Domov / Prehrana / Kdaj ti sladka pregreha koristi pri telesni preobrazbi?
 

Kdaj ti sladka pregreha koristi pri telesni preobrazbi?

Predviden čas branja: 4 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 15/01/2018
Kdaj ti sladka pregreha koristi pri telesni preobrazbi?

Pisala mi je Špela in me pošteno presenetila z vprašanjem…

Prepričan sem, da gre za sporočilo, ki ga moram nujno deliti s teboj…

Enostavno zato, ker izpostavi situacijo, s katero se sreča večina posameznikov, ki si želijo oblikovati čvrsto, fit, zdravo postavo in si pogosto zastavljajo točno to vprašanje.

Kako odreagirati takrat, ko je želja po sladkem tako močna, da se ji preprosto ne uspemo upreti. Ali dejansko obstaja način, da kljub »napaki«, ne pokvarimo že prigaranih rezultatov?

>> ZNANSTVENO DOKAZANO: 30 MINUT ZA POPOLNO POSTAVO? <<

Vem, da te odgovor v današnji objavi preseneti, ampak za začetek predlagam, da najprej pogledava, kaj je napisala Špela.

SPOROČILO, KI RAZKRIJE MARSIKAJ

»Miha živijo!

Joj, res ne vem, kako naprej. Preprosto ne najdem rešitve. Zanima me, kako lahko premagam željo po sladkem, ker sem zaradi tega velikokrat slabe volje in me peče vest. Sicer so tvoji trije triki super, ampak zame preprosto niso dovolj.

Verjetno zaradi stresa in številnih obveznosti velikokrat ne zdržim in kiksnem. Velikokrat tudi takrat, ko so na sporedu »tisti dnevi v mesecu« in je želja po sladkem prehuda.

Zanima me, kdaj si je najbolj pametno privoščiti čokoladico, piškot, muffin ali kaj podobnega, da telesu naredim čim manj škode. 

Imej se lepo in hvala za tvoj odgovor.«

In kakšen je bil moj odgovor?

Greva lepo po vrsti.

NE SKRBI, GREŠIMO VSI

Za začetek želim razčistiti zelo pomembno nejasnost.

Naj te opomnim, da ni nezdravih obrokov, ampak obstajajo samo nezdrave navade.

To pomeni, da je čisto normalno, da si včasih privoščiš obrok, ki ne velja za najbolj »idealnega«, ampak to seveda ne predstavlja nobenega problem. Kot veš je cilj oblikovati zdrav življenjski slog, v katerem uživaš in se tako bližaš zastavljenemu cilju.

Kar pomeni…

Če se na tvojem jedilniku tekom tedna pojavi »pregrešen obrok« kot je recimo pica, čokolada, muffin, sladoled ali kaj podobnega, ne rabiš delati panike. Tvoja preobrazba bo kljub temu potekala nemoteno.

OD TEGA KDAJ, JE ODVISNO VELIKO

Je pa res, da je od trenutka, kdaj se pregrešiš odvisno, kako močno bo ta odločitev vplivala na tvojo preobrazbo.

Prav zato se mi je Špelino sporočilo zdelo tako zanimivo in strinjala se je, da ga delim s teboj in ti razkrijem učinkovito rešitev oziroma odgovor na zastavljeno vprašanje.

Pa poglejmo, kaj in kako.

Večina živil, ki spadajo v skupino »sladkih pregreh«, vsebuje visok delež enostavnih ogljikovih hidratov.

Lastnost omenjene skupine hidratov je hitra razgradnja, konkreten vpliv na raven krvnega sladkorja in posledično drastičen dvig inzulina v organizmu. Inzulin je namreč hormon trebušne slinavke, ki je odgovoren za shranjevanje energije v tvojem telesu in poskrbi, da se presežek sladkorja odstrani iz krvnega obtoka.

VČASIH TI SITUACIJA, KI SE JI SICER IZOGBIŠA, LAHKO CELO KORISTI

Načeloma se konkretnemu nihanju inzulina želimo izognit, ker gre za situacijo, ki negativno vpliva na tvoje počutje in delež odvečne maščobe.

Vseeno pa stvari niso tako črno-bele.

Situacija je sledeča.

Obstaja namreč del dneva, v katerem omenjena situacijo sploh ni tako napačna. Res je!

Verjamem, da je tvoja pozornost v tem trenutku na višku.

Najboljši trenutek v dnevu, ko se je smiselno pregrešiti, je takoj po naporni telesni aktivnosti. O tem ni nobenega dvoma.

In zakaj je temu tako?

Glavna razloga sta dva…

ČE JE PROSTOR ZA SHRANJEVANJE, SO SKRBI BISTVENO MANJŠE

Med telesno aktivnostjo porabimo dobršen del glikogena, ki je shranjen v tvojih mišicah in je eden od poglavitnih virov energije. Če celoten proces nekoliko poenostaviva, se glikogen tvori iz glukoze, ta pa iz ogljikovih hidratov.

S tem, ko obremeniš mišična vlakna, za samo gibanje porabljaš glikogen, ki je shranjen točno v mišicah in s tem sprostiš »skladišče«, kamor se bo kasneje shranila energija.

Ker je zaželeno, da se glikogenske zaloge čim hitreje zapolnijo, da so mišice pripravljene na nove napore, ne bo nič hudega, če takoj po treningu zaužiješ pregrešni prigrizek in tako poskrbiš, da je ta proces kar se da hiter. Kot sva omenila, je hitra razgradnja enostavnih ogljikovih hidratov tista, ki omogoča hitrost tega procesa.

Vseeno pa ne pozabi, da govoriva o občasnih pregrehi.

Namreč, ko zaužiješ večji delež OH-jev, se proces porabe odvečnih maščob nekoliko upočasni, zato naj to ne postane redna praksa.

HITREJŠA REGENERACIJA, HITREJŠI NAPREDEK

Poleg omenjenega, pa obstaja še razlog številka dve.

Poleg ekspresnega polnjenja glikogenskih zalog, pa obstaja še en proces, ki je prav tako zelo zanimiv.

Če se pregrešimo takoj po telesni aktivnosti, s to odločitvijo vplivamo na hitrost regeneracije mišičnega tkiva.

Zakaj?

Če trening oddelamo tako kot je treba in se osredotočimo na maksimalno kontrakcijo, so posledice intenzivnega treninga mikro poškodbe mišičnih vlaken.

V kolikor poskrbimo za idealne pogoje in po končani vadbi organizmu priskrbimo nujno potrebne snovi, s tem ustvarimo pogoje za regeneracijo nastalih poškodb in posledično povečamo zdrav delež mišične mase, kar je seveda še kako zaželeno.

Naj te samo spomnim, da je višji delež zdrave mišične mase pomemben, če želiš, da je tvoje telo lepo oblikovano in v samem mirovanju porabiš čim več odvečnih maščob.

Mišice so namreč glavni porabnik kalorij v našem telesu, ki jih večinoma črpajo prav iz odvečnih maščob.

In če po treningu poleg beljakovinskega napitka zaužijemo še enostavne ogljikove hidrate, je ta proces še nekoliko hitrejši.

Sodeč po raziskavah naj bi inzulin, ki se sprosti ob uživanju enostavnih ogljikovih hidratov poskrbel, da se aminokisline, te so sestavni del beljakovin, za samo regeneracijo uporabljajo še hitreje kot sicer.

Aminokisline so pravzaprav osnovni gradniki mišičnih vlaken in pri regeneraciji odigrajo zelo pomembno vlogo.

NE DELAJ PREHITRIH ZAKLJUČKOV

In če se v tem trenutku sprašuješ, zakaj ne bi po vsakem treningu užival enostavnih OH-jev, naj te spomnim na tiso, kar sva že omenila.

Če zaužiješ večji delež enostavnih OH-jev, se proces porabe odvečnih maščob upočasni, kar je velika škoda. Poleg tega pa pregrešni obroki poleg ogljikovih hidratov velikokrat vsebujejo tudi nasičene maščobe in s tem konkretno količino dodatnih kalorij.

Ne glede na vse, pa je precej bolj smiselno, da ko se odločiš za pregrešni obrok, da tega zaužiješ po tistem, ko oddelaš trening, ker bo tako negativen vpliv na tvoj preobrazbo bistveno manjši. Če ne drugega, so »skladišča« za energijo prazna in se lahko presežek kalorij shrani na varno mesto.

POZOR, NISEM ŠE KONČAL!

Če imaš še kakšna vprašanja o prehrani in te zanima, kako mora izgledati tvoj jedilnik, kako velike obroke si moraš pripraviti in kdaj, potem preberi še malo.

Na ta vprašanja odgovarja moja Popolna Prehrana. To je jedilnik, ki se prilagodi tvojemu telesu in tvojemu cilju. Z njim vedno veš kaj, kdaj in koliko hrane moraš zaužiti.

S Popolno Prehrano dobiš 5 raznolikih receptov vsak dan, vse količine pa so prilagojene točno in samo zate.

Reši ta kviz in si poglej več o tvojem personaliziranem jedilniku tukaj:

www.popolnapostava.com/popolna-prehrana/kviz


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji