Izpolni podatke in izračunaj svoj personaliziran jedilnik! 🍝🥗
Domov / Prehrana / 4 živila, ki lahko ogrozijo tvoje zdravje, če se jim nemudoma ne izogneš
 

4 živila, ki lahko ogrozijo tvoje zdravje, če se jim nemudoma ne izogneš

Predviden čas branja: 2 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 19/10/2015
4 živila, ki lahko ogrozijo tvoje zdravje, če se jim nemudoma ne izogneš

Se opravičujem, ampak nisem prepričan, da ste se mu res popolnoma izognili.

Ko slišim, da preobrazba ne napreduje, kljub temu, da na jedilniku ni nobenega sladkorja, je to znak, da je potrebno narediti hitro analizo. Po krajšem pregledu se velikokrat zgodi, da hitro najdemo napako.

Posamezniki pozabijo na skriti sladkor v številnih izdelkih. Kje je, kako ga odkriti in na kaj morate biti pozorni…vse to v naslednjih minutah na portalu Popolna Postava. Resnica o sladkorju še zdaleč ni sladka!

O tem, da je sladkor sovražnik številka ena na poti do vaše sanjske postave, smo že govorili. Pa ste se kdaj vprašali zakaj se pri preobrazbi stvari ne odvijajo tako kot bi se morale kljub temu, da se sladkorju redno izogibate?

Prepričan sem, da je med vami kar nekaj takih, ki ste odgovorili z da in boste sedaj še bolj pozorno prisluhnili – kar je tudi prav.

Enačijo ga z drogo!

Raziskava objavljena v znanstveni reviji Neuroscience&Biobehavioural Reviews je razkrila, da se ob uživanju večjih količin sladkorja lahko pojavi odvisnost, enako kot pri nikotinu in ostalih opiatih (droge). Saj poznate tisti občutek, ko bi podrli steno, da bi le lahko ugriznili v košček čokolade?

To dejstvo so v svoj prid izkoristili številni proizvajalci prehrambnih izdelkov. Ko vaše telo postane odvisno od neke substance, se ji težko uprete. Da bi povečali svoje prihodke, so na vse možne načine sladkor dodali v svoje izdelke, ga skrili pod različna imena in pozornost preusmerili na svetlo točko svojega produkta. Da bo zadeva lažje razumljiva vam predstavljam nekaj šokantnih primerov.

1. SLIM/FIT IZDELKI

– svetla točka-NIZEK DELEŽ MAŠČOBE

V zadnjem času so velik hit slim in fit izdelki z nizkim deležem maščobe. Delež maščobe, ki še vedno velja za »glavnega krivca« odvečnih kilogramov je že res nizek, vendar se v izdelkih skrivajo velike količine sladkorja. Bodite pozorni in ne nasedajte marketinškim trikom.

2. PREDPRIPRAVLJENE OMAKE

– svetla točka- ZELENJEVNA OSNOVA

Kaj je lepšega, kot zdrav obrok, ki mu okus oplemeniti kvalitetna omaka na osnovi sveže zelenjave. Ja, verjamem, da paradižnik na steklenici izgleda kot bi ga ravno odtrgali iz domačega vrta, ampak če smo, realni temu še zdaleč ni tako. Za okus poskrbijo ojačevalci okusa v kombinaciji s sladkorjem.

3. MULTIVITAMINSKI NAPITKI

– svetla točka- VSEBNOST VITAMINOV IN MINERALOV

Vitamini in minerali pravite. Ja, verjamem, da so etikete številnih plastenk popisane z vsemi možnimi črkami kot simbol za celoten asortima mikrohranil. Če obrnete plastenko in pogledate tabelo energijskih vrednosti boste šokirani. Poleg vitaminov in mineralov vsebujejo tudi ogromno sladkorja.

4. VODA Z OKUSOM

– svetla točka ALTERNATIVA GAZIRANIMI PIJAČAM 

V želji, da bi se izognili sladkorju v gaziranih pijačah številni posamezniki izberejo vodo z okusom. V prepričanju, da so se odločili za zdravo pijačo, si jo nekateri privoščijo večkrat dnevno. Prepričan sem, da se boste jutri odločili drugače, ko boste preverili kaj se pravzaprav skriva v nedolžni plastenki.


Kot vidite, je sladkor prisoten tudi v izdelkih, za katere ste mislili, da so naklonjeni vašemu zdravju. Da bi se brez večjih težav ognili skritim pastem prehrambne industrije, predlagam, da se izogibate predelani hrani, sami pripravljate omake iz sveže zelenjave, pijete navadno vodo in nesladkan čaj, se pozabavate z začimbami in zelišči, s tem pa jedem dodate super okus.

miha-izrez-sejkerNa poti do popolne postave in z mislijo na zdravo življenje smo za vas oblikovali šejker, ki bo poskrbel, da boste dnevno spili dovolj vode (priporočljiva količina je 2l).

Z njim boste ekološko osveščeni, saj boste zmanjšali porabo plastičnih odpadkov in emisij C02, hkrati pa prihranili denar, ki ste ga do sedaj namenjali ustekleničeni vodi. Šejker bo poskrbel za enega izmed petih zdravih obrokov, ki jih morate dnevno zaužiti.

S smoothiji in beljakovinskimi napitki, ki jih boste lahko pripravili v njem, boste še bližje popolni postavi.

Še vedno nisi prepričan ali je izdelek, ki ga uporabljaš OK?!? Piši nam na [email protected] in z veseljem ti bomo odgovorili.

Sledi mi tudi na socialnih omrežjih in na naši mailing listi, kjer skrbim, da si vedno na pravi poti – na poti do popolne postave ;)
– Facebook,
– Instagram,
– Twitter,
– Linkedin.


VIRI:

Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake – Nicole M. Avena, Pedro Rada, and Bartley G. Hoebel

 


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji