Domov / Prehrana / Z maščobo nad odvečno maščobo
 

Z maščobo nad odvečno maščobo

Predviden čas branja: 2 min
Napisal/a: Miha Geršič
Datum objave: 14/10/2013
Z maščobo nad odvečno maščobo

Zaradi vse pogostejših vprašanj v našem spletnem nabiralniku in prepričanja, da so maščobe glavni krivec za odvečne kilograme, smo za vas razrešil tudi to uganko. Poglej video spodaj…


Glede na to, da se marsikdo, ki si želi doseči cilj v celoti poskuša izogniti maščobam na svojem jedilniku, je na začetku pomembno poudariti, da se maščobe med seboj razlikujejo. Nekatere celo pozitivno vplivajo na proces hujšanja in celoten proces pospešijo.

Tako kot beljakovine, ogljikovi hidrati, vitamini in minerali, so tudi maščobe hranila, ki so izredno pomembna za naš organizem. Telesu predstavljajo vir energije, ščitijo notranje organe, delujejo kot toplotni izolator in so nujno potrebne za topljenje določenih vitaminov. Ne smemo pa pozabiti, da so prisotne tudi kot sestavni del celične membrane.

Mogoče ste nad prebranim nekoliko presenečeni. Glede na to, da ste v preteklosti slišali veliko slabega o tej skupini hranil, si verjetno niste upali pomisliti, da so maščobe lahko tako koristne za naše telo.

Da pa boste na svoj jedilnik uvrstili tiste prave in nujno potrebne maščobe, jih bomo razdelili v dve skupini.

1. Nasičene maščobe

Prava skupina so tako imenovane nasičene maščobe, ki so pogosto poznane kot nezdrave ali slabe. Dejstvo je, da ni pametno pretiravati z vnosom tovrstnih maščob, saj lahko negativno vplivajo na vaš organizem, poleg tega pa jih je telo sposobno tvoriti samo od sebe, se pravi zanje ni potrebno skrbeti.

Bistveno je, da se zavedate, da nasičene maščobe niso slabe same po sebi vendar problem predstavljajo, kadar se prepogosto pojavijo na vašem jedilniku. Vsebujejo jih predvsem živila kot so rdeče meso, maslo, mleko in mlečni izdelki. Pogosto pa jih najdemo tudi v hitri hrani in sladicah. Predlagam, da omejite vnos omenjenih živil. Hitro hrano, sladice in cvrtje pa brez slabe vesti lahko črtate s svojega jedilnika.

2. Nenasičene maščobe

Za razliko od nasičenih so nenasičene maščobe bistveno bolj prijazne vašemu organizmu. Razlikujejo se tudi po tem, da nenasičene maščobe spadajo v skupino esencialnih hranil. To pomeni, da jih telo ni sposobno tvoriti samo, zato je nujno da jih organizmu priskrbimo z uživanjem pravih živil.

Predvsem je potrebno zadostiti potrebe po omega 3 in omega 6 maščobnih kislinah. Gre za dve izjemno pomembni skupini nenasičeni maščobnih kislin, katere preprečujejo nastajanje krvnih strdkov, blažijo vnetja in bolečine, znižujejo krvni tlak in tako naprej.

Po vrhu vsega pa omega 3 maščobne kisline poskrbijo, da telo v večji meri začne koristiti maščobe kot vir energije, kar je nekaj fantastičnega, kadar se borimo z odvečnimi kilogrami. Nenasičene maščobe najdemo predvsem v olivnem olju, raznih semenih, oreščkih, avokadu in lososu.

Da bo zadeva še bolj razumljiva so pred vami preprosta navodila:

  • pri pripravi različnih solat uporabljajte olivno olje,
  • povsem se izognite hitri hrani in sladicam,
  • dovolj pogosto uživajte ribe,
  • namesto nezdravih prigrizkov raje izberite oreščke (vendar v pravi meri, približno slaba pest mandljev je lahko super prigrizek za na pot)
  • izognite se ocvrti hrani,
  • včasih se lahko posladkate tudi z arašidovim maslom, vendar bodite pozorni pri količini ter sestavinah.

Priporočljivo je, da maščobe predstavljajo 20 % vašega dnevnega kaloričnega vnosa. Ko sestavljate obroke ne pozabite na živila, ki vam bodo še dodatno olajšala pot do vašega cilja.

Preprosto ne bi bilo pravično, da ste edini, ki poznate pozitivne lastnosti zdravih maščob, zato brez slabe vesti delite povezavo s prijatelji.
Sicer pa komentirate, napišete svoje mnenje in všečkate ☺


Deli na socialnih omrežjih

O Mihu

Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji