Poleg prehlada so drugi najpogostejši razlog za obisk osebnega zdravnika!

Podatki kažejo, da se 80 odstotkov posameznikov vsaj enkrat v življenju sreča z bolečinami v križu. Priznam, da ne vem zakaj tako visok odstotek.

S preprosto tehniko, ki vam ne vzame več kot 10 minut, se lahko brez težav izognete neprijetni bolečini, oziroma jo odpravite.

Sem Miha Geršič in v današnji objavi na portalu Popolna Postava razkrijem dnevno rutino za katero mi boste noro hvaležni. Bolečine v hrbtu vas ne bodo nikoli več ovirale pri vaši najljubši aktivnosti.

Poglej kako se znebiti trdovratne maščobne obloge okoli trebuha za vedno…

Preden razkrijem načrt kako do čvrstega hrbta, brez bolečin, pa samo še ena zanimivost.

Mogoče veste zakaj toliko ljudi začuti bolečine ravno v tem predelu?

Odgovor najdete pred svojim nosom

Ker se večina stvari v vašem življenju dogaja pred vami, je posledično sprednji del telesa bistveno bolj razvit od zadnjega. To neravnovesje se pokaže predvsem v nepravilni, sključeni drži in zaprtem ramenskem obroču. Posledica takšne drže so lahko zelo hude bolečine v hrbtu.

Da situacijo po hitrem postopku postavimo na svoje mesto je pred vami vadba, ki jo lahko izvajate vsak dan in tako okrepite hrbtne mišice.

Vse kar potrebujete je deset minut in nekaj prostora. Vsako vajo izvajate 60 sekund, eno za drugo in celoten sklop petih vaj ponovite dvakrat. Naj se vem ne mudi. Vaje izvajajte pravilno.

Položaj mačke

polozaj-mackeZa začetek bomo res dobro pretegnili hrbet. 

Prvo vajo izvedete tako, da se najprej postavite na vse štiri in poravnate trup. Dlani postavite v širino ramen, kolena pa v širino bokov. Iz začetnega položaja popek najprej potisnete proti podlagi in sprostite hrbtenico, pogled pa usmerite navzgor. V fazi gibanja vdihnete in v skrajni točki zadržite za dobri dve sekundi.

Potem z gibanjem nadaljujete še v nasprotni smeri kar pomeni, da pogled usmerite proti medenici, hrbet pa izbočite. V skrajni točki prav tako zadržite za dobri dve sekundi s tem, da v fazi gibanja pride do izdiha.


Pogled proti nebu

pogled-proti-nebuNaslednja vaja bo za nekatere mogoče bolj zahtevna, ampak brez panike. Predlagam, da trup upognete do točke kjer ne čutite bolečine.

Vajo izvedete tako, da se uležete na tla in roke položite ob zgornji del telesa. To pomeni, da so komolci točno pod rameni. Iz ležečega položaja nato dvignete zgornji del trupa do skrajne točke, nekajkrat vdihnete in izdihnete in se vrnete v začetni položaj. Glava je ves čas v podaljšku hrbtenice kar pomeni, da sledi gibanju.


Zvezda

zvezdaNadaljujemo s tretjo vajo, ki bo od vas zahtevala precej zbranosti.

Izvedete jo tako, da se uležete na trebuh in razširite roke ter noge. Iz začetnega položaja najprej dvignete noge in roke od podlage in se pripravite na gibanje. V zgornjem delu telesa se roke pomikajo nazaj kar pomeni, da lopatici kar se približate. V spodnjem delu pa iztegnjene noge pomikate skupaj in narazen.

Bodite pozorni, da so mišice ledvenega predla ves čas čvrsto napete in tako ohranjate začetno pozicijo.


Strešica

stresicaZa razliko od ostalih je četrta vaja statična. Gre za položaj v katerem boste konkretno sprostili hrbtenico.

Da vam bo to uspelo se najprej postavite na vse štiri, tako kot pri vaji številka ena. Iz začetnega položaja dvignite medenico in iztegnite noge. Stopala so v stiku s podlago, glavo pa potisnete med roki. Položaj v katerem boste ostali 60 sekund spominja na črko V, obrnjeno na glavo. Bodite pozorni, da je ledveni del poravnan se pravi, da popek potisnete v smeri nog.


Rotacija kolen

rotacija-kolenPreden krog v celoti zaključite pa še peta vaja, s katero hrbtenico razbremenite v smeri levo/desno.

Vajo izvedete tako, da se uležete na hrbet, roke pod pravim kotom odmaknete od telesa, dlani pa uprete ob podlago. Kolena pokrčite in primaknete v smeri prsnega koša. Iz začetnega položaja izmenično spuščate kolena levo in desno proti podlagi.

Opozarjam vas, da tekom gibanja ne smete dvigati ramen, prav tako pa upoštevajte svoje zmožnosti, kar se tiče stranskega gibanja.


Čeprav so bolečine v križu največkrat posledica mišičnega neravnovesja, vas vseeno opozarjam, da obstajajo tudi drugi razlogi, zato vam svetujem, da ob močnejši bolečini, ki ne preneha, vseeno obiščete zdravnika.

Upam, da boste trening, s katerim sem pomagal že marsikomu, pogosto umestili na svoj urnik. Kot sem omenil gre lahko za preprosto dnevno (jutranjo) rutino, ki poskrbi za močne mišice hrbta.

Ali veš, da zmanjšanje telesne mase prav tako pripomore pri odpravi bolečin v križu? Klikni tukaj in poglej kako ti to lahko uspe… >>

In ker vem kako neprijetno je, ko zaradi bolečin v hrbtu ne moreš oddelati treninga, skočiti  na izlet ali uživati v prostem dnevu, se mi zdi pošteno, da objavo delite z ostalimi in jim pokažete način kako premagati bolečino.

Sem prepričan, da bi nekateri naredili vse kar se da, da bi premagali to oviro. Z enim klikom jim lahko pomagate. Prav tako pa vas vabim, da se pridružite moji mailing listi in tako ne spregledate nobene od aktualnih objav, ki vam lahko konkretno pomaga. Čim prej oddajte svoj mail in se vidimo.

 

O AVTORJU

Avtor

Miha Geršič

Miha Geršič je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Formula Popolne Postave. S svojo ekipo strokovnjakov je v boju z odvečnimi kilogrami pomagal že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam. Poglej več...»