Veš, o katerem podatku je večini najbolj neprijetno govoriti?

Zagotovo je to telesna teža. Predvsem zato, ker za razliko od starosti ali pa recimo telesne višine nanjo lahko vplivaš.

Zato ne preseneča, da vsak potihoma razmišlja o tem, kakšna je njegova idealna teža.

KAKO SE IZRAČUNA INDEKS TELESNE MASE?

Načinov, da se dokoplješ do tega podatka, je več. Med vsemi pa daleč najbolj izstopa indeks telesne mase, ki ga določiš s pomočjo spodnjega kalkulatorja.

ITM KLASIFIKACIJA 
manj kot 18,5 nedohranjenost
18,5–24,99 normalna telesna teža
25–29,99 povišana telesna teža
30,0–34,99 debelost 1. razreda (adipoznost)
35,0–39,99 debelost 2. razreda (adipoznost)
več kot 40 debelost 3. razreda (huda adipoznost)

Kako se izračuna indeks telesne mase

KAJ JE INDEKS TELESNE MASE?

Indeks telesne mase (ITM) je podatek, ki upošteva razmerje med tvojo telesno maso in kvadratom tvoje telesne višine. Z njim lahko določiš, kaj se dogaja s tvojo telesno težo.

S pomočjo dobljene vrednosti lahko iz zgornje tabele razbereš, ali je tvoja telesna teža prenizka, optimalna oziroma ali se boriš s presežkom kilogramov.

V kolikor ugotoviš, da tvoj indeks telesne mase konkretno odstopa od želenega razreda, pa lahko s pomočjo zgornjega kalkulatorja hitro ugotoviš, koliko kilogramov moraš izgubiti oziroma pridobiti.

Kako to ugotoviš? Tako, da v enačbi edino spremenljivko, na katero lahko vplivaš – torej telesno težo –, spreminjaš tako dolgo, da dobiš optimalno vrednost.

Tako lahko hitro ugotoviš, kako daleč od svoje “idealne” teže v resnici si.

Glavno vprašanje pa je, ali je ta podatek res natančen.

Že res, de je indeks telesne mase dolgo časa veljal za zelo zanesljiv podatek, ko je pogovor nanesel na idealno telesno težo. A opozarjam te, da ima ta metoda kar nekaj konkretnih pomanjkljivosti.

POMANJKLJIVOSTI ITM KALKULATORJA

V osnovi je bil ITM namenjen ozaveščanju širše populacije.

Obstaja namreč korelacija med visokim indeksom telesne mase in večjo verjetnostjo za pojav določenih bolezenskih stanj, kar pa še zdaleč ni dovolj za definiranje tvoje idealne telesne teže.

INDEKS TELESNE MASE – FORMULA

Indeks telesne mase - formulaPoleg tega je sama formula, s katero izračunaš ITM, precej skromna:

ITM = telesna teža (kg) / (višina (m))2

Kot lahko hitro ugotoviš, sta v enačbi upoštevani samo telesna teža in višina, kar še zdaleč ni dovolj za oris posameznikove realne situacije.

Ne pozabi, da pomembno vlogo pri tvojem počutju, zdravju in obliki postave igrajo tudi delež mišične mase, delež vode v organizmu, genetika, želje, cilji itd.

Definitivno bo idealna teža osebe, ki želi preteči maraton, ali pa nekoga, ki si želi bolj mišičaste postave, kljub identični telesni višini precej drugačna.

To pa pri razlikah ni edini problem.

JE ITM RAZLIČEN ZA MOŠKE IN ŽENSKE?

Je ITM različen za moške in ženskePoleg že naštetega se pojavi dodatna težava, ker se ITM ne razlikuje za moške in ženske. Kljub temu da pri enakem indeksu telesne mase načeloma prihaja do razlik v deležu maščobe, to ni nikjer upoštevano. Jasno pa je, da ravno delež maščobe odigra še kako pomembno vlogo, ko govoriva o kakovosti življenja.

Prav tako pa se pri posameznikih zelo razlikujejo tudi želje o postavi. Še posebej, če primerjava želje moških in žensk.

Zato naj te ne zavedejo kalkulatorji, pri katerih lahko izbiraš spol, ker se ne glede na izbrano opcijo (moški/ženska) končni rezultat ne spremeni. Gre za zavajanje in prav je, da se tega zavedaš.

Kaj pa ITM in otroci?

ITM ZA OTROKE

Itm pri otrocihIskreno …

Tudi za najmlajše ta opcija izračuna idealne telesne teže še zdaleč ni najbolj posrečena. Že res, da je kategorizacija otrok po indeksu telesne mase drugačna od tiste, ki velja za odrasle, a je kljub temu precej pomanjkljiva. Sicer upošteva starost in spol, so pa razredi zelo posplošeni in ne prikažejo realne slike populacije.

Zato predlagam, da se ugotavljanja svoje idealne teže lotiš popolnoma drugače.

Poglej …

Že res, da poznamo določena priporočila in smernice, a kalkulator, ki bi točno določil, koliko kilogramov moraš imeti, po mojem mnenju ne obstaja.

Preprosto zato, ker samo ti veš, kako se v svojem telesu počutiš.

Namesto, da si razbijaš glavo s tem, kakšna je tvoja idealna telesna teža, raje prisluhni sebi in svojemu telesu ter se osredotoči na naslednji korak.

Glede na to, kako se skozi preobrazbo počutiš, bo šele čez čas postalo jasno, kaj je tisto, kar tebi najbolj odgovarja. V tem trenutku sploh ni pomembno, ali je to 70, 68, 65 kilogramov, važno je, da se začneš premikat v pravo smer.

Zato pozabi na ITM kalkulator in tega zamenjaj s precej bolj dovršenim, ki te čaka na tej povezavi. Ta upošteva tako tvojo višino, težo, starost, spol, stopnjo aktivnosti in, kar je najbolj pomembno, tudi …

tvoji cilji! 

https://www.popolnapostava.com/popolna-prehrana/kviz/

Za piko na i pa ti razkrije, kaj je tisto, kar se mora pojaviti na tvojem jedilniku, da lahko čim prej oblikuješ postavo, ki se bo “idealna” oziroma “popolna” zdela tebi. 

Ni važno, kaj si želiš doseči na poti do uspeha bo ključno vlogo odigrala zmerna, zdrava in raznolika prehrana. 

Zato se že veselim, da mi sporočiš, kakšen je tvoj cilj in z največjim veseljem ti priskočim na pomoč. 


Oglasi se spodaj v komentar oziroma na mail miha@popolnapostava.com.

PRIPOROČAMO

Popolna Prehrana

O AVTORJU

Avtor

Miha Geršič

Miha Geršič je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Formula Popolne Postave. S svojo ekipo strokovnjakov je v boju z odvečnimi kilogrami pomagal že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam. Poglej več...»