Prepričan sem, da bi se vas pri preobrazbi večina najraje izognila dolgotrajni vadbi, kot je na primer tek, kolesarjenje ali hoja v hrib. In tako kot vedno, smo tudi za te želje našli rešitev. Kakšno? To pa izveste v spodnjem videu.

Še vedno je veliko posameznikov prepričanih, da je edini pravi način, s katerim se bodo znebili odvečnih maščobnih oblog to, da ure in ure namenijo teku, kolesarjenju oziroma aerobnim vadbam. Zagotovo je to ena od možnosti, nikakor pa ne edina. Če vas že ob sami ideji spreleti srh oziroma vas takšen način vadbe ne zanima, potem preprosto morate prisluhniti današnji objavi. Govorili bomo o ravno obratnem konceptu treninga. Gre za bolj zanimivo, intenzivno in hkrati časovno krajšo obliko aktivnosti.

To je tako imenovan visoko intenzivni intervalni trening, poznan tudi pod kratico HIIT (High Intensity Interval Training). Na svoji prepoznavnosti je pridobil predvsem v zadnjem obdobju, ko je vedno več govora o tisti najbolj učinkoviti vadbi za kurjenje odvečnih maščobnih oblog. In prav ta oblika treninga velja za eno izmed najbolj učinkovitih. Zakaj je temu tako pa vam bom razkril v nadaljevanju.

V sami osnovi gre za obliko treninga, ki se od klasične aerobne vadbe razlikuje predvsem v intenziteti. Če vzamemo za primer tek, potem verjetno veste, da večina, ki želi izgubiti odvečne kilograme, izvaja trening 45 minut lahkotnega ali tako imenovanega pogovornega teka pri katerem je srčni utrip stabilen. Pri treningu HIIT pa se izmenjujeta visoka in nizka intenziteta. Trening lahko oblikujete brez večjih težav. 60 sekund namenite hitremu teko oziroma špintu zatem pa 30 sekund počasni hoji. Takšen cikel ponovite 10–15 krat. To je le ena izmed možnih oblik.

Že iz samega opisa lahko vidite, da gre za precej bolj zanimivo, intenzivno in časovno krajšo obliko treninga, tako da je primerna prav za vse. Tudi za tiste najbolj zaposlene, saj vam ne vzame več kot 30 minut dnevno.

Za uspešno izveden trening so pomembne predvsem tri stvari:

  • Da se na samem začetku dobro ogrejete.
  • Da med vadbo spreminjate intenzivnost, da trening ni monoton.
  • Da resnično vse vaje izvedete po svojih najboljših zmožnostih ozirom kot radi rečemo »na polno«.

Vadba je primerna za širšo populacijo tudi zato, ker ni omejena zgolj na eno obliko aktivnosti, recimo na tek, ampak lahko trening izvajate tudi s pomočjo kolesa, orbitreka, tekaške steze, kolebnice, pručke … po prej omenjenem principu. Pomembno je samo, da se izmenjujeta visoka in nizka intenzivnost.

In kaj je glavni razlog, da je ta oblika vadbe v zadnjih letih toliko pridobila na svoji priljubljenosti? Odgovor je precej preprost. Gre za eno izmed oblik treninga, ki je najbolj učinkovita kadar govorimo o izgubi odvečnih maščobnih oblog. Raziskave, ki jih je opravil Jeffrey W. King iz East Tennessee State Universitiy  so namreč pokazale, da kalorije v večji meri porabljate v daljšem časovnem odboju po sami vadbi in ne samo dokler ste telesno aktivni … Odlična informacija, kajne?

Predlagam, da skočite na podstrešje ali v klet, poiščete svoj zaprašeni orbitrek, tekaško stezo, kolebnico ali pa tiste nove tekaške copate, ki ste jih kupili prejšnjo pomlad in se lotite treninga trikrat tedensko.

Pa seveda ne pozabite deliti objave, da ne boste samo vi tisti, ki se boste potili, zabavali in lepo oblikovali svoje telo. V komentar pa zapišite katerega od rekvizitov boste uporabili pri treningu HIIT.

PRIPOROČAMO

Popolna Vadba

O AVTORJU

Avtor

Miha Geršič

Miha Geršič je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Formula Popolne Postave. S svojo ekipo strokovnjakov je v boju z odvečnimi kilogrami pomagal že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam. Poglej več...»