V eni od prejšnjih objav na naši spletni strani ste že zasledili kalkulator za izračun indeksa telesne mase. Ker pa smo dobili kar nekaj vprašanj kako ugotoviti delež maščobe v telesu, smo za bolj zahtevne obiskovalce pripravili naslednjo metodo.

Izoblikovanost naše postave oziroma njena grajenost je v veliki meri odvisna od deleža maščobe v telesu. Sodoben način življenja, za katerega je značilno  nezdravo prehranjevanje in premalo gibanja, je pogosto vzrok za previsok delež telesne maščobe. Ta lahko ogrozi naše zdravje in škoduje naši samozavesti. Odgovor na vprašanje o deležu maščobe v vašem telesu in pomenu tega podatka lahko dobite s pomočjo spodnjega kalkulatorja.

Za izračun deleža telesne maščobe je na voljo več enačb, ki podajo precej natančno oceno. Treba je poudariti, da se enačbe med seboj razlikujejo, predvsem po številu parametrov, ki jih upoštevajo. To je tudi vzrok za manjša odstopanja pri končnih rezultatih. Kalkulator na naši strani deluje na principu modificirane YMCA metode in pri izračunu upošteva šest parametrov.

Preden pričnete z vpisovanjem podatkov v kalkulator je smiselno, da opravite točne meritve. Za izračun boste potrebovali obseg zapestja (na mestu kjer se stikata dlan in podlaket), obseg pasu (na višini popka), obseg bokov (na najširšem delu bokov), obseg podlaketa (približno na sredini med zapestjem in komolcem) in vašo telesno težo. Po opravljenih meritvah v kalkulatorju izberite spol in vpišite dobljene podatke; obsege v centimetrih in težo v kilogramih.

 

S pomočjo dobljenega rezultata lahko v tabeli razberete, v kateri razred ste uvrščeni in tako beležite svoj napredek. Z rednim beleženjem deleža maščobe v telesu boste lahko skozi cel proces hujšanja opazovali svoj napredek. Če se boste osredotočili samo na številko na tehtnici boste v določeni fazi preobrazbe dobili občutek, da ne napredujete tako kot bi si želeli, saj se bo vaša teža na račun mišične mase nekoliko povečala. Z omenjeno metodo se temu izognete, saj se delež maščobe ki ga računate skozi cel proces hujšanje neprestano zmanjšuje.

 

ŽENSKE (% MAŠČOBE)

MOŠKI (% MAŠČOBE)

Osnovni delež maščobe

10–13 %

2–5 %

Nizek delež maščobe

14–20 %

6–13 %

Idealen delež maščobe

21–24 %

14–17 %

Sprejemljiv delež maščobe

25–31 %

18–25 %

Prekomeren delež maščobe

32 %+

25 %+

 

Da pa bodo tudi ostali lahko beležili svoj napredek s pomočjo predstavljene metode, delite objavo in jo všečkajte. Do želenega cilja pa si lahko pomagate tudi z našo brezplačno e-knjigo, ki vas čaka na naši spletni strani.

O AVTORJU

Avtor

Miha Geršič

Miha Geršič je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Formula Popolne Postave. S svojo ekipo strokovnjakov je v boju z odvečnimi kilogrami pomagal že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam. Poglej več...»