Številni so še vedno zbegani.

Kako dolg naj bo trening, da pokurimo čim več odvečnih maščob?

Pol ure, uro, dve?

Večina je prepričanih, da daljši ko je trening, boljši bodo rezultati. Sem Miha Geršič in v današnji objavi na portalu Popolna Postava razkrijem koliko časa trenirati, da se znebite tudi najbolj nadležnih maščob oblog.

V spletnem nabiralniku se pojavljajo sporočila razočaranih posameznikov, ki pravijo, da ure in ure preživijo v fitnesu, na kolesu, tekaški stezi, pa vseeno ne opazijo želenega napredka. Kako je to sploh mogoče?

cas-PPKo z njimi izmenjam nekaj besed, hitro ugotovim kje se skriva problem. Pri treningu se osredotočijo samo na to koliko časa bodo trenirali. To je edino merilo, ki zanje pomeni ali je bil trening uspešen ali ne.

V praksi to pomeni eno uro pogovornega teka, hoja na tekaški stezi in branje knjige, mogoče celo kolesarjenje na sobnem kolesu in ogled novega filma. Bistvo je, da preteče čim več časa, na intenzivnost treninga pa marsikdo popolnoma pozabi.

Če želite oblikovati fit postavo, se pravi izgubiti čim več odvečne maščobe in hkrati ohraniti mišično maso, da bo vaše telo čvrsto in lepo oblikovano, potem se bo treba izziva lotiti na drugačen način. Da boste dosegli zastavljen cilj vam svetujem, da izberete krajšo, recimo od dvajset do trideset minutno, visoko intenzivno vadbo, pri kateri vključite več mišičnih skupin.


Zakaj:

  1. Ker bo vadba krajša boste preprečili katabolizem, oziroma razgradnjo mišičnih vlaken. Ste sploh vedeli, da je lahko posledica daljših treningov nižji delež mišične mase? To pomeni, da lahko sami sebi naredite škodo in tako nikoli ne oblikujete fit postave.
  2. Ker boste vključili več mišičnih skupin se bo vaše telo bistveno lepše oblikovalo. Če boste samo tekli ali pa kolesarili lahko pozabite na čvrsto zadnjico, lepe roke, trebušne mišice itd.
  3. Ko aktivirate več mišičnih vlaken v pogon spravite večje število mitohondrijev. Gre za del celice, ki je odgovoren za celično dihaje. Če zadevo poenostavimo in ne kompliciramo, več ko je aktivnih mitohondrijev, več kalorij bomo pokurili. Konec koncev je to tisto, kar pri treningu želimo doseči.

Ko je čas za trening, je čas za trening.

Osredotočite se samo na to, da »oddelate« na polno, vaje izvajate pravilno in resnično dajte vse od sebe. Naj bo intenzivnost tista, ki odigra svojo vlogo. Če boste v času treninga vedno v tisti coni udobja, ko je vse lepo, super, fino, »fajn«, dvomim, da boste dosegli top rezultat. Ni važno v kakšni fizični pripravljenosti ste trenutno. Pomembno je, da vsak naslednji trening naredite tako kot je treba. Tudi, če se slučajno pojavi kakšna potna kapljica na čelu ne bo nič hudega. Popolnoma normalen pojav.

kardiovaskularPa da ne bo pomote, to ne pomeni, da je daljša vadba srednje intenzivnosti slaba ali popolnoma nekoristna.

Gre za obliko aktivnosti s katero krepimo kardiovaskularni sistem in tako pozitivno vplivamo na zdravje našega srca in ožilja. In ja predlagam, da se na vašem urniku pojavi recimo dvakrat tedensko. Vendar, ko govorimo o najboljšem treningu za porabo odvečnih maščob, pa definitivno obstajajo boljše opcije.


Moji najljubši

Da boste dobili točen vpogled, kakšne treninge imam v mislih, bom izpostavil svoje tri najljubše, ki sem jih v preteklosti na svojem portalu že predstavil. Izzivam vas, da mi v komentar zapišete s katerim od teh treh se boste spopadli v kratkem…s prvim, drugim ali tretjim, da slišim!

1-vadba 2-vadba 3-vadba


☝︎KLIKNI NA SLIKO ZA OGLED TRENINGA ☝︎

Ker pa velja pravilo, da je v dvoje lepše, predlagam, da deliš objavo z ostalimi in prepričan sem, da se ti pri tokratni nalogi pridruži še kdo. Dogovorjeno? Gremo migat!

PRIPOROČAMO

Popolna Vadba

O AVTORJU

Avtor

Miha Geršič

Miha Geršič je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Formula Popolne Postave. S svojo ekipo strokovnjakov je v boju z odvečnimi kilogrami pomagal že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam. Poglej več...»