Domov / Vadba / Špartanskih 300: 6 vaj za popolno postavo
 

Špartanskih 300: 6 vaj za popolno postavo

Predviden čas branja: 3 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 01/05/2017
Špartanskih 300: 6 vaj za popolno postavo

Če ti na noben način ne uspe »oddelati« treninga ali enostavno potrebuješ dodatno popestritev, potem ti danes ponujam sledeče presenečanje.

Špartanski izziv 300 je tisti, ki v pogon spravi čisto vsakega posameznika in vem, da bo tudi tebe.

Kako sem v to lahko tako prepričan, kako ta izziv sploh poteka in komu je namenjen, ti razkrijem v naslednjih vrsticah.

Predlagam, da čim prej pogledava kaj sem ti pripravil v današnji objavi in s katerimi vajami se spopadeš v kratkem.

NAJ TE IME NE PRESTRAŠI

Špartanski izziv 300 je sestavljen iz šestih različnih vaj in je namenjen čisto vsakemu, ki obožuje dodatno popestritev. Da izziv v celoti opraviš, moraš vsako vajo ponoviti 50 x.

Te pa opozarjam, da ni važno koliko časa porabiš, da opraviš vseh 300 ponovitev (6 vaj x 50 ponovitev) oziroma v kakšnem zaporedju si vaje sledijo.

Lahko recimo najprej narediš deset ponovitev vsake vaje ali pa zamenjaš vrstni red vaj. Sploh ni pomembno. Važno je samo to, da vaje izvajaš pravilno in narediš predpisano število ponovitev.

Omenjen izziv lahko služi kot del treninga ali pa dodatna popestritev tvojega urnika.

V današnjem izzivu te čaka naslednjih šest vaj.


JUTRANJI POSKOKI

jutranji-poskokiPrvi na sporedu so jutranji poskoki. Vem, da gre za vajo s katero po hitrem postopku telo spravimo na »delovno temperaturo«.

Vajo izvedemo tako, da se postavimo v klasični stoječi položaj z iztegnjenima rokama ob telesu. Iz začetnega položaja se spustimo proti podlagi, upremo na roki in s pomočjo odriva iztegnemo nogi.

Kot boste opazili, preidemo v položaj deske oziroma sklece. Iz te točke se ponovno odrinemo, pokrčimo noge in se vrnemo v začetni položaj.

V primeru, da je vaja pretežka, izpustite odriv in noge iztegujte oziroma pokrčite izmenično.


UPOGIB TRUPA

upogib-trupaZa lepe trebušne mišice se v izzivu pojavi vaja, ki jo večina dobro pozna, a na žalost ne izvaja pravilno.

Upogib trupa izvedemo tako, da se uležemo na hrbet, pokrčimo kolena in stopala pritisnemo ob podlago. Dlani naslonimo za glavo, komolca pa odmaknemo navzven.

Preden začnemo z vajo, napnemo trup in ledveni del pritisnemo ob podlago. Iz začetnega položaja upognemo zgornji del telesa, v skrajni točki zadržimo za dobro sekundo in se vrnemo v začetni položaj.

Obvezno pazite, da se ledveni del med vajo ne odmakne od podlage, da sta komolca ves čas odmaknjena narazen in, da z rokama ne pritiskate na vrat oziroma zatilje.


POČEPI

pocepiČe ste slučajno pomislili, da sem nanje pozabil, brez skrbi. Počepi so ena od osnovnih vaj, zato si vsekakor zaslužijo mesto v izzivu.

Vse, kar moramo storiti je, da postavimo stopala v širino ramen in roke iztegnemo predse. Iz začetnega položaja se potem spustimo proti podlagi in pazimo, da so mišice ves čas čvrsto napete.

Ko se vračamo v začetni položaj pa ne smemo pozabiti, da nog nikoli popolnoma ne iztegnemo. Pazimo, da se s koleni pri spuščanju ne pomaknemo preko konic prstov in, da je hrbet poravnan, trup pa čvrsto napet.


ZVEZDA

zvezdaKer telo deluje kot celota ne smemo pozabiti na mišice zadnjega dela telesa. Da jih obremenimo čim več bo poskrbela vaja, ki jo večina še ne pozna.

Zvezdo izvedete tako, da se uležete na trebuh in razširite roke ter noge. Iz začetnega položaja najprej dvignete noge in roke od podlage in se pripravite na gibanje. V zgornjem delu telesa se roke pomikajo nazaj, kar pomeni, da lopatici kar se da približate. V spodnjem delu pa iztegnjene noge pomikate skupaj in narazen.


ŠIROKE SKLECE Z OPORO

siroke-sklece-z-oporoS peto vajo, na današnjem seznamu, se osredotočimo na mišice ramenskega obroča. Se mi zdi, da bodo široke sklece z oporo tista vaja, ki bo najbolj zahtevna, kar pomeni, da stisnemo na polno in ne odnehamo.

Kot sem omenil, si lahko med vajo večkrat vzamete odmor in recimo »oddelate« pet serij po deset ponovitev.

Vajo izvedemo tako, da dlani postavimo nekoliko širše od širine ramen in se upremo na prste nog ter kolena.

Iz začetnega položaja se v navpični smeri spustimo proti podlagi in pazimo, da so mišice ves čas čvrsto napete, hrbet pa poravnan. Ko se s prsmi približamo podlagi, se vrnemo v začetni položaj.

Med samo izvedbo pa pazimo še na dve stvari. Prvič, da se spuščamo tako v ramenih kot v bokih in drugič, da dlani v začetnem položaju postavimo nekoliko bolj naprej. S pomočjo teh nasvetov boste vajo izvajali precej lažje.


POSKOČNI SUMOBOREC

poskocni-sumoNo za piko na i pa še zadnja, šesta vaja, pri kateri bo treba stisniti zobe in bo od vas zahtevala precej vztrajnosti.

Poskočni sumoborec je vaja pri kateri stopala postavimo nekoliko širše od širine ramen in jih obrnemo pod kotom 45 stopinj.

Roki sta v začetnem položaju iztegnjeni, dlani pa obrnjeni ena proti drugi. Iz začetnega položaja se spustimo proti podlagi in iz najnižje točke potem preidemo v poskok.


Tako. Spoznali ste vseh šest vaj, s katerimi se spopadete v ŠPARTANSKEM IZZIVU 300. Naj povem, da gre za noro zabaven izziv, ki popestri marsikateri trening.

Da pa vse skupaj še dodatno začinimo obvezno v komentarju označite tistega, ki ga izzivate, da se vam pridruži in delite objavo z ostalimi.

Pa da ne pozabim! Da boste izziv opravili še lažje sem vam pripravil darilo, ki bo definitivno v veliko pomoč.Kaj pa po opravljenem izzivu?

Med špartanskim izzivom 300, oziroma med treningom, zaradi različnih obremenitev, pride do mikro poškodb mišičnega tkiva, ki jih moramo po vadbi čim hitreje zaceliti. S tem, ko mikro poškodbe zacelimo, postopoma povečamo delež mišične mase in tako oblikujemo čvrsto, fit postavo.

Tukaj pa svojo super vlogo odigrajo beljakovinski napitki, saj so točno tisto kar organizem potrebuje: beljakovine, ki jih sistem izredno hitro vsrka.

Sedaj pa še glavno vprašanje.

Kateri med vsemi je najbolj kvaliteten?
Vem, da imaš na razpolago malo morje različnih izdelkov, ki pa velikokrat ne upravičijo svojega slovesa. Ogromen delež sladkorja, slaba kvaliteta, dodana umetna sladila, maščobe in škodljivi aditivi so snovi, ki se pojavijo v številnih izdelkih in ogrozijo vaš napredek ter celo zdravje. Ne pozabi, papir, oziroma embalaža prenese vse. Naj te to ne zavede.

Zaradi vsega tega, smo se v sklopu podjetja odločili, da oblikujemo lastno linijo izdelkov, znamke Golden Tree Nutrition.

Med njimi najdete tudi Golden Tree beljakovine, ki so izdelane po naših zahtevah. Govorimo o najvišji kakovosti brez kakršnih koli aditivov, ki bi lahko škodovali vašemu organizmu. 100% naravno in prijazno vašemu telesu. Roko na srce, zase, za svoje najbližje in seveda tudi za vas želim samo najboljše.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
V ospredju programa Popolna Vadba so poleg nasvetov o uravnoteženi in zdravi prehrani predvsem treningi, ki jih lahko izvajaš istočasno z dogajanjem na ekranu.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji