Kadar želimo izgubiti odvečne kilograme ali pa preprosto lepo izoblikovati svoje telo, na začetku večino pozornosti usmerimo v izbiro učinkovite vadbe. Vadbe, ki bo v čim krajšem času poskrbela za sanjske rezultate. Vendar pa večina popolnoma pozabi na del, ki je izredno pomemben za kvaliteten in učinkovit trening. Katerega dela vadbe preprosto ne smete izpustiti? To in še več izveste na portalu popolna postava.com.

Ko izvajam trening v fitnes centru ali pa zunaj na tekaški stezi, velikokrat opazim, da številni posamezniki ne glede na fizično pripravljenost, starost ali spol, naredijo isto napako. Preprosto pridejo v fitnes, na stezo ali na svojo najljubšo napravo in takoj začnejo kar se da intenzivno izvajati trening.

Temu sledi pogosto nerazumevanje, zakaj treninga ne morajo opraviti tako dobro kot njihovi sovrstniki, zakaj se rezultat ne opazi v takšni meri kot pri ostalih in zakaj morajo tako pogosto izpustiti trening zaradi slabega počutja oziroma poškodb.

No, odgovor je popolnoma preprost. Pozabijo na osnovni del vsake vadbe in sicer OGREVANJE. Ogrevanje je namreč tisti del treninga, ki je namenjen pripravi telesa na aktivnost. Ni pomembno ali je to anaerobna ali aerobna vadba, ta del treninga je preprosto nepogrešljiv.

Med ogrevanjem se namreč:

  • poveča telesna temperatura,
  • poveča obseg gibanja v sklepih,
  • pospeši se  dostava oksigenirane krvi do mišičnega tkiva,
  • izboljša se prevodnost živčevja,

in še bi lahko naštevali.

Za vse tiste, ki se vam zdi, da je ogrevanje nepomembno in nepotrebno za učinkovit trening, pa v razmislek še nekaj; recimo, da vaša aktivnost traja 60 minut in jo izvajate brez ogrevanja, to pomeni, da vsaj prvih 10-15 minut treninga ne izvajate tako učinkovito kot bi ga lahko.

In če trenirate štirikrat tedensko, to pomeni, da od skupaj štirih ur, najmanj ena ura treninga ni tako intenzivna kot bi lahko bila.

In povsem normalno je, da na dolgi rok … recimo v pol leta nekdo, ki izvaja popolnoma isti trening kot vi, le da doda temu še ogrevanje, dosega mnogo boljše rezultate oziroma je napredek precej večji.

In kaj sedaj? Kot vedno imam tudi tokrat za vas nasvet. In sicer  pred vsako telesno aktivnostjo si vzemite približno 15 minut in jih namenite ogrevanju. Prvih deset minut naj bo namenjenih splošnemu ogrevanju. Gre za vrsto ogrevanja, kjer sodeluje več mišičnih skupin, recimo kolesarjenje, tek, stopanje na pručko itd. Tako boste poskrbeli, da telo spravite na »delovno temperaturo«.

Preostalih pet minut pa namenite specifičnemu ogrevanju. To pomeni, da izvajate določene gibe, ki posnemajo gibalne vzorce, obremenjene pa so manjše mišične skupine. Če vzamemo za primer upogib komolcev s krivo palico sede, potem izvedemo večje število ponovitev pri manjši obremenitvi.

Na ta način boste res dobro pripravljeni na trening, ki ste ga izbrali in tako v krajšem času dosegli zavidljive rezultate. Poleg kakovostnejšega treninga se boste z ogrevanjem izognili tudi številnim poškodbam. Cenite svoj trud prav tako pa tudi čas, saj je dragocen.

Tako, pa smo mozaiku popolne postave dodali še en košček. Spremljajte naš še naprej in ne odlašajte z vprašanji in komentarji, saj tako z vašo pomočjo lažje pripravljamo tedenske objave.

O AVTORJU

Avtor

Miha Geršič

Miha Geršič je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Formula Popolne Postave. S svojo ekipo strokovnjakov je v boju z odvečnimi kilogrami pomagal že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam. Poglej več...»