Izpolni podatke in izračunaj svoj personaliziran jedilnik! 🍝🥗
Domov / Prehrana / 4 najslabša živila za zajtrk (izogibaj se jim!)
 

4 najslabša živila za zajtrk (izogibaj se jim!)

Predviden čas branja: 3 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 23/01/2017
4 najslabša živila za zajtrk (izogibaj se jim!)

Če za ostale situacije v življenju velja pregovor:

»Slab začetek, dober konec«, pri preobrazbi ta ODPADE!

Napačna izbira zajtrka ti lahko uniči cel dan in  podre vse tvoje  načrte. Zaradi ene same nepremišljene poteze se lahko v tvojem telesu začnejo zelo hitro nalagati odvečne maščobe, občutiš pomanjkanje energije in se ne počutiš tako kot si zaslužiš.

Verjetno veš o kakšnem počutju govorim.

Zato, če te zanima katere so najslabše jutranje izbire, ki se jim moraš izogniti, če želiš oblikovati fit, zdravo postavo, zelo pozorno preberi naslednje vrstice.

OD ZAČETKA JE ODVISNO VEČ, KOT SI LAHKO MISLITE

Od tega kako začneš svoj dan, je v veliki meri odvisno kako uspešen boš pri svoji preobrazbi oziroma kako se boš tekom celega dne počutil.

Če se vse skupaj sliši kot kliše, dovoli, da ti samo na hitro razložim v čem je poanta.

Verjetno poznaš tisti občutek, ko dan začneš z negativnim razmišljanjem in je ni stvari, ki bi se odvijala po tvojem načrtu. Na cesti ogromna gneča, zamudiš v službo, šef te nadere, ker projekt še vedno ni zaključen, poliješ kavo in tako naprej.

Skratka katastrofa.

zmedaNo in zelo podobna situacija, s še bolj trajnimi posledicami te čaka, če dan začneš z napačnim zajtrkom in tako inzulin »prebudiš« na napačen način.

Inzulin je namreč hormon, ki odigra glavno vlogo pri uravnavanju apetita in posledično kopičenju odvečne maščobe.

In ker verjetno ni povsem jasno kaj točno to pomeni oziroma kako lahko inzulin obdržimo pod kontrolo, situacijo razjasnim z naslednjimi primeri. Razkrijem ti, kateri so zajtrki, ki se jim moraš nujno izogniti.


NAJSLABŠA IZBIRA JE, ČE GA NI

Kot sem omenil, je eden od glavnih ciljev pri preobrazbi, oblikovati zdrav življenjski slog, s katerim hormon inzulin ves čas ostaja v mejah normale.

Če izberemo napačna živila, se zaradi teh zviša nivo sladkorja v krvi kar pomeni, da aktiviramo hormon inzulin, ki presežek energije spravi v zaloge.

Gre sicer za popolnoma normalen pojav, ki pa lahko pusti hude posledice, če so spremembe pogoste. Posledice konstantnega nihanja nivoja inzulina v krvi se pogosto kažejo v visokem deležu odvečne maščobe in pogosti lakoti.

miha-zajtrkZato je ena od slabših izbir, če zajtrka sploh nimate.

Kljub temu, da obstajajo različne nasprotujoče si teorije, vam lahko iz lastnih izkušenj povem, da je reden zajtrk pomemben, če želite:

  • osvojiti zdrave navade,
  • se v svojem telesu počutiti odlično
  • in si želite imeti dovolj energije za vse dnevne obveznosti.

Če zajtrk preskočimo potem povečamo možnost za napad lakote in s tem tvegamo, da bomo pri malici ali kosilu pojedli preveč hrane in s tem povečali delež odvečen maščobe.


»DARILO NARAVE«, KI JE V RESNICI MAGNET ZA  ODVEČNO MAŠČOBO

sadni-sokoviNaslednja navada, ki zjutraj šokira telo in inzulin prebudi na najbolj katastrofalen način je pitje sadnih sokov.

Opažam, da še vedno številni posamezniki, dan začnejo s kozarcem sadnega soka, ker so 100% prepričani, da je to napitek poln vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov.

Pozabljajo pa, da gre v resnici za tekočino, ki je nasičena z enostavnimi sladkorji in je, zaradi načina pridelave, oropana kvalitetnih snovi.

Enostavni sladkorji v prehrani so namreč tisti, ki vplivajo na količino sladkorja v krvi in posledično na nivo inzulina. In ker gre za tekoče kalorije, lahko inzulin zelo hitro poskoči, prenese odvečen sladkor iz krvi v maščobne zaloge in potem spet pade na zelo nizko raven, kar velikokrat občutimo kot napad lakote.


ČE JE RJAVO, JE ZDRAVO

polnozrnate-struckeZelo podobna zgodba se odvija v našem telesu, ko zaužijemo razne kvazi polnozrnate izdelke.

Ker vse več strokovnjakov poudarja kako uničujoči za naše telo so izdelki iz bele moke, so proizvajalci na to postali zelo pozorni. Kot zdrava alternativa se priporočajo izdelki iz polnozrnate moke, ki v zmernih količinah nimajo negativnega vpliva na hormon inzulin.

Ampak pozor.

Podatek, da je kruh, toast ali pa recimo rogljiček nekoliko bolj temen, rjavkaste barve še ni tisti, ki potrdi, da gre za izdelek iz polnozrnate moke.

Številni proizvajalci konkretno zavajajo kupce zato vas opozarjam, da preberete deklaracijo in se prepričate kaj se v kruhu in ostalih, podobnih, izdelkih pravzaprav nahaja. Če izdelek vsebuje belo, pšenično moko, naj ostane na policah.


ČE JIH JE POL SVETA, POTEM SO SIGURNO DOBRA IZBIRA

kosmiciNo za konec pa še obrok, ki se mi zdi, da ga zjutraj zaužije res ogromno ljudi.

Kosmiči z mlekom so simbol zdravega zajtrka in dobrega počutja. Pa je temu res tako?

Če izberete prave in služijo kot dodatek, potem ja. V nasprotnem primeru pa takšen obrok zjutraj odsvetujem.

Večja količina klasičnih kosmičev, z raznimi dodatki, bo po hitrem postopku dvignila raven krvnega sladkorja. Kaj temu sledi že vemo in ni potrebno še enkrat poudarjati kakšno bo vaše počutje zaradi te napake.

Če ste ljubitelji kosmičev predlagam, da izberete ovsene ali pirine, ki ne vsebujejo dodanega sladkorja in jih zaužijete kot dodatek, recimo skupaj s pravim grškim jogurtom.


IN KAJ POSTAVITI NA KROŽNIK?  

Da bo nivo inzulina čim bolj konstanten, predlagam, da se zjutraj odločite za zajtrk, ki temelji na kvalitetnih beljakovinah in zdravih maščobah. Tako boste dosegli, da vam energije ne bo primanjkovalo, niti ne boste takoj zjutraj, ko telo najbolj učinkovito porablja odvečno maščobo, tega procesa prekinili.

Da bo stvar še bolj jasna pa še nekaj idej: https://www.popolnapostava.com/zdrava-prehrana-recepti/zajtrk/

miha-drzi-FPPDa ti to brez težav uspe, ti bo v veliko pomoč moja Popolne Vadba, ki je pomagala številnim varovancem, da so oblikovali svojo popolno postavo in se v svojem telesu počutijo odlično.

S pomočjo enostavnega plana prehrane boste ves čas vedeli kaj, kdaj in seveda koliko česa lahko pojeste. Gre za na strategijo, ki za razliko od ostalih programov zagovarja zdrav življenjski slogi in ne kratkotrajnih, mukotrpnih in neučinkovitih diet. ki dobro vemo da ne delujejo ;)

Če pa vas slučajno zanima ali zjutraj zaužijete zdrav obrok mi prosim v komentar zaupajte kaj se pojavi na vašem krožniku in z veseljem pomagam pri izbiri.

Preden nadaljujete z dnevnimi obveznostmi, pa ne pozabite na všeček, če se vam zdi objava koristna in delite kvalitetne informacije med prijatelje.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Skrbno izbrana mešanica kosmičev, super živil, oreščkov, semen in začimb je pred vami.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji