Domov / Prehrana / Kako nujen je obrok po treningu? Tukaj je moje priporočilo…
 

Kako nujen je obrok po treningu? Tukaj je moje priporočilo…

Predviden čas branja: 2 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 07/09/2015
Kako nujen je obrok po treningu? Tukaj je moje priporočilo…

Enostavno ne razumem, kako je lahko nekdo pripravljen eno uro truda zapraviti v samo nekaj minutah.

V mislih imam obrok takoj po telesni aktivnost, ki je izredno pomemben, če želimo doseči pravi napredek. Samo trening na žalost ne bo dovolj. Da se boste izognili tej gromozanski napaki, ostanite nekaj minut z mano na portalu Popolna Postava in izvedeli boste točno kaj in kako za fit telo ;)

Velikokrat, po koncu skupinske vadbe, treninga v fitnesu, kolesarske etape s prijatelji opazimo, da številni, rezultatov željni udeleženci, naredijo hudo napako. Medtem ko so ustvarjeni idealni pogoji za napredek in telo hrepeni po kakovostnih hranilih, tega ne opazijo in rajši ključnih dvajset minut po vadbi namenijo pogovoru, urejanju svoje pričeske ali analizi socialnih omrežij.

Dejstvo je, da je obdobje takoj po treningu eno ključnih za naš napredek. Ne glede na vrsto aktivnosti, med vadbo zaradi številnih obremenitev pride do mikro poškodb mišičnega tkiva, prav tako pa za energijo porabimo določeno količino glikogenskih zalog.

In če želimo oblikovati lepo, čvrsto in fit postavo, moramo organizmu nujo priskrbeti prave gradnike, ki so pogoj za kakovostno regeneracijo mišičnih vlaken in polnjenje glikogenskih rezerv. Če zadevo poenostavimo, brez prave hrane ni želenega napredka in pika.

Kaj jesti po treningu?

Da bomo zadostili potrebam našega organizma, je priporočljivo v roku dvajsetih minut po treningu zaužiti pravo kombinacijo beljakovin in ogljikovih hidratov. Aminokisline, katerih vir so beljakovine, predstavljajo gradnike mišičnih vlaken. Posledično bo naše telo bolj čvrsto in lepše oblikovano. Ogljikovi hidrati pa so tisti, ki ta proces pospešijo, prav tako pa poskrbijo za polne glikogenske zaloge. To pomeni, da boste pri naslednjem treningu spet lahko dali vse od sebe in tako napredovali.

V nasprotnem primeru boste opazili predvsem pomanjkanje energije, slabše počutje, padec mišičnega tonusa itd. Vse skupaj bo privedlo do slabega počutja in nezadovoljstva, kar pa ne privoščim nikomur, ki se trudi za svoj rezultat.
OK, verjetno si mislite, da je počasi dovolj izrazov kot so beljakovine, aminokisline, ogljikovi hidrati, glikogenske zaloge in naj že končno normalno povem, kaj zaužiti takoj po treningu za super rezultat. Vaša želja, moj ukaz J

Najboljša opcija je definitivno regeneracijski napitek oziroma šejk, ki si ga lahko privoščite takoj po treningu. Absorpcija vseh ključnih snovi, o katerih smo že govorili, je izredno visoka, kar pomeni, da organizem prejme zadostno količino snovi, ki jih potrebuje za regeneracijo oziroma napredek. Gre za napitke, ki so telesu prijazni, predvsem pa lahko prebavljivi. Na tem mestu vas opozarjam, da bodite izredno previdni pri izbiri izdelkov. Pomembno je, da izberete izdelek, ki vsebuje pravo razmerje beljakovin in ogljikovih hidratov in je seveda dovolj kakvosten.

Če si omenjenih napitkov ne želite uživati, pa obstaja tudi druga opcija, ki pa ni tako učinkovita. Po treningu lahko zaužijete tudi klasično hrano, recimo skutin šejk z rozinami, vendar morate vedeti, da bo absorbcija precej počasnejša.. Ne pozabite, v prvih dvajsetih minutah je sinteza beljakovin 3x večja kot v poznejšem obdobju. Prav zato je prebavljivost živil tako zelo pomembna.

Če boste potrebovali dodatne nasvete, mi pišite na [email protected] in z ekipo vam bomo z veseljem pomagali. V naši skupnosti Formule Popolne Postave je že več kot 4000 posameznikov! Se nam pridružiš tudi ti? Prav tako nas lahko najdete tudi na facebooku in instagramu, oziroma se pridružite več kot 45.000 bralcem na moji listi novičk in tako poskrbite, da ne zamudite nobenega brezplačnega treninga, super nasveta in ostalih novosti, ki jih pripravljam ;)

 


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji