Domov / Prehrana / Premagajte željo po sladkem, slanem in nezdravem
 

Premagajte željo po sladkem, slanem in nezdravem

Predviden čas branja: 1 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 17/02/2014
Premagajte željo po sladkem, slanem in nezdravem

Hiter življenjski slog, številne dnevne obveznosti in premišljene marketinške poteze so razlogi, zaradi katerih vse več posameznikov posega po  hitri hrani, nezdravih prigrizkih in sladkih razvadah. Kako pa s preprostimi metodami omejiti oziroma premagati željo po zaviralcih vsake uspešne preobrazbe, vam bomo razkrili v spodnjem videu:

Verjemite, da niste edini ki se s težavo upirate sladkorju v večernih urah ali pa prepogosto zavijete v okrepčevalnico s hitro hrano. Zakaj sem o tem prepričan? Zaradi številnih vprašanj v našem spletnem nabiralniku prav na to temo. Zato vam bom v tokratni objavi razkril štiri preproste korake s pomočjo katerih boste brez težav omejili željo po sladkem, slanem in nezdravem.

Prvi korak, ki ga preprosto morate upoštevati in bo poskrbel za dolgoročne cilje, so male spremembe. To pomeni, da ni  smisla v drastičnih spremembah življenjskega sloga ampak so pomembni majhni koraki. Vzemimo primer:  štirikrat tedensko pojeste eno čokolado, sedaj pa ste se odločili, da od jutri naprej ne boste nobene več. No mogoče bo to nekoliko težje izvedljivo. Zato predlagam, da namesto štirih čokolad v naslednjem tednu pojeste dve, čez štirinajst dni prepolovite vnos in tako boste bistveno omejili željo po sladkem.

Včasih se razlog, da kljub temu, da sploh ne čutimo lakote, pa vseeno posežemo po nezdravih prigrizkih, skriva v zunanjih vplivih. To so lahko predlogi prijateljev, da je danes tisti večer, ko je na sporedu pica, reklame, ki vas prepričajo, da si filma preprosto ne morete ogledati brez najboljših prijateljev, čipsa in gazirane pijače, stojnice s hitro hrano na vsakem vogalu itd. Poskušajte ostati zbrani in osredotočeni ter bolj pogosto reči ne, ali pa  poizkušajte ignorirati zunanje dejavnike, ki vplivajo na vašo željo po nezdravi hrani.

Da pa boste lažje osvojili drugi korak oziroma se boste obranili zunanjih vplivov, si poiščite bolj zdravo alternativo. Gre za korak številka tri, ko namesto nezdravih prigrizkov raje zaužijete nekaj zdravega pa vseeno okusnega in tako premagate občutek lakote. Namesto dveh vrečk čipsa ob gledanju filma si raje privoščite tortilje s piščancem v kombinaciji z vašo najljubšo zelenjavo. Verjetno ne bodo tako okusne kot čips, vendar, ko boste opazili prve rezultate, na čips ne boste več pomislili.

Korak številka štiri pa je namenjen predvsem razumevanju, kaj je za vas dobro in kaj ne. V želji po bolj zdravem načinu življenja vas marketinške kampanje z raznimi slogani, kot so »brez maščobe« in podobno, lahko zmedejo. Zato predno kupite živilo, obrnite izdelek in si na etiketi preberite, kaj dejansko posamezno živilo vsebuje. Lahko mi verjamete, da se v nekaterih izdelkih skriva toliko sladkorja, da si ne znate niti predstavljati.

Verjetno se strinjamo, da so vsi štirje koraki dovolj preprosti, da jih boste v kratkem začeli upoštevati. Resnično škoda je, da vas prigrizki, hitra hrana in sladice tako močno ovirajo na poti do popolne postave. Z malimi spremembami boste poskrbeli, da boste opazili tiste prve rezultate. In ko vam uspe doseči to stopnjo, preobrazba postane precej bolj preprosta, saj prvi rezultati poskrbijo za ekstra val motivacije.

Všečkajte objavo in jo delite z ostalimi. V komentar pa mi zaupajte, kateri je vaš najljubši način premagovanja želje po slanem, sladkem in nezdravem.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji