Domov / Prehrana / Čudežne lastnosti kokosovega masla
 

Čudežne lastnosti kokosovega masla

Predviden čas branja: 1 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 31/03/2014
Čudežne lastnosti kokosovega masla

Si predstavljate, da bi pri pripravi jedi naredili samo eno preprosto spremembo, ki vam ne bi vzela več kot minuto časa, pa bi bil vaš jedilnik bistveno bolj zdrav in naklonjen preobrazbi. Verjetno se vam zdi to precej nemogoče. Verjamete pa mi lahko, da takšna sprememba obstaja, zato predlagam, da si v celoti ogledate današnjo objavo na portalu popolna postava in zaživite bolj zdravo in polno življenje.

Opazili smo, da precej posameznikov, ki se odloči zaživeti bolj zdravo življenje in zmagati v boju z odvečnimi kilogrami, pogosto naredi podobno napako. Res je, da na svoj jedilnik umestijo zdrava in kvalitetna živila, vendar jih pripravijo na napačen način. Za kuho in peko prepogosto uporabljajo rafinirana olja ali margarino, ki vsebujejo nezdrave trans maščobne kisline, ki jih naš organizem dejansko ne potrebuje. Ampak brez panike.

Majhna sprememba, ki bo v celoti rešila omenjen problem se skriva v kokosovem maslu oziroma olju. V osnovi gre za enako živilo, le da se pojavlja v drugačnem agregatnem stanju. Kljub temu, da kokosovo maslo vsebuje nasičene maščobe, ki jih večina pozna ko tiste manj zaželene, je zgodba v tem primeru nekoliko drugačna.

Razlog se skriva v srednje verižnih maščobnih kislinah, med katerimi je je najpomembnejša lavrinska maščobna kislina, ki je zaslužna za večino pozitivnih lastnosti kokosovega masla:

  • krepi imunski sistem,
  • izboljšuje prebavo,
  • deluje antioksidativno,
  • pomaga pri izgubi odvečnih maščobnih blazinic,
  • pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja in
  • deluje protibakterijsko.

Od ostalih se nasičene maščobe, ki jih vsebuje kokosovo olje, razlikujejo tudi po tem, da se njihova sestava ne spreminja kljub visokim temperaturam in se v našem organizmu lažje pretvorijo v energijo.

Predlagam, da si priskrbite kokosovo maslo oziroma olje, ki ga najdete v vseh bolje založenih trgovinah in ga umestite na svoj jedilnik. Služi naj vam predvsem kot nadomestilo klasičnemu olju in margarini za pripravo vaših najljubših jedi. Tako se boste na preprost način znebili tistih nezdravih maščob, ki so v kombinaciji z ogljikovimi hidrati glavni krivec za odvečne maščobne obloge.

Vas zanima kater del kokosa bomo uporabili v tem tednu v naši novi rubriki zdravih receptov? Spremljajte nas še naprej, do takrat pa preizkusite kokosovo maslo in nam zaupajte kje pri kuhi ste ga uporabili.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji