Večna dilema! Kdaj trenirati, da bo poraba maščob največja? Najbolj zakoreninjen  in prepoznaven odgovor verjetno poznate:  zjutraj na tešče. Pa je to sploh res? Sem Miha Geršič in v naslednjih nekaj minutah razkrijem resnico, ki bo dvignila ogromno prahu. Če želiš slišati pravi odgovor, ki temelji na raziskavah,  potem ostani z mano do konca objave.

 

Klikni tukaj in poglej kako do svoje sanjske postave v manj kot 2 mesecih brez pretirenga odrekanja… >>

Vsi, ki si želimo oblikovati zdravo in fit postavo potrebujemo točen odgovor na vprašanje kdaj trenirati, da porabimo čim več nadležnih maščobnih oblog. Vprašanje se mi zdi popolnoma na mestu , saj je škoda, da bi na tem mestu naredili napako, ko pa lahko z enako količino vložene energije dosežemo bistveno boljše rezultate.

3

Med širšo populacijo velja prepričanje, da je jutranji tek na tešče definitivno najboljša izbira. Da je to tisto obdobje, ko se maščobe topijo kot po tekočem traku.  Razlog za to se skriva v teoriji, ki temelji na prepričanju, da je organizem zaradi večurnega stradanja (od večernega obroka je minilo že precej časa) in posledično nizkega nivoja glukoze v krvi, prisiljen za primarni vir energije koristiti maščobo v našem telesu.

Vse lepo in prav ampak pozor. Kar velja v teoriji ni rečeno, da velja tudi v praksi.

2Cilj vsakega posameznika, ki se odloči, da bo naredil nekaj za svoje telo je čvrsta, fit postava in ne samo nižja številka na tehtnici. Se strinjate? No in tukaj se pojavi velik problem. Raziskava, objavljena v februarski številki znanstvene revije Strenght and Conditioning Journal, je nazorno pokazala, da med jutranjim tekom na tešče in tistim po zajtrku porabite povsem enako količino maščob.

Zastrašujoče pa je dejstvo, da boste pri jutranjem teku na tešče kot vir energije poleg maščob koristili tudi mišično tkivo. Aminokisline, ki so sestavni del mišic so več kot uporaben vir energije v takih primerih. Posledica je nižji delež mišične mase, padec mišičnega tonusa, slabše počutje, padec samozavesti, skratka nič dobrega.

In ne pozabite, da so mišice glavni porabnik energije v našem telesu. To pomeni, da nižji delež mišične mase, ki je posledica teka na tešče, pomeni tudi manj porabljenih kalorij v samem mirovanju. V prepričanju, da bo situacija ravno obratna sami sebi otežujete pot proti cilju.
1

Poleg nižjega deleža mišične mase, oziroma ohlapnega telesa se pri teku na tešče pojavi še en velik problem. To je napad lakote po končani aktivnosti. In da ne bo pomote, ne govorimo samo o napadu lahkote takoj po telesni aktivnosti, ampak o povišanem apetitu skozi cel dan. To pomeni, da se boste težje uprli skušnjavam, pojedli večjo količino kalorij in v telo vnesli presežek energije. Rezultat: še višji delež odvečnih maščob.

Tako kot pravi Cassie Dimmick, nutricionistka, specializirana za prehrano športnikov, sem tudi sam mnenja, da je pred telesno aktivnostjo smiselno zaužiti obrok in  telesu priskrbiti vir energije ter tako zavarovati mišično tkivo pred razgradnjo.

4Pa brez skrbi. Ni vam potrebno pripraviti oh in sploh zajtrka, ki bo šokiral celo sosesko. Dovolj je že enostaven skutin šejk ali pa recimo kos polnozrnatega kruha in rezina lahkega sira.

Vsi tisti, ki ste do danes prakticirali jutranji tek na tešče pa brez skrbi. Sem zelo vesel, da ste disciplinirani in odločni. Vse kar vam želim sporočiti je to, da bo že majhen obrok pred aktivnostjo vašo preobrazbo spravil na še višjo raven. Verjamem, da ste trenutno nekoliko razočarani, ampak ni nobene potrebe. Glavo gor, popravimo napako in že hitimo proti cilju.

Je 25 minut dnevno dovolj, da se poslovim od odvečne maščobe??? Klikni tu in poglej… >>

Pa še en manjši izziv za vse, ki si seveda upate. Da motiviramo čim več posameznikov bom zelo vesel, če mi s svojega treninga, lahko jutranjega ali popoldanskega, v komentar nalepite fotko, da vidim, kje se potepate.  Vsem, ki imate kakršnokoli vprašanje v povezavi z vadbo ali prehrano, pa z veseljem odgovorim zato vas prosim, da mi pišete na miha@popolnapostava.com. Torej nikar odlašati in hitro pisat.

Da pa super novica obkroži svet pa ne pozabite všečkat in deliti objave. ;)

 


VIRI:

The effects of exercise on the storage and oxidation of dietary fat. – Hansen K, Shriver T, Schoeller D.

Substrate metabolism when subjects are fed carbohydrate during exercise. – Horowitz JF, Mora-Rodriguez R, Byerley LO, Coyle EF.

The effects of various intensities and durations of exercise with and without glucose in milk ingestion on postexercise oxygen consumption. – Lee YS, Ha MS, Lee YJ.

Effect of muscle glycogen on glucose, lactate and amino acid metabolism during exercise and recovery in human subjects. – Eva Blomstrand, Bengt Saltin

 

 

O AVTORJU

Avtor

Miha Geršič

Miha Geršič je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Formula Popolne Postave. S svojo ekipo strokovnjakov je v boju z odvečnimi kilogrami pomagal že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam. Poglej več...»