Domov / Vadba / Aminokisline ti pomagajo zaščititi prigarane mišice
 

Aminokisline ti pomagajo zaščititi prigarane mišice

Predviden čas branja: 4 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 12/02/2018
Aminokisline ti pomagajo zaščititi prigarane mišice

80% posameznikov že pred treningom naredi ogromno napako!

Kdor misli, da med vadbo kuri samo odvečne maščobe, živi v pravljici.

Če vas zanima kako se jih s treningom res znebiti, potem objavi pozorno prisluhnite. Mogoče ste tudi vi osredotočeni na napačno stvar. V nasprotnem primeru boste sami noslili odgovornost za neuspeh in razočaranje. Spet razbijam mit, ki vas ovira, pa tega sploh ne veste in z vami delim tisto česar si drugi ne upajo!


Prepričan, da med treningom kurim samo odvečne maščobe, sem živel v nori iluziji. Treniral sem na polno, dal res vse do sebe in naivno pričakoval super rezultat.

Vas zanima kaj sem dobil za »nagrado«?

  • Povečan delež odvečne maščobe,
  • utrujenost,
  • nižji delež mišične mase.

Negativen učinek je bližje kot si upate pomislit!

Namesto fit, zdrave postave sem prišel do točke, ko sem se počutil obupno, imel sem zelo nizek nivo energije in bil sem razočaran nad svojim počutjem. Verjetno se sprašujete kako je to sploh mogoče?

Dovolite, da razložim.

Dejstvo je, da med vadbo kot vir energije nikoli ne koristite samo maščobe. Poleg nadležnih blazinic telo koristi tudi ogljikove hidrate, kreatin fosfat in POZOR …

tudi aminokisline. Počasi! Če vam ta beseda v tem trenutku ne pove veliko boste čez minuto skakali od veselja, ker ste jo danes ujeli na uho.

Za kar smo garali ure in ure telo lahko uniči v nekaj treningih.

Razvejane aminokisline

Razvejane aminokisline, bolj poznane kot BCAA (Branched-Chain Amino Acids) so gradniki naših mišic. Glede na to, da jih telo ne more proizvajati samo, jih v primeru, da jih potrebuje, in jih  s pravo prehrano ne zaužijemo dovolj, vzame točno tam, kjer si tega nikoli ne bi želeli.

Razvejane aminokisline
Razvejane aminokisline – BCAA (Branched-Chain Amino Acids)

Tako je! Organizem za nemoteno delovanje in za zadosten vir energije, razgradi mišice in se dokoplje do nujno potrebnih aminokislin (BCAA). To pomeni, da uničujemo tisto za kar smo ure in ure trdo garali.

Še huje pa je, da zaradi nižjega deleža mišic, tako v mirovanju porabimo manj kalorij in zato so se pojavile »nagrade«, ki sem jih omenil na začetku; večji delež maščob, utrujenost, slabo počutje, …

Kako lahko aminokisline pomagajo do boljših rezultatov?

In sedaj glavno vprašanje. Kako se temu izogniti in doseči želene rezultate?

Da nam to uspe in bomo dosegli želen napredek je pametno, da telo s preprostim trikom pripravimo na vse napore. Pred in med vadbo je priporočljivo uživati aminokisline (BCAA) v čim bolj čisti in preprosti obliki, saj obidejo jetra in preidejo direktno v obtok, tako, da so ne glede na intenzivnost, vedno na voljo in jih organizem brez težav koristi za energijo.

Tisto v kar vložim ogromno časa in energije imam rad na varnem. Pa vi?

Tako poskrbimo, da so prigarane mišice na varnem, naše telo pa iz treninga v trening bolj čvrsto in lepše oblikovano.

Ne samo čvrsta postava, tudi nižji delež maščobe, je tisto kar si verjetno želite. Če je vaš odgovor DA, potem imam za vas še eno super novico.

Poleg zaščite mišic aminokisline (BCAA) poskrbijo za še eno fantastično stvar. Raziskave so pokazale, da redno uživanje razvejanih aminokislin, predvsem leucina, aktivira receptorje imenovane PPARs, ki pospešijo porabo odvečnih maščob in preprečujejo njihovo kopičenje.

Prepričan sem, da dobivate pravi občutek kaj resnično pomenijo te 4 črke; (BCAA) za vaš napredek in vas verjetno zanima kako jih boste najlaže zaužili že pred naslednjim treningom.

Počasi, vse ob svojem času…nisem še zaključil.

Zaščitene mišice, večja poraba odvečnih maščob in…Povejte mi vi? Katera je tista stvar, ki bi si jo poleg omenjenih še želeli.

Vse dobre stvari v življenju so 3.

Prepričan sem, da je med vami kar nekaj takih, ki si želite, da med vadbo ne bi popustila koncentracija zaradi utrujenosti. Tisti občutek, ko si res želite stisniti do konca in veste, da je to najbolj pomemben del treninga, ampak enostavno ni prave energije.

Do tega pride zaradi hormonskega odziva v vašem telesu, ki je posledica napora. Možgani dobijo opozorilo, da ste utrujeni. Pri večini je to takrat, ko si rečejo: »Ufff imam dovolj, ne morem več, preveč sem utrujen, …« čeprav je pred njimi še tisi del treninga od katerega imajo dejansko največ koristi.

Na srečo nam pomaga valin, ena od aminokislin, ki prepreči signalom, da bi zmotili možgane in naš trening. To pomeni, da lahko trening oddelamo do konca, tako kot je treba in rezultat je jasno temu primeren.

Po vseh informacijah, je stvar težko bolj očitna.

Če na hitro pogledamo vse tri koristi, lahko po hitrem postopku naredimo zaključek, da nam razvejane aminokisline lahko konkretno pomagajo pri preobrazbi in izboljšajo naše počutje. Zato poglejmo kje jih dobimo največ.

Živila z aminokislinami

Živila bogata z aminokislinami so predvsem ribe, jajca, perutnina, pusta skuta in lahki siri. Je pa res, da si nekoliko težje pomagamo z omenjenimi živili neposredno pred, oziroma med vadbo. Zato obstaja alternativa, ki je zelo praktična, enostavna za uporabo in v popolnoma čisti obliki. BCAA kot dopolnilo k prehrani velja za eno izmed najbolj popularnih, saj jih uporabljalo tako rekreativni kot profesionalni športniki.

Miha Geršič je aminokislinePri izbiri bodite izredno previdni, da gre za izdelek, ki ne vsebuje umetnih sladil in aditivov, ki bi škodovali vašemu organizmu in puščali pretirano sladek okus v vaših ustih, ki je izredno moteč med samo vadbo.

Za optimalne rezultate predlagam, da napitek uživate ne glede na vrsto telesne aktivnosti.

Sam osebno že doma zmešam 1 merico aminokisline Golden TREE BCAAs s 300-600 ml vode, dobro pretresem in že pred odhodom na trening naredim nekaj požirkov, da pripravim telo na prve napore. Preostanek napitka pa popijem med vadbo. V kolikor gre za daljšo aktivnost, recimo kolesarski potep, tek ali kaj podobnega priporočam, da odmerek podvojite.


Glede na to, da ste mi prisluhnili vse do konca objave je jasno, da je vaša želja po napredku res močna. Pošteno je, da vas nagradim zato vam podarim 5% popust ob nakupu izdelka Golden Tree BCAAs (Kupon vneseš na koncu pred potrditvijo nakupa). Vem in verjamem, da se boste odločili pravilno. V kolikor pa ne, pa spoštujem vašo odločitev.

Kupon za Golden TREE BCAA☝︎ Klikni tukaj in uporabi kupon za 5% popust ob nakupu aminokisline BCAAs Golden Tree. ☝︎


VIRI:

The mTOR pathway in the control of protein synthesis. – Wang, X., & Proud, C. G.

Isoleucine prevents the accumulation of tissue triglycerides and upregulates the expression of PPARalpha and uncoupling protein in diet-induced obese mice. The Journal of Nutrition, 140(3), 496-500. – Nishimura, J., Masaki, T., Arakawa, M., Seike, M., & Yoshimatsu, H.

Evidence that the branched-chain amino acid L-valine prevents exercise-induced release of 5-HT in rat hippocampus.International Journal of Sports Medicine, 22(5), 317-322. – Gomez-Merino, D., Bequet, F., Berthelot, M., Riverain, S., Chennaoui, M., & Guezennec, C. Y. 

 


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Vsebujejo le 100% razvejane aminokisline BCAA ter so brez kakršnih koli umetnih dodatkov, ki lahko škodujejo zdravju.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji