Izpolni podatke in izračunaj svoj personaliziran jedilnik! 🍝🥗
Domov / Prehrana / Res lahko shujšaš, če piješ alkohol? Resnica, ki je presenetila marsikoga!
 

Res lahko shujšaš, če piješ alkohol? Resnica, ki je presenetila marsikoga!

Predviden čas branja: 1 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 27/07/2015
Res lahko shujšaš, če piješ alkohol? Resnica, ki je presenetila marsikoga!

Ne glede na obdobje v letu, se vedno najde razlog za praznovanje ali zabavo. Poleg hrane je sestavni del skoraj vsakega takšnega dogodka tudi alkohol. In če za lakoto lahko poskrbimo že čez dan, ko popazimo kaj pojemo in se tako izognemo pregrešnim obrokom na zabavi, je alkohol popolnoma drugačna zgodba. Se zaradi njega preobrazba popolnoma ustavi, se pretvori v odvečno maščobo ali preobrazbo celo pospeši ter telesu priskrbi energijo? Teorij je sicer več, resnica pa ena sama. In to je?

Včasih se zgodi, recimo po napornem dnevu ali ob kakšni posebni priložnosti, da si privoščimo kozarec ali dva dobrega vina, piva ali pa kakšen osvežilni koktajl. Čeprav v tistem trenutku odmislimo vse skrbi in obveznosti, ne mine dolgo, ko se vprašamo kaj točno to pomeni za naše hujšanje oziroma (pre)oblikovanje telesa. In tako je tudi prav.

1 gram alkohola vsebuje 7 kalorij

1 gram alkohola vsebuje 7 kalorij in se presnavlja precej drugače kot ostala makrohranila. Organizem ga zazna podobno kot strupeno snov, kar pomeni, da usmeri vso pozornost v samo razgradnjo in poznejše izločanje. Posledica tega je, da telo preneha porabljati kalorije, katerih viri so zajtrk, malica, kosilo in še kakšen prigrizek, in se osredotoči samo in zgolj na porabo oziroma razgradnjo alkohola.

Še en izredno pomemben podatek, ki stvar precej razjasni je ta, da telo alkohola ne more shranjevati kot vir energije za poznejše potrebe. Če združimo obe informaciji, hitro postane jasno, da telo alkohola dejansko ne kopiči kot odvečno maščobo, vendar zaustavi porabo le te oziroma proces preloži. Če zadevo posplošimo, pomeni da telo ne porablja maščobe dokler se ukvarja z razgradnjo alkohola oziroma se energija iz makrohranil samo kopiči in kopiči.

Pivski trebuh dejansko ni posledica kopičenja maščobe pretvorjene iz alkohola ampak iz ostalih kalorij, ker jih telo nima možnosti razgraditi. Pa da vas ne bom preveč prestrašil; to seveda ne pomeni, da si pa ne smete nikoli več privoščiti kakšnega kozarca alkohola, če želite doseči želen rezultat. Daleč od tega. Želim samo da veste, kaj se dogaja v vašem telesu in kaj to pomeni za preobrazbo.

Verjetno se sedaj sprašujte, kaj pa je najboljša izbira ob posebnih priložnostih ko nazdravimo in se poveselimo. Lahko rečem, da je sprejemljiva izbira suho oziroma polsuho vino ali pa žgana pijača brez raznih dodatkov, kot so sokovi, gazirane pijače in podobno. Prav ti dodatki so namreč tisti, ki se kopičijo v maščobnih oblogah ko naš organizem predeluje alkohol.

Če na hitro povzamem današnji članek lahko rečem, da alkohol zaužit v zmernih količinah ne bo pokvaril vaših načrtov in ne bo onemogočil dosege zastavljenega cilja, je pa res, da ima določene posledice na samo preobrazbo oziroma je tisti, ki lahko za nekaj časa samo preobrazbo zaustavi. Pa še informacija, ki jo nekateri mogoče že poznate. Ne pozabite na vodo, saj bo tako razgradnja alkohola hitrejša in lažja, pa še dehidraciji in slabemu počutju se boste lažje izognili.

Ne čakajte do naslednje zabave da bi prijateljem povedali kaj ste se danes naučili, ampak delite to objavo z njimi že danes. Brez skrbi, tudi če se boste kdaj odpovedali alkoholu ne bo nič narobe, saj veste kako pravijo, z glavo na zabavo ;)


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji