Domov / Vadba / Najpogostejši miti o izgubi odvečnih kilogramov
 

Najpogostejši miti o izgubi odvečnih kilogramov

Predviden čas branja: 2 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 16/09/2013
Najpogostejši miti o izgubi odvečnih kilogramov

Ne glede na tematiko s katero se ukvarjamo, vedno naletimo na določene mite. In prav nič drugače ni, ko si želimo izgubiti odvečne kilograme.

Zato v tokratni objavi omenjamo tiste štiri mite, ki jih najpogosteje zasledimo, kadar je govora o uspešnem hujšanju.

Razkrivamo vam resnico…

Mit št. 1: Vaje za trebušne mišice kurijo maščobo na predelu trebuha

Verjetno ga ni posameznika, ki ne bi vsaj enkrat v življenju zasledil takšne ali drugačne reklame za čudežno napravo s pomočjo katere naj bi se brez večjih težav znebili odvečnih maščobnih oblog na predelu trebuha. Mogoče je kdo izmed vas takšno prakso tudi preizkusil in spoznal resnico.

Preprosto, »trebušnjaki« niso tisti, ki kurijo odvečno maščobo.

Res je, da s pomočjo različnih naprav in vaj krepimo trebušne mišice in bomo posledično zaradi večjega deleža mišične mase porabili dnevno več kalorij, ampak resnica se skriva drugje.

Zmerna prehrana in dnevna aktivnost sta tisti področji, ki bosta v pravem razmerju vaš trebuh lepo zravnali in izklesali. Kuhinja je torej kraj, kjer se v večini oblikujejo trebušne mišice. Potrebno je le malo potrpežljivosti in odločnosti.

Mit št. 2: Obroki pred spanjem so razlog za odvečne kilograme

Ste že slišali koga, ki se je odločil izgubiti odvečne kilograme in zaradi tega ni več jedel po sedmi uri zvečer? Pa ste ga mogoče vprašali, kaj pa zaužije do takrat? Verjetno ne, saj ste mu verjeli, da bo to ukrep, ki bo prinesel rezultate. In tudi če jih je, razlog za uspeh ni bila ukinitev večernih obrokov, temveč količina in vrsta živil, ki jih je zaužil preko celega dne.

Glede na to, da v povprečju spimo približno sedem do osem ur, je vsekakor smiselno tudi v večernih urah zaužiti lahek obrok, ki je večinoma sestavljen iz beljakovin, ki se tekom spanca postopoma sproščajo in so vir hranil za naš organizem.

Zato poskrbite, da obroke razporedite tako količinsko kot časovno enakomerno preko celega dne in priskrbite organizmu potrebne snovi za nemoteno delovanje.

Mit št. 3: Živila brez maščob so dobra za vaše zdravje

Pogosto je v reklamnih kampanjah moč zaslediti razna živila brez ali pa z nizkim deležem maščob, ki blagodejno vplivajo na vaše telo in na vašo telesno maso. In glede na to, da imajo maščobe negativen prizvok, kadar se želimo izogniti odvečnimi kilogramom, se marsikdo ujame v marketinško zanko.

Pozor! Takšna živila pogosto vsebujejo velik delež sladkorja in ostalih nezdravih snovi in prav sladkor je največkrat tisti, ki pokvari naše načrte o vitki postavi.

Ne bojte se uvrstiti maščob na vaš jedilnik, pazite le, da so nenasičene oziroma zdrave. Več o tem v prihodnji objavi!

Mit št. 4: Vse kar potrebujete za izgubo odvečnih kilogramov je telesna aktivnost

Številni posamezniki, ki se odločijo izgubiti odvečne kilograme, se pogosto osredotočijo samo na telesno aktivnost. Prepričani so namreč, da je prav vadba vse, kar potrebujejo za dosego želenega cilja. Vendar navkljub uram in uram ki jih porabijo za tek, skupinsko vadbo, fitnes, plavanje, … ne izoblikujejo želene postave.

Res je, da sprva izgubijo nekaj kilogramov, kar jim da dodatni zagon in motivacijo, vendar se pot do uspeha pogosto kmalu konča. Razlog se ponovno skriva v količini kalorij, ki jih vnesemo v svoje telo. To ne pomeni, da telesna aktivnost nima vpliva za napredek, pač pa,kot smo že omenili, ni edina stvar, ki je pomembna za dosego rezultata. Zato resnično poskrbite, da jeste zmerno in zdravo, za lepo postavo.

Resnica je razkrita in ponovno veste, kaj je tisto, na kar morate paziti. Ko ponovno slišite kakšnega od zgoraj naštetih mitov se le nasmehnite in priporočite portal popolnapostava.com. ☺


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji