Domov / Vadba / Kam gre izgubljena maščoba pri hujšanu?
 

Kam gre izgubljena maščoba pri hujšanu?

Predviden čas branja: 2 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 15/06/2015
Kam gre izgubljena maščoba pri hujšanu?

Ker resnično želim z vami deliti kvalitetne informacije ter preverjene nasvete iz področja preoblikovanja telesa in zdravega življenjskega sloga redno prebiram in sledim številnim novostim . Pred kratkim se naletel na vrhunsko raziskavo in hkrati zelo zanimivo vprašanje. Ste se že kdaj vprašali kam sploh gre odvečna maščoba, ki jo porabimo? Se porabi za energijo, toploto, se pretvori v mišice,…? Upam stavit, da boste nad odgovorom pošteno presenečeni zato poglejte objavo v celoti in ne pozabite…Portal Popolna Postave je mesto kjer so doma pravi rezultati.

V sklop prej omenjene raziskave so znanstveniki družinskim zdravnikom, dietetikom in osebnim trenerjem zastavili na prvi pogled zelo preprosto vprašanje. Kam gre vsa odvečna maščoba, ki jo porabimo oziroma izgubimo? Če želimo razumeti celoten koncept uspešnega hujšanja je to pomemben podatek.

Šokirani boste, če vam povem, da je samo 7 odstotkov vprašanih strokovnjakov (družinskih zdravnikov, dietetikov in osebnih trenerjev) poznalo pravi odgovor. Kako vam lahko nekdo kvalitetno svetuje kako se znebiti odvečnih maščobnih oblog, če ne pozna odgovora na enega ključnih vprašanj.

Resnica je namreč bistveno drugačna kot si predstavlja večina. Kadar zaužijemo prekomerno količino kalorij (ne glede na makrohranilo), jih naš organizem shrani v obliki maščob. Maščobne molekule so v osnovi sestavljene iz treh elementov. To so ogljik, vodik in kisik. In če želimo maščobe izgubit je povsem logično, da nas zanima kako strukturo omenjenih elementov razgraditi.

C55 H104 O6 – povprečna maščobna molekula 

Da to dosežemo mora v našem organizmu priti do procesa imenovanega oksidacija. To je proces, ko se kisik spoji z neko drugo snovjo. Do omenjenega procesa pride takrat kadar naš organizem porablja kalorije, se pravi ko dihamo in prav zato je redna telesna aktivnost tako pomembna. To je namreč obdobje, ko se poraba kalorij še dodatno poveča.

Če celotno zadevo poenostavimo se zgodi sledeče. Med tem, ko smo telesno aktivni vdihavamo kisik. Ta je namreč nujen za sam proces oksidacij saj se morajo maščobne molekule združiti z vdihnjenim kisikom da pride do razgradnje maščobnih kislin. Te se razgradijo na CO2 oziroma ogljikov dioksid in H2o oziroma vodo. So stvari že bolj jasne?

Če pogledamo iz tega zornega kota maščobo dejansko izdihamo in izločimo v obliki tekočine. Po tem takem so pljuča najpomembnejši organ kadar se borimo z odvečnimi maščobnimi oblogami. Dihanje je tisto, ki je osnova preživetja in uspešne preobrazbe. Pri tem moramo paziti še to, da izberemo pravo aktivnost oziroma obliko treninga, da bom dosegli zastavljen cilj.

Kot zanimivost lahko izpostavim, da morate porabiti 94,000 kalorij oziroma vdihniti 29 kilogramov kisika, če želite porabit 10 kilogramov odvečne maščobe. Pa da ne boste samo sedeli doma in hitreje dihali. Rezultat tega bo vrtoglavica in slabo počutje. Zato izberite pravo aktivnost in bodite zmerni pri prehrani.

Še enkrat več smo dokazali da je zmerna prehrana in redna telesna aktivnost edina prava rešitev, kadar se borimo z odvečnimi kilogrami. Prav s tem namenom sem zasnoval Formulo Popolne Postave, ki ji zaupa že več kot 3000 posameznikov iz Slovenije, Hrvaške, Švice, Nemčije, Avstrije in celo Finske ter Švedske. Še danes si zagotovite svoje mesto v naši skupnosti in obljubim va da te odločitve ne boste obžalovali!

Potrebujete nasvet ali imate kakršno koli vprašanje? Pišite mi na e-mail in z veseljem vam bom odgovoril ;)


Vir:
1.) Hirsch J, Farquhar JW, Ahrens EH, Jr, Peterson ML, Stoffel W. Studies of adipose tissue in man. A microtechnic for sampling and analysis. Am J Clin Nutr1960;8:499-511 – povezava
2.) Lifson N, Gordon GB, Visscher MB, Nier AO. The fate of utilized molecular oxygen and the source of the oxygen of respiratory carbon dioxide, studied with the aid of heavy oxygen. J Biol Chem1949;180:803-11 – povezava

 


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji