Ta pripomoček v minuti ublaži bolečine v sklepih 👉
Domov / Prehrana / Kolagen – upočasni staranje in si povrni mladosten videz
 

Kolagen – upočasni staranje in si povrni mladosten videz

Predviden čas branja: 8 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 17/02/2020
Kolagen – upočasni staranje in si povrni mladosten videz

O vsem tem sanjamo čisto vsi!

Sijoča, mladostna koža, zdravi sklepi, gosti lasje, lepi nohti in super presnova …

“Dodatki”, ki ti dajejo mladosten videz, te napolnijo z življenjsko energijo, poskrbijo za super počutje in so v tesni povezavi z beljakovino.

Ta beljakovina se imenuje kolagen in prepričan sem, da zanjo ne slišiš prvič.

Si pa upam staviti, da verjetno ne veš, kako lahko v celoti izkoristiš potencial tega “čudežnega gradnika” in si tako povrneš mladosten videz in super počutje.

Če želiš usodo svojega počutja in videza vzeti v svoje roke, ti svetujem, da v tem trenutku vso pozornost usmeriš na informacije, ki te čakajo v nadaljevanju, ker te na enem mestu čaka vse, kar moraš vedeti o kolagenu in njegovem izjemnem potencialu.

KAZALO

 1. Kaj je kolagen?
 2. Struktura kolagena
 3. Kolagen v hrani
 4. Prehranska dopolnila kolagena
 5. Kateri kolagen je zate najboljši?

KAJ JE KOLAGEN?

Okej, za začetek na hitro k osnovam.

Je najbolj zastopana beljakovina v tvojem telesu. Na račun pestre aminokislinske sestave se pojavi v kar 30 različicah. Več o tem, zakaj je to eden od ključnih podatkov, razkrijeva nekoliko kasneje. Pred tem pa poglejva, kje se sploh nahaja in kakšne funkcije ima v tvojem telesu.

Kot sva že omenila, ga lahko imenujeva “čudežni gradnik”, ki v svetu zdravja in lepote zaseda prvo mesto.

To pa zato, ker gre za beljakovino, ki se lahko pohvali s številnim karakteristikami.

Med drugim:

 • predstavlja dobršen del tvoje kože, sklepnega hrustanca in številnih drugih tkiv,
 • podpira rast zdravih las in nohtov,
 • vpliva na zdravje tvojega črevesja,
 • skrbi za elastičnost kože
 • ti daje oporo in obliko,
 • itd.

Je pa res, da v povezavi s kolagenom obstaja tudi eno neprijetno dejstvo.

Huda težava je namreč v tem, da se sinteza (proces nastajanja) te izjemno pomembne beljakovine z leti upočasni.

Približno od dvajsetega leta dalje ga je organizem sposoben proizvesti vse manj. Ta upad pa je tako hiter, da ga pri štiridesetih izgubiš že eno tretjino.

In če temu dodava še ostale dejavnike, kot so stres, premalo spanja, kajenje, pretirano izpostavljanje sončnim žarkom, ki poleg starosti prav tako puščajo negativne posledice na delež kolagena, so posledice več kot očitne.

Kaj to pomeni v praksi? Pa poglejva …

KOLAGEN ZA KOŽO

Približno 70 % tvoje kože sestavlja kolagen, ki poskrbi, da je ta prožna, sijoča in na videz mladostna.

Ko se znajdeš v situaciji, ko ga telo proizvede manj, kot ga dejansko potrebuješ, hitro lahko ugotoviš, da so posledice zelo neprijetne. Govoriva o tistih znakih staranja, ki jih vidiš vsak dan in te spravijo v slabo voljo in jemljejo tvojo življenjsko energijo.

Kolagen za kožoTo so:

 • gube,
 • povešena lička,
 • uvel obraz in
 • utrujen videz.

Kolagen je za kožo kot voda za cvetlico. Če je izhlapi več, kot jo rastlina potrebuje, ta počasi ovene in sčasoma odmre.

Seveda pa povešena koža in utrujen videz še zdaleč nista edini težavi, povezani s pomanjkanjem te beljakovine.

KOLAGEN ZA SKLEPE

za sklepeTudi oteženo gibanje in bolečine v sklepih se pojavijo zaradi identičnega razloga. Ker je kolagen sestavni del sklepov in kit, se ob pomanjkanju tega izrazito pomembnega elementa pojavijo številne težave, ki ti onemogočajo nemoteno gibanje in treniranje.

Je namreč značilen po svoji gladki strukturi in tako kot olje med zobniki poskrbi, da se deli telesa premikajo gladko in tako ne prihaja do nepotrebnih obrab, ki so lahko še kako moteče.

KOLAGEN ZA LASE

za laseNo, zunanji dejavniki in razna kozmetika še dodatno zavira sintezo te beljakovine, kar povzroča šibke in krhke lase. Moteče pa je tudi pretirano redčenje las.

Gre za zelo zoprno situacijo, ki jo večina smatra za že v naprej izgubljeno bitko, kar pa še zdaleč ni res. Tudi lasje in lasni mešički so v tesni povezavi s to beljakovino in stvari lahko prevzameš v svoje roke, če se tega zavedaš.

Kako, razkrijeva v kratkem.

Pred tem pa še ena zelo pomembna informacija.

KOLAGEN ZA ČREVESNO FLORO

za črevesno floro

Gube, utrujen obraz, povešena koža, boleči sklepi, oteženo gibanje in vse redkejši lasje so zelo očitni znaki, da ti primanjkuje kolagena.

Nikakor pa ne pozabi, da se pod površjem dogaja še več neprijetnega.

Kje?

Natančneje v tvojem črevesju.

Kolagenske kreme in podobni kozmetični pripravki v tem primeru najverjetneje ne bodo delovali, saj moraš za svoje zdravje (in posledično lepoto) najprej poskrbeti od znotraj.

Sindrom prepustnega črevesja je konkretna težava, s katero se bori vse večje število posameznikov. Ker črevesje ne uspe učinkovito izvajati ene od svojih osnovnih nalog, v tvoj krvni obtok pridejo številne telesu škodljive snovi. Tega se ti seveda ne zavedaš, se pa soočaš s številnimi težavami, za katere sploh ne veš, od kod izvirajo.

Utrujenost, nihanje razpoloženja, težave s koncentracijo, izpuščaji, akne in druge težave te jezijo, ker tvoj zaščitni mehanizem ne deluje, kot bi moral.

Tudi črevesna stena je, tako kot koža, lasje, nohti in sklepi, v veliki meri sestavljena iz kolagena.

Sindrom prepustnega črevesja

In če tega gradnika ni dovolj, tvoje črevesje počasi, a vztrajno izgublja svojo moč in učinkovitost.

Kot lahko vidiš, je težav, povezanih s pomanjkanjem kolagena, veliko. Zato me še zdaleč ne preseneča, da se verjetno že sprašuješ …

ali lahko ta neprijeten scenarij na kakršenkoli način omejiš oziroma prevzameš kontrolo nad svojim počutjem in videzom?

Točno to sem se spraševal tudi sam, ko sem spoznal kruta dejstva, povezana s kolagenom, in povem ti, da sem bil nad končnim odgovorom navdušen.

Da bo jasno, zakaj, predlagam, da si zmagovalno strategijo pogledava v celoti in tako poskrbiva, da tudi ti lahko izkoristiš celoten potencial ključnih informacij ter tako v najkrajšem času opaziš super spremembe.

STRUKTURA KOLAGENA

Okej …

Kot sva omenila, je kolagen beljakovina. To pomeni, da govoriva o kompleksni organski molekuli, ki je sestavljena iz manjših enot.

SINTEZA IN PEPTIDI KOLAGENA

V fazi sinteze se najprej med seboj povežejo najosnovnejši delci, ki jih imenujemo aminokisline in jih v telo vneseš z različnimi živili.

To so v največji meri:

 • prolin,
 • glicin,
 • glutamin in
 • arginin.

sintezaKolagenski peptidi imenujemo tvorbo vseh omenjenih delcev skupaj, ki se potem v zadnjem, tretjem koraku združujejo v končno beljakovino – kolagen, kar je pogoj za nastanek kolagenskih vlaken.

Ta podatek naju pripelje do naslednje zelo pomembne informacije, ki je ključna, če želiš svojemu organizmu priskrbeti, kar dejansko potrebuje.

Pestra aminokislinska sestava in različna možna zaporedja so namreč razlog, da je do danes definiranih kar 30 različnih tipov kolagena.

Tako je!

Če si predstavljaš, da so različne aminokisline kot opeke različnih oblik in dimenzij, ki jih lahko poljubno združuješ, potem hitro postane jasno, da obstaja več različic kolagena, tako kot lahko iz različnih opek narediš različne tipe zgradb.

VRSTE KOLAGENA

No – dejstvo pa je, da med vsemi tridesetimi vrstami, določeni tipi kolagena še posebej izstopajo.

TIP 1

Tip 1 je najpogostejša oblika kolagena v tvojem telesu. Ta izjemno pomemben gradnik, ki se nahaja v koži, kitah, kosteh, ožilju in vezivnem tkivu, odigra ključno vlogo pri projektu “anti-aging”.

TIP 2

Seveda pa videz še zdaleč ni vse.

Ker si želiva vrhunskega počutja in super energije, je zelo pomembno, da poleg kolagena tipa 1 izpostaviva tudi tip 2, ki ga sicer najdeva na podobnih mestih, s to razliko, da je tip 2 ključen, ko govoriva o zdravem črevesju.

Kot sva že omenila, je črevesna stena tista, ki odloča o tem, katere snovi lahko prehajajo v tvoj krvni obtok in katere morajo tvoje telo nujno zapustiti. Zato sem prepričan, da želiš imeti popolno kontrolo nad tem procesom, ker se lahko v nasprotnem primeru soočaš s težavami (aknasta koža, lišaji, nihanje razpoloženja, utrujenost, težave s koncentracijo …), ki so posledica prisotnosti nevarnih toksinov.

Kaj pa tip 5 in 10, ki sva ju prav tako postavila na seznam ključnih?

No, tudi ta dva sta si mesto na njem izborila zaradi svojih super lastnosti.

TIP 5

Tip 5 je pomemben predvsem pri ekspresnem obnavljanju celic, prav tako pa odigra ključno vlogo, če si želiš zdravega lasišča in gostih las.

TIP 10

Tip 10 pa je vredno omeniti zato, ker je ključen, če si želiš zdravega hrustanca, nemotečega gibanja in čistega užitka med treningi in aktivnostmi.

No, tem informacijam pa seveda sledi logično vprašanje …

Ker si verjetno ne želiš hitrega staranja in soočanja z vsemi ostalimi težavami, ki so povezane s pomanjkanjem, sem prepričan, da te zanima, kaj lahko narediš, da primanjkljaja ne bo.

Da ti to uspe, je ključno dvoje.

Prvič …

Ker govoriva o beljakovini, se pravi o kompleksni organski molekuli, ki lahko razpade, je pomembno, da ta neugoden proces maksimalno omejiš. To ti lahko uspe tako, da prevzameš kontrolo nad dejavniki, ki lahko konkretno pokvarijo tvoje načrte in močno znižajo delež kolagena v tvojem telesu.

To so predvsem:

 • slab spanec,
 • preveč sladkorja,
 • poškodovani sklepi,
 • prekomerna izpostavljenost soncu,
 • premalo zaužitih antioksidantov,
 • celodnevno sedenje in premalo telesne aktivnosti,
 • porušena črevesna flora,
 • pomanjkanje vitamina C in cinka,
 • poplava prostih radikalov,
 • visoka raven hormona stresa (kortizola) zaradi modernega življenjskega sloga.

KOLAGEN V HRANI

Poleg tega da lahko razgradnjo kolagena omejiš, pa seveda s svojimi odločitvami vplivaš tudi na to, koliko ga tvoj organizem lahko ustvari oziroma sintetizira.

Določena živila namreč veljajo za super vir aminokislin, ki so, kot že veva, osnovni gradniki kolagena.

Se pravi …

Če je tvoj jedilnik uravnotežen in raznolik, potem obstaja veliko večja verjetnost, da bo sinteza kolagena boljša, kot pa če je ta opustošen, neuravnotežen in enoličen.

Preprosto zato, ker brez pravega “materiala” organizem enostavno ni sposoben formirati kolagena in je zato razlika med “ponudbo in povpraševanjem” še toliko večja.

Zato je zelo pomembno, da se na tvojem jedilniku pojavijo živila, s pomočjo katerih organizmu priskrbiš potrebne gradnike, ki so nujni za nastanek kolagena.

Prehrana bogata s kolagenomTo so predvsem:

 • piščančje meso,
 • ribe,
 • jajca,
 • citrusi,
 • jagodičevje,
 • česen,
 • fižol,
 • indijski oreščki.

HIDROLIZIRAN KOLAGEN

Je pa res, da lahko narediš še korak dlje, če si resnično želiš mladostnega videza in super počutja.

Obstaja namreč kolagen, ki je dostopen v prav posebni obliki, zaradi katere se v primerjavi s tistim iz hrane absorbira kar trikrat bolje.

Vem, neverjeten podatek, a definitivno drži!

Gre za tako imenovan hidrolizirani kolagen. Tega pridobijo s pomočjo encimskih procesov, katerih končni rezultat so enote, ki sva jih danes že omenila – to so peptidi.

Absorbcija hidroliziranega kolagena

Ker se peptidi lahko že v začetni fazi pohvalijo z obliko, ki je idealna za samo absorpcijo, je seveda jasno, da je učinek in končni rezultat, ki ga prinese kolagen takšnega tipa, bistveno boljši.

PREHRANSKA DOPOLNILA KOLAGENA

In kje se ta različica kolagena nahaja?

Izključno v kakovostnih prehranskih dopolnilih.

Vem …

prehranski dodatkiObstaja malo morje različnih produktov, zato ti takoj razkrijem, na kaj moraš paziti, ko se odločaš, katera opcija je zate najboljša.

Poleg tega, da izbereš hidrolizirani kolagen, je zelo pomembno, da se odločiš za kompleksno rešitev.

Naj te opozorim, da ga je mogoče pridobiti na račun različnih virov.

Zato lahko zaslediš:

 • ribji oziroma morski kolagen,
 • goveji kolagen,
 • jajčni kolagen itd.

Od samega izvora pa je odvisno, katere tipe kolagena vneseš v svoje telo.

Naj te spomnim, da so med tridesetimi predvsem tipi 1, 3, 5 in 10 ključnega pomena, če si želiš mladostnega videza, močnih sklepov, super počutja in zdravega črevesja.

Zato pazi, da vedno izbereš izdelek, ki ne vsebuje kolagena, pridobljenega izključno iz enega samega vira, ker to pomeni, da ti ne bo uspelo zadovoljiti vseh potreb organizma. En sam vir načeloma ne pokrije vseh štirih tipov kolagena.

Vitamin C

Da pa ga organizem lahko formira zadostno količino, nujno potrebuje dodatno pomoč.
Tako kot gradnja poteka bistveno hitreje, če se ekipa lahko zanese na dodatno pomoč strojev, je tudi sinteza kolagena bistveno boljša, če organizem lahko računa na pomoč dveh elementov. To sta vitamin C in MSM.

VITAMIN C

Vitamin C je tisti, ki ima vlogo za:

 • normalno delovanje kože,
 • normalno delovanje kosti,
 • normalno delovanje hrustanca in
 • normalno delovanje zob in dlesni.

MSM

No, s podobnim učinkom pa se lahko pohvali tudi MSM oziroma mineral lepote.

Gre za organsko žveplo in je eden izmed temeljnih gradnikov življenja. Za kalcijem in fosforjem je žveplo tretji najpogostejši mineral v tvojem telesu in igra pomembno vlogo pri sintezi kolagena.

KATERI KOLAGEN JE ZATE NAJBOLJŠI?

Hidrolizirana oblika, več virov, vitamin C, MSM …

Kateri je najboljši?Zahtev je veliko, zato ni čudno, da je marsikdo precej zmeden.

In priznam, da sem v iskanju odgovora na vprašanje, kateri kolagen je zate najboljši, naletel na velik izziv in bil postavljen pred dejstvo. Ko sem ugotovil, kakšen vpliv ima njegova zadostna količina na tvoje telo, sem želel najti idealno rešitev.

In ker v poplavi vseh možnih izdelkov nisem našel želenega, je padla odločitev, da stvari vzamem v svoje roke.

Ker govoriva o lepi koži, gostih laseh, močnih sklepih, zdravem črevesju in super počutju, je tako padla odločitev, da skupaj z ekipo strokovnjakov formiramo lastno rešitev, ki bo zadostila vsem najvišjim standardom.

Sebi, svojim najbližjim in seveda vsem, ki mi zaupate, želim samo najboljše. Zato z največjim veseljem povem, da končno obstaja rešitev – kolagen Golden Tree Premium Collagen Complex, ki združuje vse, kar tvoje telo potrebuje.

Govoriva o vrhunskem izdelku, ki vsebuje hidrolizirani kolagen v prahu, pridobljen iz treh različnih virov:

 • hidroliziran RIBJI kolagen,
 • hidroliziran GOVEJI kolagen
 • hidroliziran JAJČNI kolagen.

To pomeni, da gre za rešitev, s pomočjo katere zadostiš vsem potrebam telesa in tako organizmu priskrbiš kolagen tipa 1, 3, 5 in 10.

Seveda pa to še ni vse!

Naj te spomnim, da govoriva o mladostnem videzu in da so v igri tvoje počutje, zdravje, delež energije in samozavest. Zato smo zadevo razdelali do potankosti.

Zato naša rešitev poleg vitamina C in MSM-ja, ki sta nujna za maksimalno proizvodnjo kolagena v tvojem telesu, vsebuje še dva dodatka.

HIALURONSKA KISLINA

Hialuronska kislinaPrvi je hialuronska kislina, ki je znana po tem, da igra pomembno vlogo pri uravnavanju vode v tkivih in deluje kot neke vrste lubrikant.

Zato te verjetno ne preseneti podatek, da posamezniki, ki se borijo s suho, zgubano, neelastično kožo, trpijo prav za pomanjkanjem tega izredno pomembnega elementa.

SILIKA

SilikaPrav tako pa se v Golden Tree Premium Collagen Complexu nahaja tudi silika, ki celotno formulacijo naredi popolno. Gre namreč za element, ki skrbi, da tvoji sklepi delujejo kot namazani in lahko maksimalno uživaš v vsakodnevnih aktivnostih.

Zakaj bi iskal/a kolagen za sklepe ter pripravke za nego kože in črevesje posebej, če obstaja kompleksna rešitev, s katero v celoti zadostiš potrebam organizma in se tako v najkrajšem času razveseliš vrhunskih rezultatov?

Povrhu vsega pa nimaš česa izgubiti.

Ker v rešitev, ki sliši na ime kolagen Golden Tree Premium Collagen Complex 100 % verjamem, sem ti pripravljen povrniti celotno kupnino, če ne opaziš želenih sprememb.

Premium Collagen complex

 

Zato čim prej skoči v mojo spletno trgovino, izkoristi kupon PCC10 in si zagotovi Golden Tree Premium Collagen Complex po znižani ceni.

Verjemi … Tvoje telo, koža, sklepi, lasje, nohti in črevesje bodo nad novico navdušeni.

In ne pozabi … zaloge so omejene. ;)


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna vadba 2.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Narejen po najvišjih standardih kakovosti in brez uporabe bližnjic.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji