Izpolni podatke in izračunaj svoj personaliziran jedilnik! 🍝🥗
Domov / Prehrana / Naravni dodatek za pospešeno hujšanje
 

Naravni dodatek za pospešeno hujšanje

Predviden čas branja: 1 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 10/03/2014
Naravni dodatek za pospešeno hujšanje

Splošno je znano, da pravilna prehrana predstavlja približno sedemdeset odstotkov celotne preobrazbe. O tem ni nobenega dvoma. Zato predlagam, da postopoma začnete prilagajati svoj jedilnik cilju, ki ga želite doseči. Da prilagajanje ne bo pretežko in bo vaš jedilnik že danes kvalitetnejši, sem za vas pripravil nasvet, ki ga preprosto ne smete spregledati.

Uspeh  v boju z odvečnimi kilogrami je v velik meri odvisen od vašega jedilnika oziroma od razmerja makrohranili, ki jih vnesete v svoje telo. Izredno pomembno je, da v času preobrazbe organizmu priskrbite prav vse snovi, ki jih potrebuje za nemoteno delovanje, od beljakovin, zdravih maščob, vitaminov, pa vse do mineralov in vlaknin.

Mogoče sem vas z vsemi naštetimi skupinami spravil v slabo voljo, ampak brez panike. Obstaja skupina živil, ki so bogata z vsemi omenjenimi hranilnimi snovmi in jih boste brez kakršnihkoli težav vključili na vaš jedilnik oziroma z njim popestrili vaše jedi.

Gre za tri vrste semen, ki bodo pospešila proces hujšanja.
To so lanena, bučna in chia semena. Verjetno ste za katera od njih že slišali, dvomim pa da veste, kaj vse ta živila vsebujejo. Pa si poglejmo.

100 gramov lanenih semen vsebuje približno:

19 gramov beljakovin,
27 gramov vlaknin,
slabih 40 gramov zdravih maščob,
poleg tega pa še vitamine in minerale.

Mogoče vam vsi ti podatki ne povejo veliko, lahko pa mi verjamete, da gre za odlično razmerje med makrohranili.Sploh, če semena uporabljamo kot dodatek ostalim jedem.

Zaradi vsebnosti omega 3 in omega 6 maščobnih kislin laneno seme preprečuje nastanek diabetesa in znižuje krvni tlak. Poleg tega pa vlaknine odigrajo pomembno vlogo pri hujšanju, saj pospešijo prebavo, ki se včasih zaradi povečanega vnosa beljakovin nekoliko upočasni.

Chia semena so zaslovela predvsem v zadnjem času, kar me sploh ne preseneča,saj je živilo prav tako znano po super razmerju med makrohranili. Na svoji priljubljenosti je ta vrsta semen pridobila predvsem zaradi dejstva, da zavirajo apetit oziroma željo po sladkem. Vemo pa, da je prav sladkor naš glavni sovražnik v boju z odvečnimi kilogrami.

Chia semena poleg zaviranja apetita čistijo naš organizem, vsebujejo številne antioksidante in pripomorejo pri regeneraciji po telesni aktivnosti.

Poleg lanenihin chia semen pa na svoj jedilnik lahko umestite tudi bučna semena, ki se po svoji sestavi bistveno ne razlikujejo od ostalih dveh skupin in bodo prav tako pozitivno vplivala na vašo telesno maso.

Poskrbite, da omenjena živila uporabite kot dodatek jedem in pri količini ne pretiravajte. Bučna semena lahko nadomestijo nezdrav čips, laneno seme dodajte ovsenim kosmičem in jogurtu. Chia semena pa lahko umestite na recept za pripravo vaše najljubše zelenjavne juhe. Pa ne pozabite na telesno aktivnost, dnevi so vse daljši, vreme toplejše zato je izgovorov vse manj.

V prejšnji objavi smo vam predstavili odlične smoothieje, v katere brez problema vključite danes omenjena semena, hkrati pa delite objavo in v komentar zapišite, kje vse vi uporabljate ta super živila, da bodo še ostali z vašo pomočjo dobili idejo za kvaliteten obrok.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji