Domov / Vadba / 5 razlogov zakaj ne smeš nikoli pozabiti na trening z utežmi
 

5 razlogov zakaj ne smeš nikoli pozabiti na trening z utežmi

Predviden čas branja: 2 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 03/02/2014
5 razlogov zakaj ne smeš nikoli pozabiti na trening z utežmi

Ko govorimo o telesni preobrazbi oziroma hujšanju, je trening z utežmi tisto poglavje, ki se mu poskuša izogniti večina predstavnic nežnejšega spola. No, da se bo stanje spremenilo, bomo poskrbel z današnjo objavo. Razkril vam bom 5 razlogov, zaradi katerih boste bolj pogosto zavile v fitnes center oziroma z večjim veseljem poprijele za uteži. Več o tem zakaj je vadba z utežmi tako zelo pomembna razkrivam v spodnjem videju…

Na žalost je med dekleti še vedno v veliki meri prisotno prepričanje oziroma strah, da bo njihovo telo po nekaj treningih z utežmi delovalo pretirano mišičasto. Na začetku razčistimo, da je takšno razmišljanje popolnoma napačno in da je kakršenkoli strah odveč. Hormonsko ravnovesje pri ženskah namreč ni naklonjeno pridobivanju večjega deleža mišične mase. Je pa vsekakor res, da bo trening z utežmi pozitivno vplival na vaše telo in počutje.

Verjetno se ne motim če rečem, da si večina deklet želi lepo izoblikovati in učvrstiti mišice nog, zadnjice in trebuha. Vsaj glede na vprašanja, ki se znajdejo v našem nabiralniku imam tak občutek. In prav trening z utežmi bo izpolnil te želje. Telo se namreč prilagodi na trening z dodatno težo tako, da nekoliko spremeni strukturo mišičnih vlaken in posledice so jasne. Čvrsto in fit telo.

Razlog številka dve se skriva v samem počutju. Med samo vadbo se v organizmu sprošča hormon endorfin, ki ga poznamo tudi kot hormon sreče. Verjetno ste že slišali koga, ki je po vadbi omenil, kako dobro se počuti, čeprav je bil trening zelo naporen. Razlaga za tako počutje je pravilna izbira aktivnosti.

Kot smo omenili že pri prvem razlogu se zaradi vadbe z utežmi v našem telesu nekoliko poveča delež mišične mase. Edina pozitivna lastnost tega procesa ni samo lepše izoblikovano telo ampak tudi hitrejša presnova. Zakaj? Kot nekateri že veste, so mišice eden glavnih porabnikov energije v našem telesu. To pomeni, da s povečanjem deleža mišične mase že v samem mirovanju naš organizem porabimo več kalorij. Skoraj preveč lepo, da bi bilo res :)

Naslednji razlog, ki je uvrščen na lestvico top pet razlogov priporočljivosti treninga z utežmi za dekleta  je zdravstvene narave. Raziskave so namreč pokazale, da ta oblika treninga pozitivno vpliva tako na znižanje nivoja slabega holesterola v organizmu  kot tudi na uravanavanje krvnega tlaka.

Kot da niso že prvi štirje razlogi dovolj, da začnete trenirati z utežmi, vam razkrivam še petega, ki bo prepričal tudi tiste najbolj nezaupljive. Anaerobna vadba namreč izredno učinkovito vpliva na izgubo odvečnih maščobnih oblog. To pa zato, ker se kalorije posledično porabljajo tudi po sami aktivnosti, ne samo v času vadbe.

Prepričan sem, da ste spremenile mnenje o treningu z utežmi. Pozitivni vplivi na obliko telesa, zdravje, počutje in presnovo so razlogi, ki jih preprosto ne morete spregledati. Predlagam, da čim prej na svoj urnik dodate vadbo z utežmi, ki jo lahko kombinirate z vašo najljubšo aktivnostjo. Kombinacija bo tista, ki bo poskrbela za sanjski rezultat.

Čim prej povezavo delite z ostalimi in se skupaj z njimi odpravite v fitnes. Poleg vseh naštetih pozitivnih učinkov je to lahko tudi precej koristna oblika druženja. V komentar mi zaupate, če sem spremenil vaše mnenje o vadbi z utežmi oziroma mi zastavite kakršnokoli vprašanje. Pa ne pozabite všečkati objave … brez tega tako ali tako ne gre :)


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji