Izpolni podatke in izračunaj svoj personaliziran jedilnik! 🍝🥗
Domov / Prehrana / Kurkuma – čudežno zelišče ali nateg z vzhoda?
 

Kurkuma – čudežno zelišče ali nateg z vzhoda?

Predviden čas branja: 4 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 10/12/2018
Kurkuma – čudežno zelišče ali nateg z vzhoda?

Kako na najbolj enostaven način do super počutja?

To je vprašanje, ki si ga sigurno postavljaš tudi ti.

TAKO PREPROSTO PA VENDAR TAKO ZELO UČINKOVITO

In čeprav obstaja ogromno različnih trikov, nasvetov in priporočil, bolj preprosto od naslednje rešitve enostavno ne gre.

V to sem 100 % prepričan!

Obstaja namreč živilo, ki se lahko pohvali s skoraj čudežnim vplivom na tvoj organizem, in zato velja za enega izmed najbolj zdravih zelišč na planetu Zemlja.

Da gre za dejstvo in ne mit, dokazuje več kot 6000 kliničnih študij, kar velja za svojevrsten primer.

Poleg tega pa lahko to super rešitev že danes vpelješ v svoj življenjski slog in se tako v kratkem razveseliš prvih rezultatov.

Te zanima, o čem govorim?

>> ZNANSTVENO DOKAZANO: 30 MINUT ZA POPOLNO POSTAVO? <<

Če da, potem obvezno prisluhni objavi, ker gre za eno tistih, ki bo definitivno imela močan vpliva na tvoje življenje.

NASVET, KI POSTANE STALNICA

Zadeva je sledeča…

Kot kažejo podatki se je pred več kot 5000 leti na določenih predelih Azije začela uporabljati začimba, ki se danes verjetno nahaja tudi v tvoji kuhinji. Zaradi svojih specifičnih lastnosti je v zadnjem času očarala strokovno javnost, čemur so sledile številne raziskave, ki so postregle s fantastičnimi rezultati oziroma zaključki.

Seznam s pozitivnimi učinki je postajal vse bolj obsežen in navdušenje je poskrbelo, da so preverjene informacije hitro zakrožile med tistimi, ki veliko dajo na svoje počutje, zdravje in obliko svoje postave.

Zato se mi zdi še toliko bolj pomembno, da se vsega tega zavedaš tudi ti, ker vem, da so to tiste stvari, ki so ti še kako pomembne.

No zadeve je sledeča…

KO SE ZAČNEŠ ZAVEDATI SKRITEGA POTENCIALA

Živilo, o katerem teče beseda, sigurno poznaš. Vprašanje pa je, če mu nameniš dovolj pozornosti in se dovolj pogosto pojavi na tvojem jedilniku.

Na presenečenje marsikoga gre namreč za začimbo, in ne eno od klasičnih živil.

Če sem popolnoma natančen gre za…

kurkumo (znanstveno ime: Curcuma longa), ki vsebuje števil hranilne snovi, med katerimi je definitivno daleč najbolj pomemben kurkumin.

Gre za element, ki ga večina ne pozna in se ga ne omenja, čeprav je tisti, zaradi katerega o tej začimbi govorijo praktično vsi.

Poleg tega pa se omenjeno zelišče lahko pohvali s še tremi lastnostmi, kar ga umesti v elito zdravih živil in ga naredi tako zelo učinkovitega.

Takole…

Gre za začimbo ki:

 • deluje protivnetno,
 • hkrati vsebuje ogromno antioksidantov
 • podpira detoksifikacijo oziroma razstrupljanje.

Vsi ti podatki poskrbijo za fantastično kombinacijo, zaradi katere ti opaziš naslednjih sedem razlik.

POZABI NA TEŽAVE S KOŽO, ZATE IMAM REŠITEV

Najbolj očitne spremembe bodo sigurno deležni tisti, ki imajo kakršnekoli težave s kožo.

Lahko so to:

 • akne,
 • suha koža,
 • luskavica,
 • rdečica,
 • manjše brazgotine
 • ostale nepravilnosti.

Ker kurkuma deluje podobno kot anitimikotiki, ki se nahajajo v različnih mazilih, lahko s pomočjo te preproste rešitev rešiš težavo, ki konkretno vpliva na tvojo samozavest in počutje številnih posameznikov.

Na kakšen način ti to lahko najlažje uspe, ti seveda še razkrijem.

Še prej si morava namreč ogledati ostale spremembe, na katere lahko računaš, če uživanju kurkume nameniš dovolj pozornosti.

RAZSTRUPLJANJE V PRAVEM POMENU BESEDE

Poleg tega, da bo rešitev poskrbela za bolj čisto kožo, se podobnega tretmaja razveseli še en organ v tvojem telesu.

In to so jetra!

Gre za organ, ki ima osrednjo vlogo pri presnovi, sodeluje pri skladiščenju glikogena in je ključen za razstrupljanje.

Pri slednjem procesu drugemu največjemu organu v tvojem telesu na pomoč priskoči tudi začimba, o kateri govoriva danes. Raziskave so namreč potrdile, da na račun kurkume določeni procesi v jetrih potekajo hitreje, kar posledično vpliva tudi na proces obnavljanja in seveda tvoje počutje.

Od kože in jeter pa naprej k tvojemu mentalnemu zdravju.

V BOJ PROTI SKRIVNOSTNI EPIDEMIJI

Kot verjetno veš, v zadnjem obdobju vse več posameznikov izgublja bitko z duševno motnjo, ki pušča hude posledice na številnih področjih življenja. V mislih imam depresijo, s katero se po zadnjih ocenah bori že več kot 300 milijonov posameznikov po celem svetu.

Situacija je zelo neugodna, ker se večina na zaveda kaj točno se z njimi dogaja, saj simptomov, ki se kažejo v razpoloženju, mišljenju in vedenju, ne uspe pravilno definirati.

Posledice omenjene situacije so seveda lahko katastrofalne.

In čeprav gre za težavo, ki je na prvi pogled konkretna, se moramo zavedati, da lahko naredimo ogromno, da to oviro preskočimo.

Med drugim si lahko pomagamo tudi s kurkumo, ki jo nekateri smatrajo kot najboljšo naravno rešitev pri premagovanju omenjene težave.

Ker spodbuja procese, pri katerih se sproščata serotonin in dopamin, ki veljata za hormona sreče, se to seveda odraža na samem počutju, kar je odlična informacija.

Poleg lepše kože, izboljšanega počutja in zdravih jeter konkretne spremembe opaziš tudi pri prebavi.

Tako je!

SUPER PREBAVA, SUPER POČUTJE

Ker snovi, ki se nahajajo v kurkumi, spodbujajo rast dobrih bakterij v tvojem črevesju, to pomeni, da bo tvoja prebava bistveno boljša, hkrati pa se postopoma znebiš težav kot so napihnjenost, krči, napenjanje in podobno.

Tvoje črevesje ja namreč polno tako “dobrih” kot “slabih” bakterij. Ene in druge imajo pri popolnem delovanju tvojega črevesja svojo vlogo, ampak nikoli ne smeš dopustiti, da se poruši ravnovesje. Če se to slučajno zgodi, potem se slej ko prej začnejo pojavljati težave, ki so povezane s tvojo prebavo.

Zato moraš narediti vse kar je v tvoji moči, da pripraviš protiutež trenutnemu življenjskemu slogu (povečan stres, premalo aktivnosti, uživanje nekakovostnih živil, …) s katerim spodbujaš predvsem rast slabih bakterij, in si tako povrneš zdravje.

Zapomni si …

Pri tem ti bo kurkuma v konkretno pomoč!

No prav tako kot prebavni pa bo nad kurkumo navdušen tudi tvoj kardiovaskularni sistem.

ALARMNI SIGNALI TVOJEGA ORGANIZMA

Ker gre za živilo, ki se lahko pohvali s protivnetnim delovanjem, to posledično vpliva na zdravstveno stanje tvojih žil.

Ne pozabi, da sta tako povišan holesterol kot visok krvni pritisk simptoma, ki ti jasno sporočata, da znotraj tvojega organizma potekajo procesi, ki so za tvoje zdravstveno stanje zelo nevarni. Vnetja so namreč tista, zaradi katerih se pogostokrat pojavijo številne zdravstvene težave, ki bi se jim sicer lahko brez večjih težav izognili.

Tudi bolečine v sklepih, dlesnih in mehurju se pogostokrat pojavljajo kot posledica vnetnih procesov, za katere smo v večini primerov odgovorni mi in ne okolje, genetika ali zaporedje neljubih dogodkov, zato moramo stvari vzeti v svoje roke in si čim prej olajšati trpljenje.

In če ne izkoristimo tako preproste rešitve, kot je uživanje super začimbe, potem je naivno pričakovati čudežne rezultate.

Vprašanje, ki se pojavi na tej točki, je naslednje.

DO NAJBOLJŠIH REZULTATOV NA NASLEDNJE NAČINE

Kako lahko to navado najlažje vpeljemo v svoj življenjski slog in tako izkoristimo celoten potencial, ki ga v sebi skriva ta začimb?

No načinov je pravzaprav več.

Če si želiš zdrave, lepe in sijoče kože, potem bo najlažje, če si pripraviš obrazno masko.

Da bo ta poskrbela za super rezultat, ti svetujem, da v priročni posodici zmešaš:

 • 2 žlici kurkume v prahu,
 • 1 žlico polnozrnate riževe moke,
 • 2 žlici navadnega jogurta in
 • ½ žlice medu

ter si pripraviš kremo, ki jo naneseš na obraz in jo po približno dobrih desetih minutah spereš.  

Ta postopek lahko izvajaš do trikrat tedensko, odvisno od stanje tvoje kože, in v kratkem se razveseliš super rezultatov.

Ne glede na vse pa nikar pretiravati, ker se moraš najprej prepričati o rekciji telesa na to rešitev.

Poleg obrazne maske pa seveda lahko kurkuma postane del tvojega vsakdana tudi drugače.

VSE DOBRE STVARI SO V ŽIVLJENJU TRI

Najbolj enostavno bo, če kurkumo uporabiš kot začimbo in s to popestriš že tako okusne obroke.

Seveda se bo treba poigrati z okusi in odkriti kaj je tisto, kar ti najbolj odgovarja. Ker je možnosti res ogromno ne pozabi eksperimentirati.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
100% naravna mešanica 12 aktivnih sestavin s trojnim delovanjem, ki klinično dokazano podpira delovanje in zdravje tvojih jeter.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji