Domov / Prehrana / 8 naravnih živil, ki uničijo bolečine v trebuhu in napihnjenost
 

8 naravnih živil, ki uničijo bolečine v trebuhu in napihnjenost

Predviden čas branja: 5 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 02/12/2019
8 naravnih živil, ki uničijo bolečine v trebuhu in napihnjenost

Če te jezi napihnjen trebuh, ti nagaja zgaga ali pa ti preglavice delajo vetrovi, bolečine v trebuhu oziroma te v slabo voljo spravlja katera od prebavnih težav…

…hop, si na pravem mestu!

Danes ti namreč razkrijem, zakaj se ravno ti srečuješ s temi simptomi in seveda, kako se jim po hitrem postopku izogneš.

In, ker vem, kako neprijetno se počutiš, ko ti katera od teh preglavic ponagaja v najbolj neprimernem trenutku, recimo, ko si v družbi prijateljev, na sestanku ali v času razgovora, sem prepričan, da objavo prebereš v celoti.

Prav tako pa te čisto na koncu čaka tudi darilo. Ampak, nikamor hitet. Vse ob svojem času.

NE REŠUJ PROBLEMA NA MESTU, KJER SE POJAVI, AMPAK OD KODER IZVIRA

Bolečine v trebuhu nam lahko pokvarijo danKo se pojavijo kakršne koli težave v našem življenju, večina, v želji, da se jih čim prej reši, naredi klasično napako.

Namesto, da bi poiskali razloge, zakaj se je recimo pojavil lišaj na koži, zakaj nas bolijo sklepi, zakaj nam primanjkuje energije itd., se osredotočimo predvsem na »končni rezultat«.

Se pravi, če se pojavi lišaj na koži, kaj naredimo?

Po navadi zadevo rešujemo z različnimi kremami. Bolečino v sklepih premagujemo s tableti ali pa raznimi opornicami.

In če nam primanjkuje energije? Hitro po kavo ali energijski napitek in je stvar rešena.

No, roko na srce, ta praksa je popolnoma zgrešena!

Zakaj?

Glede na to, da si želite premagati neprijetno situacijo, ni dovolj samo to, da pozdravite simptome, ker se bodo v tem primeru bolečine, srbečica in otekline zelo hitro spet pojavile.

In zadeva je popolnoma enaka, ko govorimo o neprijetnih vetrovih, napihnjenem trebuhu, zaprtosti, trebušnih krčih, bolečinah v želodcu itn.

KO SE BOLEČINE V TREBUHU POJAVIJO OB NAPAČNEM TRENUTKU, LAHKO UNIČIJO CELO VAŠE LJUBEZENSKO ŽIVLJENJE

Verjetno si ne želite, da nekaj dni ne opazite nobenih težav, potem pa kar naenkrat, v tistem najbolj neprimernem trenutku, ko ste recimo na zabavi, ste v družbi fanta ali punce, ki vam je všeč ali, ko se potepate, začutite, da se zgodba ponavlja.

Rešitev ni v tem, da z nekim čajem, napitkom ali tableto rešite prebavne težav.

blog-prebavilaNe!

Treba je poiskati razlog, zakaj se to dogaja ravno tebi in pri samem izvoru rešiti problem.

In kako to naredit? Korak za korakom.

Najprej te moram opozoriti, da se razlog za vse te neprijetne občutke skriva v tvojem črevesju.

Črevesna flora je namreč tista od katere je odvisno ogromno stvari. Med drugim, kako se počutiš, koliko energije imaš, kako kvalitetno absorbiraš hranilne snovi, kako uspešna bo tvoja preobrazba, kako močan je tvoj imunski sistem itd.

In od česa je vse to odvisno?

Od bakterij v tvojem črevesju. Tako je!

ČEPRAV SO TAKO MAJHNE, DA JIH NE OPAZIŠ, JE OD NJIH ODVISNA TVOJA PRIHODNOST

blog-bakterije niso vse slabePreden skočiš iz stola, ti moram povedati, da se v tvojem prebavnem traktu nahaja več milijard bakterij, ki skupaj po določenih ocenah tehtajo kar 3 kilograme, kar je popolnoma normalno.

Tudi to, da jih je 10x več kot vseh ostalih celic v tvojem organizmu, je znano dejstvo.

Gre za organizme, ki imajo nalogo, da se procesi v tvojem črevesju odvijajo tako kot se morajo.

No ključen pa je podatek, v kakšnem razmerju se nahajajo dobre in slabe bakterije. Da ne bo pomote, za dobro počutje namreč potrebujemo tako ene, kot druge.

ČE SE PODRE RAZMERJE, JE NA SPOREDU RAZVRAT OZIROMA KATASTROFA

No in dokler ohranjamo pravo razmerje med bakterijami, vse skupaj spominja na pravo sožitje. Tako kot recimo v domačem ribniku, kjer se nahajajo alge, ribe in ostali živi organizmi.

Če pa se zaradi različnih dejavnikov zgodi, da se alge v ribniku pretirano razrastejo, potem sledi totalna katastrofa. Zaradi nesorazmerne razporeditve se ostala bitja bistveno težje gibljejo, ne dobijo dovolj hranilnih snovi in preprosto začnejo umirati.

In točno to se dogaja tudi v tvojem črevesju. Če z napačnim življenjskim slogom slabim bakterija omogočaš, da se pretirano razrastejo in zavzamejo tvoje črevesje, so končni rezultati točno tisti, o katerih sva danes že govorila:

 • napihnjen trebuh,
 • vetrovi,
 • zgaga,
 • zaprtost,
 • krči,
 • bolečine v zgornjem delu trebuha,
 • padec imunskega sistema itd.

Slednji se mi za splošno počutje zdi še kako pomemben, saj predstavlja telesni ščit in preprečuje, da bi bili ves čas brez energije, prehlajeni in se ne bi počutili tako, kot si zaslužimo.

No in sedaj sledi vprašanje, ki se verjetno že podi po tvojih mislih.

KO JIH SPUSTIMO IZ »OGRADE«, PREVZAMEJO KONTROLO

S čim pravzaprav ustvarimo idealne pogoje za ekspresno razmnoževanje slabih bakterij?

Turbo pogon za razmnoževanje slabih bakterij v tvojem črevesju predstavljajo:

 • enostavni sladkorji,
 • umetna sladila,
 • stres in jeza,
 • pomanjkanje aktivnosti,
 • alkohol,
 • uživanje antibiotikov itd.

Skupni imenovalec zgornjim dejavnikom je sodoben življenjski slog. No, vsaj pri večini posameznikov, je temu tako. In glede na to, da številne snovi (sladkor, umetna sladila, konzervansi,…), za ceno zaslužka korporacije, dodajajo pri proizvodnji živil, se zelo težko izognemo tem pastem.

Praktično imajo slabe bakterije več zaveznikov, kot si sploh lahko mislimo.

Ampak pozor!

Stvar ni tako katastrofalna kot se zdi na prvi pogled. Povsem normalno je, da si privoščiš svoje najljubše jedi, se posladkaš, popiješ kozarec vina in jasno je, da pridejo trenutki, ko si izpostavljen stresu in nisi najboljše volje. Prav tako obstaja velika verjetnost, da se v življenju še kdaj srečaš z antibiotiki.

Zakaj to poudarjam?

NE RABIŠI ŽIVETI V ZAPORU, DA PREVZAMEŠ NADZOR NAD NEPRIJETNIMI SIMPTOMI

Predvsem zato, ker rešitve ne vidim v tem, da se popolnoma odrečeš pregreham, alkoholu in zabavi. Namreč gre za popolnoma normalne situacije, s katerimi se srečujemo v svojem življenju.

Namesto tega, predlagam bistveno bolj prijazno in učinkovito rešitev.

Se spomniš, da z določeno prakso lahko ustvariš pogoje za hitrejše razmnoževanje slabih bakterij?

No, tudi na delež dobrih lahko vplivaš zelo hitro.

Da ti to uspe v najkrajšem možnem času, ti bodo v veliko pomoč probiotiki. Gre za žive organizme, ki imajo pozitiven učinek na tvoje črevesje oziroma razmerje med dobrimi in slabimi bakterijami.

BREZ PANIKE, OKREPITVE PRIHAJAJO

blog-ceta-vojakovLahko si jih predstavljaš kot ogromno četo vojakov, ki prihitijo na pomoč svojim kolegom, ko se znajdejo v brezupni situaciji, v tem primeru, dobrim bakterijam v tvojem prebavnem traktu.

V svoje telo jih lahko vneseš s pomočjo živil kot so zelje, redkvice, zelena listnata zelenjava, jagodičevje, avokado itd., ki sama po sebi vsebujejo omenjene žive organizme.

Med bolj priljubljenimi izdelki, ki slovijo po vsebnosti probiotikov, so tudi mlečni izdelki kot so probiotični jogurti in kefir, o katerem sem v eni izmed mojih prejšnjih objav že govoril.

Te pa moram na tej točki opozoriti še na eno lastnost.

Dejstvo je, da probiotiki, glede na to, da gre za žive organizme, na poti do želene lokacije, naletijo na kar nekaj ovir (žolč, želodčna kislina,…), ki jih lahko pošteno razredčijo oziroma uničijo.

In če gre za manjši »spor« znotraj telesa oziroma za blažje bolečine v trebuhu ali druge prebavne težave, so kljub majhnemu številu, preživeli organizmi lahko v pomoč.

KO TI NE PREOSTANE DRUGEGA KOT PA NAPAD Z VSEMI SILAMI

Če pa so se slabe bakterije že konkretno razrasle, potem manjša četa vojakov oziroma nizko število probiotikov, ne bo zadostna, da rešiš težavo, ki te bremeni.

Seveda pa tudi ni smiselno uživati neomejeno količine hrane, ki vsebujejo probiotike samo zato, da rešimo prebavne težave, ker na račun tega lahko v svoje telo vneseš ogromno količino kalorij, ki bodo negativno vplivale na tvojo postavo v času hujšanja.

CELOSTEN PRISTOP, CELOSTNA REŠITEV

S probiotiki nad bolečine v trebuhuDa bi se izognili temu problemu, se pravi, da kljub zadostni količini probiotikov ne bi pokvarili kaloričnega vnosa in bi hkrati uravnali črevesno floro ter se tako izognili bolečinam v trebuhu in drugim neprijetnim situacijam, smo skupaj z ekipo strokovnjakov, na podlagi 194 raziskav, oblikovali edinstveno rešitev.

Oblikovali smo poseben probiotični kompleks, ki na trgu velja za enega najbolj učinkovitih pripomočkov, ko govorimo o zdravi črevesni flori.

Za razliko od ostalih povprečnih izdelkov, Golden Tree Complete Biotics vsebuje neverjetnih 20 super sevov, ki so združeni v kar 20 milijard probiotičnih kultur na eno samo kapsulo.

To pomeni, da brez pretiranega napora in na račun preproste jutranje navade, lahko rešiš prebavne težav in zajameš življenje z veliko žlico.

KO SO BOLEČINE V TREBUHU IN PREBAVNE TEŽAVE LE ŠE BLED SPOMIN

Nič več bolečin v trebuhu, slabega počutja, neprijetnih situacij in zamujenih trenutkov.

Samo predstavljaj si, kako super se počutiš, ko se zjutraj zbudiš naspan in spočit, imaš tekom dneva dovolj energije, nimaš bolečin v trebuhu ali drugih prebavnih težav in tvoj organizem absorbira vse hranilne snovi, ki so na voljo.

Verjemi, razlika je očitna. Če pa se pojavi kakršno koli vprašanje, ga prosim napiši spodaj v komentar ali pa ga posreduje na moj mail [email protected] in z veseljem odgovorim.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
100% naravna mešanica 20 edinstvenih probiotičnih bakterijskih sevov s kar 20 milijardami kultur na kapsulo.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji