🔥 SI ŽELIŠ POPOLNO POSTAVO V 30 MINUTAH? KLIKNI TUKAJ IN ODKRIJ KAKO 👇
Domov / Prehrana / Koliko hrane zaužiti za oblikovanje sanjske postave?
 

Koliko hrane zaužiti za oblikovanje sanjske postave?

Predviden čas branja: 3 min
Datum objave: 20/05/2019
Koliko hrane zaužiti za oblikovanje sanjske postave?

Po vsakem obroku ista zgodba, ki bega marsikoga.

Sem pojedel preveč ali premalo?

Bi mogoče lahko na krožnik dodal še nekaj mesa, si privoščil več zelenjave, sladkega krompirja in rib ali bi ti pomenilo, da delam veliko napako?

Koliko hrane si dejansko lahko privoščite pri obroku, da ostanete na pravi poti do fit, zdrave postave?

Če tudi vas begajo podobna vprašanja, potem ste na pravem mestu.

Sem Miha Geršič in v današnji objavi vam predstavim zelo preprosto pravilo s katerim vedno veste koliko česa lahko zaužijete.

Izračunaj svoj personaliziran jedilnik >>

RAZOČARANI, KER POZABIJO NA NAJBOLJ POMEMBEN DEL.

Vsi na dolgo in široko razlagajo o tem katera so najbolj zdrava živila. Nekateri to počnejo na takšen način, da posameznika popolnoma zmedejo. Marsikdo dobi občutek, da je pomembna samo izbira.

Prepričani, da je to prava pot, pazijo pri prehrani in čakajo na rezultat.

Čakajo in čakajo, situacija pa ostaja popolnoma enaka. Ker jih nihče ni opozoril, da poleg izbire pomembno vlogo odigra tudi količina, se predajo.

Tako je…

Dejstvo je, da tudi zdrava hrana vsebuje kalorije. In če je zaužijemo preveč, prav tako ustvarimo kalorični presežek, ki se shrani v obliki odvečnih maščob.

In sedaj glavno vprašanje.

»Koliko hrane lahko zaužijete, da oblikujete želeno postavo«?

Nepravilnih odgovorov na to vprašanje je malo morje, pravilen pa, za moje pojme, samo eden.

Dovolite, da razložim.

palec1Če želite oblikovati fit, zdravo postavo, se v svojem telesu počutiti odlično in uživati v vsaki minuti svojega življenja, potem je edina opcija, da oblikujete življenjski stil v katerem uživate.

Če se odločite za katero koli drugo kratkotrajno rešitev, se bo situacija z odvečnimi kilogrami hitro ponovila.

In ker hrana predstavlja dobršen del načrta, vam pod nobenim pogojem ne sme predstavljati dodatnega napora ali pritiska.

Zato vam v nadaljevanju predstavim pravilo, s katerim boste vedno poznali odgovor na vprašanje koliko česa lahko pojeste in se s tem ne boste obremenjevali.

Draga družba pred vami je PRAVILO DLANI!

Preden pa skočimo na super nasvete, pa samo še podatek, ki se mi zdi zelo pomemben. Za super počutje in fit, zdravo postavo, so pomembne vse glavne skupine hranil.

Zato bomo krožnik razdelili na štiri dele in poskrbeli, da v telo vnesemo vse snovi, ki jih resnično potrebujemo in to v pravih količinah.

In kako nam bo to uspelo?

Kot sem rekel, dlan je tista, ki nam bo v veliko pomoč.

BREZ NJIH NI USPEŠNE PREOBRAZBE!

kroznik-bpPrvi del krožnik bomo namenili beljakovinam, za katere vsi vemo, da jih naše telo nujno potrebuje. Poleg tega, da so osnovni gradniki celic, odigrajo ključno vlogo pri regeneraciji in posledično napredku.

Optimalno količino beljakovin, pri posameznem obroku, naj predstavlja odprta dlan. Se pravi velikost in debelina dlani je tista, ki bo pomenila koliko pustega mesa/rib/jajčne omlete/puste skute itd. si lahko privoščite pri posameznem obroku.


ZAKLADNICA VITAMINOV, MINERALOV IN VLAKNIN SI Z LAHKOTO IZBORI MESTO PRI VSAKEM OBROKU.

zelenjava-bp1Naslednja je na sporedu zelenjava. Čeprav bi se morala pojavljati pri vsakem obroku, večina nanjo, na žalost, pozabi. Različne vrste zelenjave, ki vsebujejo vse od vlaknin, vitaminov, mineralov in antioksidantov, si definitivno zaslužijo mesto na krožniku.

Priporočam, da si pri vsakem obrok privoščite vsaj tolikšno količino zelenjave, kot jo predstavlja zaprta dlan, oziroma pest. Lahko je to zelena solata, blitva, šparglji, brokoli, paprika, cvetača, ni pomembno. Važno, da na zelenjavo in njene super lastnosti, ne pozabite.


NISO SMRTNO NEVARNI, SAMO KOLIČINA MORA BITI PRAVA.

zdravi-hidrati-1Naslednja skupina hranil o kateri bomo govorili velja za pravo nočno moro. Nekateri se jih tako bojijo, da jih za ceno rezultata celo prečrtajo iz svojega jedilnika in s tem naredijo eno večjih napak!!!

Ogljikovi hidrati so, tako kot ostala makrohranila, pomembni za nemoteno delovanje našega telesa in zdravo hormonsko ravnovesje. Pomembno pa je, da izberete prava živila in jih uživate v zmernih količinah.

In koliko je zmerno? Odgovor imate na dlani. Dobesedno!

Napol odprta dlan predstavlja količino sladkega krompirja, polnozrnatih testenin, rjavega riža, ovsenih kosmičev, sadja,  kaše itd., ki jih je smiselno zaužiti pri posameznem obroku.

Edina izjema je zadnji obrok, kjer ne bo nič narobe, če mesto prepustite zelenjavi.


NEKATERI JIH VIDIJO KOT SOVRAŽNIKE, A SO V RESNICI NAŠE NAJBOLJŠE PRIJATELJICE.

zdrave-mascobe-1Tri mesta na krožniku so že oddana. Zadnje, četrto pa pripada skupini, ki so jo dolgo časa direktno povezovali z odvečnimi kilogrami. Maščobe so tiste, ki se jih nekateri še vedno zelo bojijo.

To je približno tako kot bi se bali vode. Že res, da je lahko v večjih količinah škodljiva, sicer pa predstavlja snov, ki je nujno potrebna za super počutje.

Gre za skupino hranil, ki je zelo pomembna za hormonsko ravnovesje v našem telesu, nemoteno delovanje celic, prenos vitaminov, predstavlja zalogo energije itd.

Poudarjam, da se maščoba mora pojavljati na vašem jedilniku, če želite doseči želen rezultat. Ni res, da vas ovira na poti do popolne postave, ampak vam daje možnost, da jo sploh oblikujete.

Je pa pomembno, da izberete med pravimi živili in se držite optimalnih količin. Pri vsakem obroku naj bo palec tisti, ki določi koliko maščob si boste privoščili. Tako je!

Palec predstavlja količino kokosovega masla ali pa recimo količino oreščkov, sira, avokada,…ki jo lahko zaužijete pri vsakem obroku.


Tako, mesta na krožniku so oddana in kot vidite je stvar lahko zelo preprosta. Ne rabite komplicirati, da dobite približen občutek koliko česa si lahko privoščite.

Ker pa želim, da so stvari kristalno jasne bom vesel, če mi v komentar zapišete primer obroka, ki ste ga sestavili s pomočjo pravila dlani. Vaš predlog pregledam in z največjim veseljem pokomentiram. Za še boljšo predstavo pa lahko dodate tudi fotografijo in tako pomagate še ostalim.

Če pa iščeš natančne in raznolike recepte, ki so že vnaprej pripravljeni za tvojo postavo in tvoj cilj, potem preberi še malo…

Pripravil sem poseben jedilnik, ki se prilagodi na tvojo postavo in cilj.

Z njim vsak teden prejmeš 35 različnih receptov, vse sestavine pa so že odmerjene za to, kar si želiš doseči.

To je sigurno najlažji način, kako preobraziš svoje sposobnosti v kuhinji, odkriješ ogromno paleto različnih receptov in hkrati prideš do svoje popolne postave.

Te zanima več?

Skoči sem in reši ta kratki kviz, ki ti pokaže, kako točno izgleda tvoj idealni jedilnik:

=> www.popolnapostava.com/popolna-prehrana/kviz

Ni boljšega občutka kot to, ko lahko nekomu pomagam in prepričan sem, da lahko pomagam tudi tebi.


Deli na socialnih omrežjih

Avtor
O Mihu
Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Eden izmed najenostavnejših načinov kako si zagotoviti optimalno regeneracijo po vadbi in maksimizirati povečanje mišične mase in moči.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji