Izpolni podatke in izračunaj svoj personaliziran jedilnik! 🍝🥗
Domov / Prehrana / 5 največjih napak, ki jih naredimo med hujšanjem, pa tega sploh ne vemo
 

5 največjih napak, ki jih naredimo med hujšanjem, pa tega sploh ne vemo

Predviden čas branja: 2 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 21/07/2014
5 največjih napak, ki jih naredimo med hujšanjem, pa tega sploh ne vemo

Jasno je, da ste jezni oziroma razočarani, ko opazite, da se odvečni kilogrami kopičijo, čeprav veste, da ne delate nič narobe. Pa ste prepričani, da res ne naredite konkretnejše napake? Poglejte objavo do konca in šele potem odgovorite na zastavljeno vprašanje!

Dovolj je, da preberem prve tri stavke sporočila in že vem, da gre za eno od tistih sporočil, ki so polna jeze, razočaranja in nezadovoljstva. Ni malo posameznikov, ki so prepričani, da med preobrazbo ne delajo večjih napak, vendar iz tedna v teden pridobivajo na telesni masi.

Ker mi je hudo, ko prebiram takšna sporočila, sem se odločil, da rešimo zadevo. Glavo pokonci in poglejmo, kje se skriva problem. Čeprav se vam zdi, da živite relativno zdravo življenje sem prepričan, da ste žrtev vsaj ene od naslednjih petih razvad, ki so krive za vse več kilogramov, vi pa se tega sploh ne zavedate.

#1 POZABLJATE NA ZELENJAVO

Pomembno je, da se na vašem jedilniku pojavljajo različna živila, saj tako v organizem vnesete vse potrebne snovi. Pogosto se dogaja, da marsikdo pozabi na zelenjavo, kar je že lahko razlog za težave. V zelenjavi namreč najdemo obilico vlaknin, ki poskrbijo za nemoteno delovanje presnove, ki je temelj uspešne preobrazbe. Od jutri naprej eno tretjino krožnika rezervirajte za različne vrste zelenjave.

#2 OBROKI V AVTU

Natrpan dnevni urnik je glavni razlog, da marsikdo zavije na bencinsko črpalko in si na hitro privošči »manjši obrok«. Pogosto slišimo izgovore, da je to edino kar mu je ostalo in da obrok res ni bil obilen. Vse lepo in prav a samo pomislite, kaj lahko pomeni ena čokoladica na dan v obdobju enega leta. Tako je, tudi do 10 kilogramov več.

Pametneje je, da že zjutraj pripravite obroke oziroma si čez dan privoščite beljakovinski napitek ter tako organizmu priskrbite kvalitetna hranila. Tudi sam že zjutraj pripravim glavne obroke in tako privarčujem ogromno časa.

#3 OBROK TAKOJ PO SLUŽBI

Ko se vrnete domov iz službe, lačni in izčrpani, si verjetno privoščite obrok. Ker je lakota huda in bi radi čim prej pojedli nekaj dobrega, se na jedilniku pogosto pojavi hrana, ki se na prvi pogled zdi precej zdrava, v resnici pa je polna sladkorjev in maščob.

Tako kot pri napaki številka dve, bomo tudi tukaj zadevo rešili z dobro organizacijo. Predpriprava obrokov bo poskrbela, da vas bo zdrav, okusen in kvaliteten obrok že čakal, ko se vrnete domov. V trgovini ne kupujte obrokov iz vrečk za hitro pripravo.

#4 SAMO SKODELICA KAVE ALI ČAJA

Kava in čaj sta pijači, ki jih uživa ogromno ljudi. Tako s čajem kot s kavo ni nič narobe, ravno obratno, saj blagodejno vplivata na preobrazbo. Je pa res, da so mali dodatki tisti, ki vam lahko precej pokvarijo načrte. Samo malo sladkorja pa nekaj smetane… naj bodo to le izgovori iz preteklosti.

#5 UŽIVANJE OBILICE SADJA

Nekateri posamezniki zaužijejo res ogromno sadja, ki je sicer odličen vir vitaminov in mineralov, vendar tudi s sadjem ni pametno pretiravati. Sadje vsebuje tudi fruktozo, ki lahko, kadar so glikogenske zaloge že polne, predstavlja velik problem. Če brez sadja preprosto ne gre, ga uživajte v prvi polovici dneva in v res zmernih količinah, izbirajte pa med jabolki, nektarinami, malinami in robidami.

Kar želim, da storite sedaj je, da mi odgovorite na zastavljeno vprašanje iz začetka objave kar spodaj v komentar ali pa na moj e-naslov.

Če ste novi na naši spletni strani, se hitro prijavite na našo mailing listo, kjer z vami delimo najboljše stvari. Storite to sedaj, pa se vidimo v naslednjem videu.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji