Verjetno ste si že večkrat zastavili vprašanje, kolikšna naj bi bila vaša optimalna telesna masa. Pri iskanju odgovora na vprašanje o optimalni telesni masi si bomo pomagali z ITM-jem. ITM oziroma indeks telesne mase je število, ki nam pove v kateri razred prehranjenosti spadamo.

Klikni tukaj in poglej kako do svoje idealne telesne mase v manj kot 2 mesecih brez pretirenga odrekanja… >>

S pomočjo matematične formule, glede na razmerje med dejansko telesno maso v kilogramih in kvadratom telesne višine dobimo izračun, ki načeloma precej natančno opredeli delež telesne maščobe v telesu. In prav od deleža telesne maščobe je v veliki meri odvisno naše zdravje. Pri tem je potrebno opozoriti, da ocena ITM ni primerna za trenirane športnike, ki imajo velik delež mišične mase, recimo šprinterje in za vse osebe mlajše od 19 let.

Vse kar morate storiti je, da v kalkulator vnesete svoje osebne podatke, telesno višino v centimetrih in telesno maso v kilogramih. V zadnjem okencu se vam bo samodejno izpisal indeks telesne mase, povsem spodaj pa v tabeli lahko razberete v kateri razred prehranjenosti spadate.

 

ITM

TELESNA MASA

ZDRAVSTVENA OGROŽENOST

manj kot 18,5

premajhna

zvečana

18,5-24,9

normalna

povprečna

25,0-29,9

čezmerna

zvečana

30,0-34,9

debelost, 1. razreda

velika

35,0-39,9

debelost, 2. razreda

zelo velika

več kot 40

debelost, 3. razreda

izjemno velika

Če spadate v razred podhranjenosti ali pa je vaša telesna masa prekomerna, potem preprosto spreminjajte podatek v okencu ‘telesna masa’ toliko časa, dokler ocena ITM ni znotraj razreda ‘Normalna masa’. Ko boste ugotovili tisto pravo telesno maso za svojo višino, se boste precej lažje orientirali pri sestavi svojega jedilnika.

Škoda bi bilo, da ne bi poskrbeli za svojo telesno maso, ki predstavlja enega od glavnih dejavnikov vašega zdravja. Previsok delež telesne maščobe v vašem organizmu pušča številne negativne posledica. Poskrbite da bo vaš jedilnik sestavljen iz zdravih obrokov in ne pozabite na telesno aktivnost.

Klikni tukaj in poglej kako do svoje idealne telesne mase v manj kot 2 mesecih brez pretirenga odrekanja… >>

Da bodo tudi vaši prijatelji, znanci in družinski člani poznali način kako priti do odgovora na vprašanje o optimalni telesni masi delite objavo z ostalimi in jo všečkajte. Prav tako pa dobrodošli vsi komentarji.

 

Komentarji

O AVTORJU

Avtor

Miha Geršič

Miha Geršič je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Formula Popolne Postave. S svojo ekipo strokovnjakov je v boju z odvečnimi kilogrami pomagal že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam. Poglej več...»