Izpolni podatke in izračunaj svoj personaliziran jedilnik! 🍝🥗
Domov / Prehrana / Sadje kot tihi sovražnik hujšanja? Tukaj je grenka resnica…
 

Sadje kot tihi sovražnik hujšanja? Tukaj je grenka resnica…

Predviden čas branja: 2 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 11/05/2015
Sadje kot tihi sovražnik hujšanja? Tukaj je grenka resnica…

Prepričan sem, da boste nad naslednjo izjavo preprosto šokirani. To pa zato, ker ste bili celo življenje prepričani, da delate prav, v resnici pa sploh niste vedeli kakšno škodo delate svojemu telesu. Pa brez skrbi, niste vi krivi, da ste znova in znova ponavljali to napako, ampak celotna družba, ki vas nikoli ni opozorila na to nevarnost.

Izjava se glasi: SADJE LAHKO OGROZI HUJŠANJE IN VAŠE ZDRAVJE! Verjamem, da vas je veliko takih, ki ste prepričani, da je to praktično nemogoče. Na portalu Popolnapostava.com pa vam razkrivam kruto resnico. Ostanite z mano in spoznajte, zakaj lahko sadje pošteno pokvari vaše načrte.

To, da je sadje odlično živilo in krasen nadomestek sladkih pregreh, ki ima številne pozitivne učinke na vaš organizem, ste verjetno slišali že neštetokrat. To prepričanje se je tako močno zakoreninilo v vašo podzavest, da sploh niste nikoli pomislil na drugo plat resnice, ki pa je, roko na srce, precej bolj kruta kot si mislite. Zato predlagam, da z mano ostanete do konca današnje objave in spoznate nasvet, ki bo definitivno rešil nastalo situacijo.

Kakovost živil z relativno velikim deležem ogljikovih hidratov, med katera sodi tudi sadje, presojamo po glikemičnem indeksu, ki nam pove, kakšen vpliv ima živilo na raven inzulina v organizmu. Načeloma velja pravilo, da nižji kot je glikemični indeks, bolj kakovostno je živilo, saj po zaužitju le-tega ne pride do hitrih sprememb količine sladkorja v krvi. Kot verjetno že veste, višek sladkorja v krvi telo shrani v obliki maščobnih oblog.

Če pogledamo razpredelnico, v kateri so razvrščena živila glede na glikemični indeks, vidimo, da večina sadja sodi v skupino živil z nizkim glikemičnim indeksom, kar je odlična informacija. Vendar se prav tu skriva ena večjih pasti sodobne prehrane.

Že res, da ima večina sadja glikemični indeks nižji od 40, kar je merilo za skupino živil primernih za hujšanje, vendar je presnova sadja zelo specifična. Sadje namreč vsebuje eno od oblik ogljikovih hidratov imenovano fruktoza oziroma sadni sladkor.

Sadni sladkor oz. fruktoza se, za razliko od glukoze, ki prav tako spada med ogljikove hidrate, večinoma predela v jetrih in tako nima direktnega prehoda do krvnega obtoka. To je tudi glavni razlog, da je vpliv na sladkor v krvi zelo majhen in dapride do vse te zmešnjave okoli glikemičnega indeksa.

Sedaj pa sledi še glavni šok. Ko so zaloge glikogena v jetrih polne, organizem sporoči da se fruktoza ne more več presnavljati, zato jo začne presnavljati direktno v maščobne kisline. Če se na vašem jedilniku pojavljajo večje količine sadja, kar je zelo pogosto, je posledica tega večji delež odvečnih maščobnih oblog. Dejansko lahko sadje, ki velja za enega »najboljših prijateljev« hujšanja, popolnoma uniči vaše načrte. Svetujem vam, da ste zato pri izbiri sadja zelo pozorni.

Poleg odvečnih maščobnih oblog se lahko pojavijo tudi diabetes tipa II, težave s srcem, povišana raven holesterola in podobno. Zato vas prosim, da upoštevate preprosto pravilo in na dan zaužijete največ dve enoti sadja, če je le možno v dopoldanskem času.

Pa da pomirim vse tiste ljubitelje sadja, ki me v tem trenutku na smrt sovražite. Da ne bo pomote, govorimo o večjih količinah sadja. Sadje je zagotovo kakovosten vir mineralov, vitaminov in vlaknin, vendar kot rad rečem: »zmerno in zdravo za popolno postavo«.

Si tudi ti želel(a) preoblikovati svoje telo pa pravih rezultatov kar ni bilo??? Piši mi na [email protected] in z veseljem ti pomagam na poti do tvoje popolne postave! Vse, ki ste se prestrašili, naj malo pomirim. Tudi moji personalizirani jedilniki, ki jih lahko dobite znotraj Formule Popolne Postave, vsebujejo sadje. Pomembna je le prava kombinacija makrohranil ter redne telesne aktivnosti in rezultat je zagotovljen!


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji