Izpolni podatke in izračunaj svoj personaliziran jedilnik! 🍝🥗
Domov / Prehrana / Motnje hranjenja – zakaj in kako prenehati?
 

Motnje hranjenja – zakaj in kako prenehati?

Predviden čas branja: 6 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 19/03/2018
Motnje hranjenja – zakaj in kako prenehati?

Pred nama je zelo preprosta, vendar izredno pomembna naloga, zato pričakujem, da je tvoj odgovor na to precej intimno vprašanje 100% iskren.

Ok?

Glede na to, da sva sama, sem prepričan, da mi lahko zaupaš.

Zadeva je sledeča…

ISKREN ODGOVOR, KI TE POSTAVI NA REALNA TLA

Zanima me, ali se ti kdaj zgodi, da te v trenutku napade lakota in brez vsake kontrole zagrizeš v eno od svojih najljubših sladic?

Sladka čokolada, masten krof, hrustljavi piškoti, sladoled in podobno.

Čeprav veš, da delaš hudo napako, je želja v tistem trenutku tako zelo močna, da si enostavno ne znaš pomagati.

Še preden uspeš razmislit, je že prepozno.

Misli podivjajo in zgodi se, da poješ precej več, kot je bilo načrtovano. Oba veva, da se takrat ne ustaviš pri enem piškotu ali enem koščku čokolade, ampak poješ vse, kar ti pride pod roke.

Nekaj trenutkov po tistem, ko narediš zadnji grižljaj, pa udari realnost…

…razočaranje, jeza, žalost, obup…

ZAČARAN KROG, KI UBIJA TVOJ NAPREDEK

Občutki, ki vse skupaj še dodano poslabšajo.

Ni ti jasno, kaj se sploh dogaja, zato se vrtiš v začaranem krogu in počasi pada motivacija.

Resnično si želiš rezultata, ampak ne veš, kako naprej. Nekaj dni vse poteka točno tako, kot si želiš, potem pa v trenutku šok in slaba volja.

Če ti je ta situacija poznana, potem ti toplo priporočam, da tole objavo prebereš v celoti, ker bo imela konkreten vpliv na tvoje življenje.

Ne pozabi, nisi osamljen primer. Posameznikov, ki se borijo s točno to težavo je ogromno, problem pa nastane, ker je večini preveč nerodno in o tem sploh nočejo govoritI.

Ker se zavedam, kako močan vpliv ima ta razvada na tvoje zdravje, počutje in samozavest, je padla odločitev, da ti razkrijem resnico, ti razložim, zakaj se sploh soočaš s to težavo in ti pokažem način, kako jo lahko po hitrem postopku premagaš.

Če si za, predlagam, da začneva.

PRIZNANJE, PRVI KORAK DO CILJA

Da bo stvar jasna, morava najprej razjasnit zelo pomembno dejstvo. Želim si, da veš, da ljudje ne jemo samo takrat, ko smo lačni.

Dogaja se, da lažemo sami sebi.

Nekateri namreč po hrani posežejo tudi takrat, ko so povsem siti, vendar se soočajo s stresom ali katerim drugim neprijetnim občutkom.

Lahko je to žalost, osamljenost, razočaranje, dolgčas in podobno.

Verjetno ti je že jasno, o čem točno govoriva.

Ker v takšnih trenutkih iščemo bližnjice do super počutja, je hrana ena od tistih opcij, ki je zelo pogosto pri roki.

Zaradi vpliva na mehanizem, o katerem spregovoriva kasneje, se dogaja, da si ne znaš pomagat in rešitev iščeš v takšnih in drugačnih prigrizkih.

Če se to zgodi samo včasih, potem nobene panike. Če pa gre za prakso, ki je zelo pogosta, potem obstaja velika možnost, da sodiš v skupino…

ČUSTVENIH JEDCEV.

ZNAKI, KI RAZKRIJEJO RESNICO

Gre za skupino posameznikov, ki poleg že omenjenih situacij jejo tudi:

 • takrat, ko so siti,
 • jih hrana neizmerno osrečuje,
 • imajo občasno težave s prenajedanjem,
 • se ob prigrizkih počutijo popolnoma nemočne in se hitro pregrešijo.

Tako je.

Preden nadaljujeva, te želim opozorit, da je vsaka skrb odveč. Ne glede na to, kako grozna se ti zdi trenutna situacija, s pravim pristopom sigurno lahko premagava oviro.

Zato predlagam, da greva lepo po vrsti…

Da ne delava prehitrih zaključkov, najprej poglejva, kaj sploh je ČUSTVENO PREHRANJEVANJE.

ČUSTVENO PREHRANJEVANJE

Čustveno prehranjevanje je neke vrste navada, pri kateri se hrana na tvojem krožniku pojavi z napačnim namenom. Namesto, da s hrano potešiš dejansko lakoto, jo izrabiš zato, da potlačiš neprijetna čustva.

Pojavi se stres, ti napadeš čokolado, ti je dolgčas, skočiš po dozo sladoleda, ti ponagaja žalost, hop že so pred tabo sočni krofi.

In čeprav se ti včasih zazdi, da se zaradi cele čokolade ali pa škatle piškotov počutiš super, je to v resnici samo zatišje pred nevihto.

Tisti, ki se borite z omenjeno težavo, mi lahko zelo hitro poveste, kako se počutite nekaj minut po tistem, ko se zaveste, da je padla konkretna doza kalorij:

 • jeza,
 • žalost,
 • prezir,
 • obup…

Vse to so občutki, ki udarijo nekaj minut po tistem, ko pade zadnji grižljaj.

In čeprav se tega v tistem trenutku zavedaš in si rečeš »nikoli več, tole je bilo zadnjič«, se čez nekaj dni pri marsikomu situacija ponovi.

Ampak, zakaj?

Zadeva je v resnici zelo preprosta.

HEROIN, KOKAIN, ALKOHOL IN…HRANA

Ko se počutiš slabo, na vse možne načine iščeš protiutež, ki bo pozitivno vplivala na tvoje počutje, natančneje, na raven dopamina v tvojem organizmu. Dopamin je namreč kemijska snov, ki ima močan vpliv na sistem nagrajevanja. Višja kot je raven tega živčnega prenašalca, boljše je tvoje počutje.

Dopamin poskoči takrat, ko si v družbi, se zabavaš, smejiš, naletiš na osebo, ki ti je simpatična, oddelaš dober trening itd.

Kruta resnica pa je ta, da dopamin poskoči tudi zaradi alkohola, drog in pozor…

hrane.

In ker je hrana za večino precej lažje dostopna in nima negativne oznake, kot jo ima recimo heroin, nikotin, alkohol in ostale substance, se dogaja, da marsikdo začne izkoriščat to opcijo.

Ko se soočijo z neprijetnim občutkom, si želijo hitre »doze dopamina«, zato posežejo po hrani.

Končni rezultat oba poznava, povem pa ti, da to sploh ni največji problem.

Konkreten problema nastane takrat, ko se iz te nedolžne reakcije razvije…

NAVADA.

TRIJE ELEMENTI, KI KROJIJO TVOJE ODLOČITVE

Če te prosim, da mi našteješ glavne značilnosti navad, sem prepričan, da kmalu naletiva na podatek, da je vsaka navada močno zakoreninjena.

To potrjuje tudi pregovor, ki ga verjetno poznaš in pravi…

da je navada železna srajca.

Ko ti določena praksa zleze pod kožo, jo je, priznajva si, zelo težko spremenit oziroma opustit.

Edina rešitev je ta, da poznaš mehanizem in to znanje maksimalno izkoristiš.

Če slučajno ne veš, o čem govoriva, brez skrbi. Rešitev razkrijeva v kratkem.

Ne glede na to, ali gre za »slabo«, ali »dobro« navado, ima vsaka tri ključne elemente.

To so:

 • signal,
 • reakcija,
 • nagrada.

Da bo stvar jasna, poglejva najbolj klasičen primer, kajenje. Če opazuješ osebe, ki so strastni kadilci, lahko hitro ugotoviš, da obstaja določen vzorec. Poleg tega, da kadijo takrat, ko pijejo kavo ali imajo krajšo pavzo, skoraj vedno kadijo takrat, ko so pod stresom.

Je res?

Tako razvijejo navado, ki jo zelo težko premagajo.

Če to razdeliva na osnovne elemente, ki sva jih omenila, je situacija sledeča:

SIGNAL: Stres

REAKCIJE: Kajenje.

NAGRADA: Trenutna sprostitev


Da ne bo pomote, situacija je popolnoma enaka pri dobrih navadah. Če za primer vzameva jutranjo higieno:

SIGNAL: Obisk kopalnice

REAKCIJE: Ščetkanje zob

NAGRADA: Svež zadah in čisti zobje


Zapomni si, vse se začne s signalom, temu sledi reakcija in čisto na koncu še nagrada. Če se tega zavedava, brez težava lahko premagava katerokoli navado.

Tako kot pri ostalih navadah, je tudi pri čustvenem prehranjevanju zaporedje popolnoma enako.

Da brez težav preskočiva oviro, moraš najprej naredit domačo nalogo.

OSNOVNI KORAKI DO KONČNE ZMAGE

Pozorno opazuj, kaj je tisto, kar sproži proces nekontroliranega poseganje po hrani. Odkriti moraš, katera situacija je v resnici »SIGNAL« v mehanizmu te nezdrave navade. Je to stres, razočaranje, osamljenost, dolgčas, skratka, kaj je tisto, kar te pripelje do tega, da narediš napako. Opcij je res ogromno in vsak mora sam pri sebi razčistiti situacijo in poiskati pravi odgovor.

Da ti bo lažje predlagam, da si te stvari zapisuješ in tako ugotoviš najbolj pogost razlog.

Ko dobiva odgovor na prvo vprašanje, torej kaj je »SIGNAL«, s tem dobiva tudi podatek, kakšne »NAGRADE« si želiva.

Če je signal stres, potem bo nagrada sprostitev, če je signal nervoza, potem bo nagrada, ki jo iščeva umirjenost, če je težava v osamljenosti, potem si želiš druženja itd.

STRES -> SPROSTITEV

NERVOZA-> UMIRJENOST

OSAMLJENOST -> DRUŽENJE

Edino kar nama še ostane, da premagava to neprijetno težavo je, da zamenjava »REAKCIJO«. Do danes je bilo poseganje po prigrizkih tisto, kar je poskrbelo za dvig dopamina in s tem krajše olajšanje. Od tega trenutka dalje pa bodo dobre reakcije tiste, ki bodo poskrbele za precej boljše počutje.

Priznajva si, na določene stvari v življenju težko vplivamo in pridejo trenutki, ko smo pod stresemo, smo osamljeni, nervozni itd.

Imamo pa vedno možnost izbire, kako v tistem trenutku odreagiramo.

NAMESTO NEZDRAVIH PRIGRIZKOV, TI PREDLAGAM FANTASTIČNE REŠITVE

Če je težava v osamljenosti, pusti čokolado pri miru in raje nekoga povabi na sprehod ali kavo. Če si pod hudim stresom, ti krof ne bo pomagal. Za trenutek se ustavi, zadihaj, mogoče nekaj minut nameni meditaciji, dobri glasbi, oddelaj top trening. Če ti je dolgčas, verjemi, da sladoled ne bo v veliko pomoč. Raje kot to, se loti branja, si poglej komedijo in podobno.

Seveda je zaželeno tudi to, da odkriješ, kje se skriva globlji razlog za stres, nervozo in podobne situacije (je za to kriva služba, slabi odnosi, težave iz otroštva itd.), ampak zapomni si, da rešitev nikoli ni v prigrizkih, ker le-ti situacijo samo še poslabšajo.

Zapomni si, če želiš premagati nezdravo navado, ti to lahko uspe. Edino, kar moraš zamenjati, je osrednji element in to je REAKCIJA oziroma v celoti izločiti glavni razlog, zaradi katerega se pojavljajo neprijetni občutki. Težav nikoli ne rešujemo pri simptomih, ampak vedno pri izvoru. Če v življenju upoštevaš to pravilo, bo počutje fantastično.

Zdi se mi, da je čustveno prehranjevanje težava, o kateri premalo govorimo. Gre za situacijo, s katero se bori ogromno število posameznikov in ta lahko konkretno vpliva na tvoje zdravje, počutje in samozavest. Zato predlagam, da skupaj razširiva glas o tej nezdravi navadi in ljudem pokaževa, kako jo lahko po hitrem postopku premagajo.

Vem, da ti ni vseeno, zato bom vesel, če objavo deliš z ostalimi in mi v komentar zaupaš svojo izkušnjo s to težavo.

Hkrati pa bi ti rad predlagal še eno rešitev, ki ti bo v pomoč:

Organizacija.

Če imaš vnaprej pripravljen jedilnik, ki vsebuje vse jedi v zdravih količinah, potem se veliko lažje odrečeš čustvenemu prehranjevanju.

Tukaj ti v pomoč priskoči moja Popolna Prehrana, ki zate sestavi tvoj idealni jedilnik in ti prikaže recepte za čisto vse obroke v mesecu.

Z njo dobiš 5 unikatnih receptov čisto vsak dan in vsi recepti so prilagojeni za tvoje telo.

Tako imaš jasen pregled nad svojim jedilnikom in se veliko lažje držiš zastavljenega plana.

Reši ta kviz in si poglej, kako izgleda tvoj idealni jedilnik.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
Glavna naloga je aktivacija mehanizma metaboličnega vklopa, ki predstavlja osnovo najnovejšega programa.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji