Priznam, za trenutek nisem bil popolnoma zbran in posledice so me šokirale. Čeprav sem upošteval pravila zmerne prehrane in redne telesne aktivnosti sem opazil, da rezultati preobrazbe niso takšni kot bi si želel. Po daljšem razmisleku sem ugotovil kje se skriva razlog za neuspeh. Sem Miha Geršič in v današnji objavi na portalu Popolna Postava razkrijem kako vam stres lahko pokvari načrt o sanjski postavi in seveda kako ga premagati.

Ali veš, da Formuli Popolne Postave, ki vsebuje vse elemente uspešnega hujšanja oziroma preoblikovanja telesa, zaupa že več kot 4000 mojih varovancev?

V zadnjem obdobju sem opazil, da se pojavljajo spremembe povezane s telesom, ki niso bile v mojih načrtih. Večji delež maščobe, upad mišičnega tonusa, utrujenost, padec koncentracije in tako dalje. Po daljši analizi sem prišel do zaključka, da sem večkrat pod stresom kot sicer. In ker me ta podatek ni pustil mirnega sem raziskal ozadje. Imel se res veliko srečo. Lahko bi sam sebi naredil konkretno škodo. Stres namreč lahko popolnoma uniči vaše sanje o popolni postavi in vam priskrbi konkretno zalogo odvečne maščobe. Mi ne verjamete?

Stres je odziv telesa na dogodke, ki nas iztirijo. Načeloma gre za popolnoma naraven pojav, ki ne bi smel imeti večjega vpliva na našo vizualno podobo, počutje in zdravje. Problem pa nastane, ko zaradi načina življenja in naših reakcij na dogodke stres postane kroničen. To pa zato, ker se v ozadju dogajajo zelo zanimive stvari.

Hormon, ki je v močni povezavi s stresom in ima velik vpliv na samo telesno preobrazbo, se imenuje kortizol. Po sami naravi se sprošča v določenih ciklih. Koncentracija kortizola je visoka predvsem zjutraj, kar našemu telesu omogoči normaln začetek dneva, nizka pa v večernih urah, ko se moramo umiriti in je na sporedu počitek. Prav tako pa je koncentracija kortizola visoka, ko smo pod stresom.

No, vse več ljudi pa se s stresom sooča večkrat dnevno in odvečne maščobne obloge so povsem logična posledica. Zakaj? Telo se na kroničen stres odzove z naslednjimi reakcijami:

  • Dvigne se nivo sladkorja v krvi
  • Pojavi se huda lakota in neznosna želja po sladkem
  • Zmanjša se zmožnost izgorevanja odvečne telesne maščobe 
  • Omogoči maščobam, da se hitro shranijo na nezaželenih mestih 
  • Poveča se delež odvečnih maščob na trebuhu
  • Jetra ne delujejo tako učinkovito kot bi morala

Vse naštete posledice nam konkretno kvarijo načrte, ko se borimo z odvečnimi kilogrami. V preteklosti so bili ljudje pod hudim stresom predvsem zaradi nevarnosti. Odgovor na stres sta bila ali boj ali beg, pri čemer so porabili ogromno energije, oziroma kalorij. Danes pa smo pod stresom večinoma, ko smo v pisarni, pred televizorjem, v avtu itd. pri čemer ne porabimo odvečnih kalorij.

Včasih enostavno ni dovolj, če zdravo jeste in ste redno telesno aktivni. Zelo pomembno je tudi to, da se s stresom znate pravilno spopasti. Svetujem vam, da ob takšnih situacijah globoko zadihate, se umirite in šele potem odreagirate. Za samo sproščanje je odlična tudi meditacija, branje knjig in člankov, ki v vas vzbudijo pozitivno voljo, daljši sprehodi v naravi itd.

Super način premagovanja stresa je tudi telesna aktivnost – že poznate vadbo TLT? – ta ti namreč vzame samo 25 minut dnevno in poskrbi, da se dodobra prepotite in se tako lažje uprete stresu.

Primer vadbe TLT:
PRIMER TLT 1
PRIMER TLT 2
PRIMER TLT 3

Še ena super ideja za sproščenje pa je tudi priprava okusnih in kvalitetnih obrokov. Vzemite si čas, na naši spletni strani poiščite top recept in ob druženju s prijatelji poskrbite za sproščeno vzdušje. Tekom druženja pa lahko vsem jasno in glasno sporočite od kod ideja za slastno kosilo, večerjo ali malico in seveda kje črpate nasvete za vašo, iz dneva v dan bolj fit, postavo. Svetujem vam, da se mi pridružite na moji mailing listi, facebooku ali instagramu in tako ne zamudite nobene skrivnosti.
Moji varovanci s Formuli Popolne Postave dosegajo zavidljive rezultate. Poglej nekaj neverjetnih preobrazb in izjav mojih članov tukaj!

 


VIRI:

Hypercortisolism and obesity. – Peeke PM1, Chrousos GP.

11beta-hydroxysteroid dehydrogenase type 1 and obesity. – Morton NM, Seckl JR.

Cardiovascular consequences of cortisol excess. – Whitworth JA, Williamson PM, Mangos G, Kelly JJ. 

Leptin and hunger levels in young healthy adults after one night of sleep loss. – Pejovic S, Vgontzas AN, Basta M, Tsaoussoglou M, Zoumakis E, Vgontzas A, Bixler EO, Chrousos GP.

The inflammatory consequences of psychologic stress: relationship to insulin resistance, obesity, atherosclerosis and diabetes mellitus, type II. – Black PH.

 

 

O AVTORJU

Avtor

Miha Geršič

Miha Geršič je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna prehrana. S svojo ekipo strokovnjakov je v boju z odvečnimi kilogrami pomagal že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam. Poglej več...»