Izpolni podatke in izračunaj svoj personaliziran jedilnik! 🍝🥗
Domov / Prehrana / POPOLNA LAŽ! So jajca res nezdravo živilo?
 

POPOLNA LAŽ! So jajca res nezdravo živilo?

Predviden čas branja: 2 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 07/04/2014
POPOLNA LAŽ! So jajca res nezdravo živilo?

Pogosto je javno mnenje tisto, ki odtehta, ali je neka stvar pozitivna ali negativna.

In prav nič drugače ni, kadar govorimo o zdravi prehrani. Večina posameznikov loči živila v dve skupini. Na tista, ki našemu organizmu koristijo, in tista, ki jih telo dejansko ne potrebuj oziroma mu škodujejo. S to delitvijo ni prav nič narobe. Je pa žalostno, da se živilo, ki je sicer izredno zdravo in kakovostno, zaradi napačnega prepričanja pojavlja v slednji skupini. Katero je tisto živilo, ki ga morate nujno vrniti na svoj jedilnik? To in še več izveste na portalu popolna postava.com.

Mogoče nekateri že veste, o čem bomo govorili danes. Gre za živilo, ki je poznano kot nezdravo, nekakovostno, skratka nekoristno za naš organizem. Problem nastane ravno zato, ker je resnica povsem drugačna.

Govorili bomo o jajcih.

Velika večina je prepričana, da so prav jajca tista, ki povzročajo številne bolezni, slabšajo kakovost našega življenja in jih moramo čim prej črtati iz našega jedilnika. Predlagam, da pozorno prisluhnete resnici. Prepričan sem, da bo jajčna omleta na vašem jedilniku že jutri zjutraj.

jaja-2OK. Glavni razlog, da se jajca pojavljajo na listi »nezdravih živil« je vsebnost holesterola. Velja namreč prepričanje, da je holesterol ne glede na vrsto nekaj, kar telo ne potrebuje oziroma mu škoduje.

Daleč od tega. Potrebno se je zavedati, da jajca vsebujejo holesterol; vendar pozor! Kot prvo poznamo več vrst holesterola. Za boljše razumevanja je potrebno ločiti predvsem med zdravim HDL holesterol in nezdravim, škodljivim LDL in VLDL holesterolom. Prav ste slišali;  poznamo tudi zdrav holesterol, ki ga naš organizem nujno potrebuje za normalno delovanje.


jaja-1
Zato brez panike.

Prav jajca so tista, ki vsebujejo precejšen delež zdravega holesterola, kar je več kot odlična novica.

Prav tako so jajca odličen vir vitaminov. Med njimi izstopa predvsem vitamin D, ki mu strokovnjaki v zadnjem obdobju pripisujejo še poseben pomen. V jajcih pa najdemo tudi precejšen delež mineralov in zdravih maščob.

Da pa resnico še olepšamo, poskrbi podatek o beljakovinah. Prav jajca so namreč izjemen, lahko bi rekli prvovrsten, vir kakovostnih beljakovin. Vemo pa, da beljakovine igrajo pomembno vlogo pri številnih procesih v našem organizmu. So vir energije, omogočajo rast, razvoj, in poskrbijo, da je naše telo čvrsto in lepo izoblikovano.

ogled-recepta
Klikni za ogled mojega najljubšega recepta!

Prepričan sem, da ste nekoliko spremenili mnenje o precej osovraženem živilu. No, čas je, da vaše mnenje popolnoma spreobrnemo. Poleg vseh snovi, ki smo jih že našteli, je potrebno poudariti, da jajca odigrajo pomembno vlogo pri procesu hujšanja, saj vplivajo na hormon grelin, ki je poznan tudi kot hormon lakote. Rezultat je manjši apetit in lažje odrekanje nepotrebnim kalorijam.

Si lahko predstavljate še bolj popolno živilo, s katerim lahko začnete dan? Težko verjamem. Vse naštete snovi bodo poskrbele, da bo že prvi obrok tisti, ki bo telesu priskrbel še kako potrebno energijo za dnevne izzive.

Kako lahko pripravite res okusno omleto, pa izveste v naši novi rubriki »Zdravi recepti«, ki vas čaka na naši spletni strani.

Ko boste naslednjič pripravljali jajca se spomnite na nasvete iz naše prejšnje objave. Pa nujno všečkajte in delite povezavo s prijatelji, da bodo tudi oni izvedeli resnico in začeli na kar se da zdrav način.

 


VIRI:

Rethinking dietary cholesterol.– Fernandez ML.

The “Good Cholesterol” High-Density Lipoprotein– Peter P. Toth MD PhD

Egg breakfast enhances weight loss– JS Vander Wal, A Gupta, P Khosla and N V Dhurandhar

Vitamins A, E and fatty acid composition of the eggs of caged hens and pastured hens.H.D. Karstena c, P.H. Pattersona, R. Stouta and G. Crewsa

Serum cholesterol response to changes in the diet: II. The effect of cholesterol in the diet – Ancel Keys Ph.D. a, Joseph T. Anderson, Francisco Grande, M.D.

Relation between high-density lipoprotein cholesterol and survival to age 85 years in men (from the VA normative aging study).– Rahilly-Tierney CR, Spiro A 3rd, Vokonas P, Gaziano JM.

Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies– Ying Rong, doctora student, Li Chen, Tingting Zhu, Yadong Song, Miao Yu, Zhilei Shan, Amanda Sands, doctoral student, Frank B Hu, Liegang Liu


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji