkrati pa jo lahko preizkusiš za 10 dni in vidiš vse te pozitivne spremembe, ki jih prinese prava, zdrava in okusna prehrana.

Če ti ne ustreza, potem samo zahtevaš vračilo kupnine, jaz pa ti jo vrnem brez vprašanj!

Skoči sem in reši kviz, ki zate sestavi tvoj idealni jedilnik:
=> www.popolnapostava.com/popolna-prehrana/kviz/

 


VIRI:

Yacon syrup: beneficial effects on obesity and insulin resistance in humans. – Genta S, Cabrera W, Habib N, Pons J, Carillo IM, Grau A, Sánchez S.

Serum glucose and insulin levels and erythritol balance after oral administration of erythritol in healthy subjects. – Noda K, Nakayama K, Oku T.

An evidence-based systematic review of stevia by the Natural Standard Research Collaboration. – Ulbricht C, Isaac R, Milkin T, Poole EA, Rusie E, Grimes Serrano JM, Weissner W, Windsor RC, Woods J.

Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review. – Goyal SK, Samsher, Goyal RK.[/one]

 


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji