Številni posamezniki, ki si želijo izgubiti odvečne kilogram in izoblikovati svoje telo, so pripravljeni na veliko spremembo v svojem življenju, a ne vedo kje in kako začeti.

Pogosto se dogaja, da poudarek namenijo samo telesni aktivnosti, pozabljajo pa, da ključno vlogo pri izoblikovanju telesa predstavlja pravilna prehrana.

Prav to je bil glavni razlog, da smo za vas pripravili 10 zlatih pravili, ki jih boste brez večjih težav vpeljali v svoj vsakdan in bodo ključna za vaš prihajajoči uspeh.

Potrebno se je zavedati, da želen rezultat ne bo prišel čez noč in brez vloženega truda, a je ob pravem načinu dela le-ta zagotovljen.

Pozabite na čudežne tablete in pripomočke saj so pred vami zlata pravila hujšanja…

>> ZNANSTVENO DOKAZANO: 30 MINUT ZA POPOLNO POSTAVO? <<

1. ZASTAVITE SI CILJ IN URESNIČITE SVOJE ŽELJE

to-do-listekNa prvi pogled mogoče pravilo številka ena ne deluje sila pomembno, a prav cilji so tisti, ki ločijo zmagovalce od poražencev. Ne glede na projekt, ki se ga boste lotili v svojem življenju, je pomembno, da si v začetni fazi zastavite točne cilje, katere želite doseči.

Prav nič drugače pa ni, kadar govorimo o izgubi odvečnih kilogramov. Zato pred pričetkom preobrazbe točno določite cilje, ki jih želite doseči in obliko svoje postave o kateri sanjate.

Brez zastavljenih ciljev je nemogoče kreirati način dela, kar pa je pogosto razlog za neuspeh številnih posameznikov, ki si brezglavo prizadevajo doseči cilj a jim znova in znova, kljub trdemu delu, ne uspe.

Težko je namreč doseči cilj, če še sami ne veste, kakšen naj bi bil.


2. OPRAVITE ZAČETNE MERITVE

ozek-pasPreden se podate na pot preobrazbe, je smiselno opraviti začetne meritve. Glavni namen je predvsem motivacija, ki se skriva v vašem sprotnem napredku.

Precej lažje vam bo, če si boste pripravili razpredelnico v katero boste vpisovali vaše sprotne rezultate in tako opazovali spremembe.

Priporočljivo je tudi, da meritve opravljate enkrat tedensko v jutranjih urah, na primer vsak ponedeljek pred zajtrkom, in se tako izognete neregularnim meritvam.

Verjemite, lasten napredek je tisto, kar vas bo gnalo vse do uresničitve vašega cilja.


3. PO NOVEM 5 DO 6 OBROKOV DNEVNO

kroznik-bpZaradi natrpanega urnika in hitrega tempa življenja številni posamezniki zaužijejo le dva do tri obroke dnevno. Navadno so, zaradi občutka lakote, takšni obroki preobilni in negativno vplivajo na hitrost vaše presnove.

Velik korak do popolne postave bost naredili s prakticiranjem 5 ali 6 manjših obrokov dnevno.

Vaša presnova bo delovala hitreje, kar posledično pomeni tudi večjo porabo energije oziroma kalorij.


4. UŽIVANJE OGLJIKOVIH HIDRATOV Z NIZKIM GLIKEMIČNIM INDEKSOM

zdravi-hidrati-1Ogljikove hidrate (testenine, kruh, krompir, riž …) za lažje razumevanje lahko  ločimo v dve večji skupini glede na glikemični indeks (visoki in nizki).

Glavna razlika med skupinama je hitrost razgradnje ogljikovih hidratov na posamezne molekule sladkorja in posledično na količino inzulina v našem organizmu.

Prav visoka stopnja inzulina pa je tisto, čemur se poskušamo izogniti, saj negativno vpliva na naš organizem.

Zato se v začetni fazi poizkusite odreči živilom kot so kruh, testenine, krompir in jih raje zamenjajte z ogljikovim hidrati z nizkim glikemičnim indeksom kot so ovseni kosmiči, ržene testenine, rjavi riž.


5. PRIČNITE S TELESNO AKTIVNOSTJO

vaja1Res je, da pravilna prehrana predstavlja 75 % vašega načrta, vendar ostalih 25 % pripada telesni aktivnosti, brez katere, kadar je govora o izgubi odvečnih maščobnih oblog, ne gre.

Vsekakor je najboljša kombinacija različnih aktivnosti in sicer vadba z utežmi in tek (kolesarjenje, orbitrek, plavanje,…), vendar je v začetni fazi bistvenega pomena to, da pričnete z rednim prakticiranjem vadbe (vsaj 4 krat tedensko) in postopoma dvigate stopnjo intenzivnosti ter tako poskrbite za še hitrejšo presnovo.


 

Prvih 5 zlatih pravil, ki so ključna za uspešen boj z odvečnimi kilogrami, so za nami. Dobra organiziranost je tisto, kar boste po novem nujno potrebovali, saj bodo spremembe krive za precej bol pestro in zanimivo življenje.

Sedaj pa bomo razkrili še drugo polovico pravil in s tem nekako postavili temelje na katerih bo osnovana celotna preobrazba.

Mini zbirka zlatih pravil bo tako poskrbela, da boste poznali ključne elemente uspešnega načrta, ki vam bo prinesel zagotovljen rezultat…

>> ZNANSTVENO DOKAZANO: 30 MINUT ZA POPOLNO POSTAVO? <<

6. NIKAKOR NE POZABITE NA ŽIVILA BOGATA Z BELJAKOVINAMI

tunasteaksonplateBeljakovine so organske molekule, ki so izredno pomembne za nemoteno delovanje našega telesa. Poleg tega, da so pomembne za rast, dobro počutje in pravilno strukturo v

seh živih celic, imajo pozitiven učinek tudi na metabolizem.

Hranila bogata z beljakovinami našo presnovo namreč še dodatno pospešijo, kar pomeni da porabljamo večje število kalorij, kar je odlična informacija, ko se borimo z odvečnimi kilogrami.

Pomembno je, da se na vaših jedilnikih pogosteje pojavljajo živila kot so puranje meso, piščančje meso, pusta govedina, jajca, ribe, pusta skuta.


7. POSKRBITE ZA TEKOČINO, KI JO TELO NUJNO POTREBUJE

kozarec-z-vodoPreprosto: brez vode ni življenja, prav tako pa tudi rezultata hujšanja ne. Pogosto je prav dehidracija pojav prisoten pri ljudeh, ki se borijo z odvečnimi kilogrami.

Zavedati se moramo, da je voda pomembna za številne procese v našem organizmu, ki imajo blagodejen učinek na naše telo in počutje.

Priporočljiva dnevna količina vode je 2, 5 litra. Mogoče se sliši veliko, vendar če uživate tekočino preko celega dne,takšna količina ne bi smela predstavljati problema.

Kakšna »flaška« ali »šejker« vam bosta v veliko pomoč, saj boste vodo imeli vedno ob sebi, ne glede na to kje se nahajate oziroma kaj počnete.

Poizkusite, počutili se boste veliko bolje.


8. SESTAVITE SVOJ JEDILNIK ZA CEL DAN ALI TEDEN

kdaj-kje-Z že vnaprej pripravljenim jedilnikom boste lahko dnevno privarčevali ogromno časa in energije, saj bo priprava hrane precej hitrejša in enostavnejša.

Številni obroki in različna živila mogoče dajejo občutek, da je potrebno preživeti v kuhinji ogromno časa zato da telesu zagotovimo potrebna makrohranila, vendar temu ni tako.

Različne jedi si lahko pripravite v večjih količinah in jih primerno shranite ter tako privarčujete dragocen čas.

Prav tako je zelo koristno, če si priskrbite primerno posodo saj boste tako lahko uživali doma pripravljene jedi tudi v službi, na predavanjih, izletih…


9. PRIPRAVITE SI NAKUPOVALNI LISTEK

NAKUPOVALNI-LISTEKTrgovina je pogosto mesto kjer smo, kadar je govora o nezdravi prehrani, pogosto izpostavljeni številnim skušnjavam.

Zelo praktičen pristop, ki lahko še kako pripomore k hitrim in kvalitetnim nakupom, je doma pripravljen nakupovalni listek. Brez številnih dobrot okoli sebe doma veliko lažje razsodno razmišljamo in tako na listek uvrstimo samo živila, ki jih resnično potrebujemo in imajo pozitiven učinek na naš organizem.

Držite se nakupovalnega listka in poleg obilice zdrave hrane v košari privarčujte še nekaj denarja za nepotrebne »dobrote«.


10. NE POZABITE NA KVALITETEN POČITEK

pocitekHiter življenjski stil, številne dnevne obveznosti ter aktivnosti in napori dodobra izčrpajo vaše telo. Pogosto pozabimo, kako pomembno je, da telesu damo čas za počitek in regeneracijo.

Prava mera spanca je tisto, po čemer hrepeni naš organizem.

Če boste v dnevno rutino uvedli osem ur kvalitetnega spanja, bo to dodatna motivacija za dnevne aktivnosti, prav tako pa ne boste imeli težav s pomanjkanjem energije.

Ljudje, ki niso spočiti, enostavno ne najdejo moči, da bi se spopadli z izzivi. Rajši kot to, svoj prosti čas namenijo poležavanju in brezdelju. Razporedite svoj čas in ne pozabite na počitek.


miha-drzi-FPPDa ti vse to brez težav uspe, ti bo v veliko pomoč moja Formula Popolne Postave, ki je pomagala številnim varovancem, da so oblikovali svojo popolno postavo in se v svojem telesu počutijo odlično.

S pomočjo enostavnega plana prehrane in vadbe boste ves čas vedeli kaj, kdaj in seveda koliko česa lahko pojeste ter s kakšno vadbo kar najhutreje zgubiti odvečne maščobne obloge. Gre za na strategijo, ki za razliko od ostalih programov zagovarja zdrav življenjski slogi in ne kratkotrajnih, mukotrpnih in neučinkovitih diet, za katere dobro vemo da ne delujejo ;)

Sprva bo upoštevanje vseh 10 zlatih pravil mogoče nekoliko težavno. Vendar verjemite, ko se bodo pokazali prvi rezultati o katerih ste vedno sanjali, bodo zlata pravila le še nekaj povsem samoumevnega :)

Preden nadaljujete z dnevnimi obveznostmi, pa ne pozabite na všeček, če se vam zdi objava koristna in delite kvalitetne informacije med prijatelje.

Veselo na delo!

O AVTORJU

Avtor

Miha Geršič

Miha Geršič je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna prehrana. S svojo ekipo strokovnjakov je v boju z odvečnimi kilogrami pomagal že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam. Poglej več...»