Izpolni podatke in izračunaj svoj personaliziran jedilnik! 🍝🥗
Domov / Prehrana / S telovadbo nič več rezultatov?
 

S telovadbo nič več rezultatov?

Predviden čas branja: 6 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 25/06/2018
S telovadbo nič več rezultatov?

Iskreno, ne vem, če imaš dovolj poguma, da si priznaš…

…ampak občutek imam, da se to dogaja tudi tebi.

In sicer, ko opaziš, da je nekoga doletelo nekaj res nepričakovanega, se ti ta oseba jasno zasmili, ampak v istem trenutku se ujameš pri razmišljanju, da se kaj takega tebi praktično ne more zgoditi.

Na to nisem najbolj ponosen, ampak priznam, da sem bil tudi sam podobnega mnenja, ko sem prvič opazil, da se je preobrazba prijatelja, kljub disciplini, vloženemu trudu in močni želji, popolnoma ustavila. In še preden sem se uvidel, da gre za zelo pogosto pojav, me je doletela kruta realnost.

Obstal sem na točki in bil popolnoma zmeden. Ker nisem opazil niti najmanjšega napredka, sem skoraj odnehal.

No, na srečo pa sem se dokopal do podatkov, ki so me rešili iz te situacije. Če ti je ta situacija poznana in te zanima, kateri so tisti triki, ki jih moraš uporabiti, če se preobrazba ustavi, potem ti predlagam, da se skoncentriraš in objavo prebereš v celoti.

ČE PO TVOJIH ŽILAH TEČE KRI, POTEM KRUTA USODA DOLETI TUDI TEBE

Res je… zgodilo se je meni, zgodilo se bo tebi in zgodilo se bo vsakemu, ki želi doseči kakršenkoli cilj v svojem življenju.

In telesna preobrazba še zdaleč ni izjema.

Gre za tisto obdobje, ko se, kljub vloženemu trudi in strogi disciplini, napredek ustavi in temu jasno sledi hudo razočaranje.

Kljub prepričanju, da gre za hudo krivico, katere žrtev si samo ti, ti z veseljem sporočam, da se ni zgodilo nič groznega.

Dosežen je bil tako imenovani »PLATO« oziroma »TOČKA PRELOMA«, ki je za samo preobrazbo nekaj povsem normalnega. In garantiram ti, da se s to situacijo, v kolikor je tvoj cilj nekoliko bolj konkreten, srečaš več kot samo 1x.

ZA NEKATERE TEMAČNA IN USODNA, ZA DRUGE ODSKOČNA DESKA DO NORIH REZULTATOV

PP-blog-odskocna-deskaDa pa to ne bo točka na kateri obupaš in se predaš, ampak dobiš dodatno energijo, zagon in motivacijo, ti razkrijem trike, s pomočjo katerih maksimalno izkoristiš dano situacijo, ki ti odpre vrata do vrhunskih rezultatov.

Ne pozabi, da je vedno najtežje tik preden dosežeš vrh in zagledaš čudovit razgled, da je najbolj trda tema ravno pred točko, ko se začne danit in da je življenje po navadi najbolj temačno, tik preden se pojavi nova priložnost.

Zato ne obupaj s preobrazbo, če se napredek nekoliko ustavi, ne rini z glavo skozi zid, ampak upoštevaj preverjene nasvete!

Preden pa odgovorim na vprašanje za 1milijon €, te moram opozoriti na še eno pomembno dejstvo.

Glede na to, da je v svetu telesnih preobrazb in dobrega počutja beseda »PLATO« vse pogosteje uporabljena, morava najprej definirat, kdaj se ta situacija pravzaprav pojavi.

DO ČISTE RESNICE S SLEDEČIMI TREMI ODGOVORI

Da ne delava panike po nepotrebne in že po prvem tednu razmišljava o točki preloma itd., ti svetujem, da pred razglasitvijo “oranžnega alarma” iskreno odgovoriš na tri preprosta vprašanja:

1. Ali se striktno držiš predlaganega plana prehrane?

Se pravi, da ni takšnih in drugačnih opcij, kot so: padel je samo košček čokolade, enostavno ni bilo opcije reči ne, ne želim, da hrano mečemo stran, tako je zadišalo iz kuhinje, da mi ni bilo pomoči itd.

Če ne gre drugače, si lahko pišeš tudi dnevnik obrokov in tako točno vidiš, koliko “kiksov” je bilo na tem področju.

Drugo vprašanje se nanaša na vadbo.

2. Ali v času treninga res stisneš na polno…

…vaje oddelaš v celoti in »borbaš« do zadnje sekunde ali se dogaja, da včasih nekoliko pogoljufaš, se smiliš sam sebi in si misliš, bo pa jutri bolje?

Tretje vprašanje pa se nanaša na počitek oziroma spanje. Vsi vemo, za kako pomemben element preobrazbe gre, čeprav ga večina ne smatra kot ključnega-napaka!

3. Si v povprečju privoščiš vsaj 7 ur kvalitetnega spanca?

Zagotavljam ti, da ima ta spremenljivka v enačbi za popolno telo še kako pomembno vlogo. Predvsem zato, ker vpliva na regeneracijo, počutje in nivo energije.

PREDEN RAZGLASIŠ IZREDNE RAZMERE, RAZMISLI O ŠE ENEM DEJSTVU

PP-blog-kaj-nareditiČe so tvoji odgovori iskreni in slišim 3x DA, potem obstaja velika možnost, da sva na točki, ko bodo potrebne spremembe oziroma triki, ki jih razkrijem v današnji objavi.

In zakaj samo velika verjetnost in ne 100% zagotovilo. Zato, ker morava razčistiti še eno stvar.

“Počasnejši napredek” ≠ “Plato”

Povsem normalno je, da v začetku preobrazbe kilograme oziroma odvečno maščobe porabljaš bistveno hitreje, opažaš konkretne razliko pri konfekcijskih številka, počutje itd.

To pa seveda ne pomeni, da so nekoliko manj očitni rezultati v kasnejši fazi preobrazbe slabši.

Daleč od tega. Vedno je treba pogledati celotno sliko in podati realno oceno.
Zato predlagam, da se osredotočiš na svojo preobrazbo in se ne primerjaš z ostalimi in njihovimi napredki.

Če pa se, oziroma bolje rečeno, ko se zgodi, da se napredek kljub:

  • vložnemu trudu,
  • strogi disciplini in
  • osredotočenosti na cilj

ustavi, potem je potrjeno, da sva ga uradno spoznala.

PO VEČ TEDNIH EKSPRESNE PREOBRAZBE, NAPOČI TRENUTEK ODLOČITVE; NOVE ZMAGE ALI POPOLNI PORAZ

Po tednih, ko so odvečni kilograme padali kot za šalo, se je menjala garderoba in je samozavest rasla in rasla, sva prišla do točke, ko se pojavijo črni oblaki.

Ampak brez skrbi, gre samo za »plato« oziroma točko, kjer se tvoj napredek nekoliko ustavi in je zelo pomembno, kako takrat odreagiraš.

In kakšna je prava poteza?

No, če na začetku preobrazbe ne narediš hude napake in čez noč ne pretiravaš s spremembami, kot so recimo:

  • pretiran kalorični primanjkljaj,
  • sedem treningov tedensko,
  • vsa možna prehranska dopolnila itd.,

palec1potem imaš precej manevrskega prostora.

Vedno poudarjam, da je škoda že takoj na začetku porabit vse ase, ki jih skrivaš v rokavu. Svetujem ti, da si pustiš nekaj prostora za spremembe, ki ga lahko izkoristiš, ko prideš do »mrtve« točke.

In če ta nasvet upoštevaš, se preobrazbe lotiš postopoma, potem imaš, ko dosežeš »plato« naslednje možnosti, da to neprijetno situacijo po hitrem postopku premagaš in se veseliš novih rezultatov.

1. KAR POČNE VEČINA JE ZA AMATERJE, TI SI ZASLUŽIŠ BISTVENO BOLJ UČINKOVITO REŠITEV

Mogoče nekoliko neklasična trditev, ampak svetujem ti, da za ceno super počutja in lepo oblikovane postave, v času preobrazbe, zaužiješ čim več kvalitetnih živil in hkrati izgubljaš odvečne maščobne obloge.

Želim ti, da imaš v času preobrazbe ogromno energije, maščobe porabljaš učinkovito in z lahkoto premaguješ ovire.

Zato prve spremembe, ko se preobrazba ustavi, definitivno ne bi naredil tam, kjer to stori večina.

Za začetek bi plan prehrane, ki je poskrbel za prve rezultate, pustil nespremenjen in bi na urnik raje dodal ekstra trening oziroma nekoliko popestril razpored aktivnosti.

Ne smeš pozabiti, da je organizem zelo varčen sistem, ki se po hitrem postopku prilagodi na ponavljajoče se vzorce.

pv-mihaČe teden za tednom izvajaš iste treninge, z enako intenziteto, izvajaš identične vaje, potem pozabi na top napredek.

Ko vadba postane preveč »domača« je to znak, da bo treba »začiniti« zadeve.

Lahko so to nove vaje, dodatna obremenitev, intervalni trening, višja intenziteta, skratka, možnosti je res ogromno.

Poznaš Popolno Vadbo?

Gre za edinstven program vodenih treningov, ki po hitrem postopku osvaja Slovenijo. Lahko mu sledite preko tablice, telefona, računalnika ali televizije in za izvedbo ne potrebujete nobene dodatne opreme. To pomeni, da sploh ni važno kje se nahajate, vedno lahko treniramo skupaj.

Program je zaradi svoje strukture namenjen vsakemu posamezniku, ki si želi oblikovati čvrsto, fit postavo in se v svojem telesu počutiti več kot odličnoVeč izveš tukaj!

2. KO IZKORISTIŠ SKRIVNO OROŽJE ŠTEVILKA 1, JE ČAS ZA NASLEDNJO ZVIJAČO

Ko 100% izkoristiš možnosti, ki ti jih ponuja razpored treningov, je čas za naslednji korak.

Roko na srce, dodajanje treningov v nedogled ni možno, prav tako pa, glede na zastavljen cilj, tudi ne bi bilo smiselno.

Če želiš oblikovat čvrsto, fit postavo, maratonski treningi popolnoma odpadejo. In tako, kot se organizem lahko zelo učinkovito prilagodi na določene razpored treningov oziroma intenziteto, je zgodba identična tudi pri prehrani. V kolikor to spregledaš, znaš konkretno upočasniti preobrazbo.

Še posebej tisti, ki v času preobrazbe izgubijo večje število kilogramov, morajo slej ko prej prilagoditi kalorični vnos.

zdravi-hidrati-1Predlagam, da za začetek nekoliko znižaš vnos ogljikovih hidratov, reciva, da količine živil, kot so rjavi riž, polnozrnate testenine, ovseni kosmiči, sladki krompir, sadje itd. zmanjšaš za 1/5 oziroma 20 odstotkov. Ne rabiš komplicirat, že približek predlagani spremembi, bo več kot zadosten.

Še ena od možnih rešitev na področju prehrane pa je tako imenovana »šok terapija« in je primerna predvsem za tiste, ki so se konkretno približali želenemu cilju. Da bo poraba maščob maksimalna, svetujem, da recimo vsakih 6-10 dni, odvisno od počutja, zaužiješ nekaj več kalorij kot sicer, prebudiš presnovo, in zapustiš cono udobja. Seveda ne rabiš pretiravati. Dovolj bo že recimo lonček grškega jogurta z dodanimi ovsenimi kosmiči.

Ne pozabi, rutina je tista, ki uspava tvojo presnovo!

3. SAMO OBRNI SE DRUGAM IN RESNICA JE PRED TEBOJ

PP-miha-misiceVmascobeNo včasih pa se zgodi, da vse delaš točno tako kot je treba, edino rezultate iščeš v napačni obliki.

Predvsem pri izgubi odvečnih kilogramov je to zelo pogosto pojav, ker se večina osredotoči zgolj in samo na telesno maso. Opozarjam pa, da so mišice precej bolj goste, kot maščoba. Se pravi kljub temu, da številka na tehtnici ne pokaže niti najmanjšega napredka, je ta v realnosti lahko več kot očiten.

Kako je to sploh mogoče, razložim v tej objavi!

Zato še enkrat poudarjam, ne pozabi na sprotne fotografije in merjenje obsegov. To so najbolj zgovorni podatki o tvojem napredku.

4. NE RAZMIŠLJAJ TAKO NAIVNO IN SE NANJE RAJE PRIPRAVI

Četrti nasvet, ki ga želim deliti s tabo pa je ta, da včasih enostavno moraš vzeti v zakup to, da si v nekoliko težjem obdobju.

Povsem normalno in človeško je, da pridejo dnevi, ko ti ponagaja stres, utrujenost, narediš kakšno napako več in se zato preobrazba malenkost ustavi. Ko se ujameš v takem obdobju, so skrbi popolnoma odveč. Enostavno ne odnehaj, poskrbi za stres, popravi napake in se osredotoči na cilje.

Najbolj pomembno pri sami preobrazbi pa je, da vztrajaš in prilagajaš strategijo glede na znake telesa oziroma napredek.

In ne pozabi, nove navade, novi rezultati!

UŽIVAJ V IZZIVU IN NE SAMO V »NAGRADI«

In naj te opozorim, da si super rezultatov na zaslužiš z nekaj tedni truda in discipline. Potrebno bo precej več časa, ampak pri tem ne pozabi, da je pomembno uživati v samem procesu preoblikovanja postave. Kdor misli, da ga razveseli samo končni cilj, se pošteno moti. Zato se zabavaj, ceni vsak napredek in se ne obremenjuj z ostalimi. Pomembna je samo tvoja preobrazba in tvoje počutje.

Če imaš v mislih kakršnokoli idejo, kako svojo preobrazbo premakneš iz »mrtve točko« oziroma se po tvojih mislih podi dodatno vprašanje, čim prej zapisat v komentar in z veseljem pokomentiram.


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji