Izpolni podatke in izračunaj svoj personaliziran jedilnik! 🍝🥗
Domov / Nasveti / Kako lahko poležavanje na plaži pripomore pri izgubi odvečnih kilogramov?
 

Kako lahko poležavanje na plaži pripomore pri izgubi odvečnih kilogramov?

Predviden čas branja: 2 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 15/08/2016
Kako lahko poležavanje na plaži pripomore pri izgubi odvečnih kilogramov?

Poznate tisti občutek, ko ležite na plaži in ste popolnoma brez skrbi?

Uživate v sončnih žarkih in se sprašujete, kako lepo bi bilo, če bi tudi poležavanje na soncu pomagalo pri vaši preobrazbi.

Sem že pridobil vašo pozornost? Prepričan sem, da vas je tale izjava presenetila in prav je, da ste odložili časopis, zaprli vse nepotrebne zavihke in se osredotočili na današnjo objavo.

Na portalu Popolna postava namreč predstavljam študijo, ki razkriva, zakaj sončni žarki pozitivno vplivajo na vašo telesno maso. Gre za preverjeno in dokazano trditev!

Ne zanemarite zunanjih vplivov

Od tega, kako se prehranjujemo, je v veliki meri odvisna naša postava in počutje. Je pa res, da se določene snovi v našem telesu tvorijo tudi zaradi zunanjih vplivov oziroma dejavnikov, in so prav tako izredno pomembne za naše počutje, fit postavo in obilico samozavesti.znanstvaniki-vitaminD

Ena takšnih, na katero so znanstveniki v zadnjem času še posebej pozorni, je tudi vitamin D.

Vse bolj jasno postaja, da ima vitamin D dejanski vpliv na naše zdravje.

Hitro je postalo jasno tudi to, da ljudje, ki se borijo z odvečnimi maščobnimi oblogami, pogosto nimajo zadostne količine omenjenega vitamina v svojem telesu, kar je pritegnilo pozornost številnih strokovnjakov.

Vitamin D je od svojih »sorodnikov« precej drugačen.

Poleg tega, da ga določen delež v svoj organizem lahko vnesemo z živili, je druga možnost tudi ta, da se ob izpostavljenosti kože soncu tvori iz holesterola. To je tudi razlog, da se zanj uporablja drugo ime, to je sončni vitamin.

Preden vitamin upraviči svoj sloves, se mora torej pretovoriti.

Kaj pravijo raziskave?

Kot sem omenil, je bila nižja vsebnost vitamina D pri posameznikih s prekomerno maso glavni razlog za raziskavo, ki je bila predstavljena v znanstveni reviji American Journal of Clinical Nutrition. Raziskovalce je zanimalo, ali ima vitamin D kakršenkoli vpliv na samo preobrazbo.

Nad dobljenimi rezultati so bili pošteno presenečeni.

Pri posameznikih, ki so poleg zmerne prehrane in redne telesne aktivnosti v svoje telo vnesli tudi zadostno količino vitamina D, je bil napredek bistveno boljši.

V povprečju so v testiranem obdobju izgubili pet kilogramov več kot posamezniki iz kontrolne skupine.

uzivamo-na-soncu

Na tem mestu se zagotovo pojavi vprašanje, kako pa v svoje telo lahko vnesete zadostno količino vitamina D, če na primer zaradi natrpanega urnika ne najdete časa za sprostitev na prostem, kjer bi bili izpostavljeni sončnim žarkom.

Kot sem že omenil, določen delež vitamina D lahko v svoje telo vnesete tudi z živili in sicer z lososom, tuno, sardinami in jajci.

Pa še pomembno obvestilo. Vitamin D ima zagotovo konkreten vpliv na vaše zdravje, saj pozitivno vpliva na stres, povečuje moč, zmanjšuje možnost za pojav diabetesa tipa ena itd.

Vendar pa morate biti pri izpostavljanju soncu izredno previdni.. Ko je na lep sončni dan možnost za oddih na svežem zraku pa predlagam, da jo zagotovo izkoristite.

soncanjeČe sem vas z objavo prepričal in boste danes namesto treninga doma oziroma v fitnes centru skočili v naravo in si privoščili trening pod soncem, nikakor ne pozabite na sončno kremo, prav tako pa ne pozabite všečkati in deliti objave z ostalimi.

Kliknite tukaj in se prijavite na mojo mailing listo.

ZAKAJ? Ker vam bom redno pošiljal uporabne vsebine, brezplačne treninge in ostale super novosti ki jih tedensko pripravljam ;)


VIRI:

The effects of vitamin D on skeletal muscle function and cellular signaling. – Dirks-Naylor AJ, Lennon-Edwards S.

Association of serum vitamin D with change in weight and total body fat in a German cohort of older adults.– Vogt S, Zierer A, Laxy M, Koenig W, Linkohr B, Linseisen J, Peters A, Thorand B.

Effects of vitamin D supplementation during weight loss on sex hormones in postmenopausal women.– Mason C, De Dieu Tapsoba J, Duggan C, Imayama I, Wang CY, Korde LA, Stanczyk F, McTiernan A.

Calcium and Vitamin D in Obesity and Related Chronic Disease.– Pannu PK, Calton EK, Soares MJ.

 


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji