🔥 SI ŽELIŠ POPOLNO POSTAVO V 30 MINUTAH? KLIKNI TUKAJ IN ODKRIJ KAKO 👇
Domov / Prehrana / Kaj pomaga, če te muči zgaga?
 

Kaj pomaga, če te muči zgaga?

Predviden čas branja: 5 min
Datum objave: 04/11/2019
Kaj pomaga, če te muči zgaga?

Se ti ob misli na pico, burger, čokolado ali testenine obrača želodec?

Seveda ne!

Vsi obožujemo pregrehe, vključno z mano.

Ampak pazi!

NEPRIJETEN OBČUTEK, ZARADI KATEREGA KONKRETNO TRPIŠ

Obstaja velika možnost, da te ob vsakem pregrešnem obroku doleti izjemno neprijeten občutek.

Ko začutiš, da peče, praska in boli, je jasno, da te spet napada zgaga.

Gre za izjemno zoprno situacijo, ki brez dvoma vpliva na kakovost tvojega življenja.

Zgaga ponoči uničuje tvoj zaslužen počitek, hkrati pa je velikokrat razlog, da raje ostaneš doma kot pa da se pozabavaš in sprostiš v dobri družbi.

Ker vem, da sanjaš o tem, da se končno znebiš te pekoče bolečine, ki okupira tvoje grlo, ti povem, da je danes tvoj srečni dan.

Poglej …

Če razumeš, zakaj se ta neprijeten občutek sploh pojavi, ti garantiram, da rešitev najdeš bistveno hitreje, kot si sploh lahko predstavljaš.

Za piko na i pa jo lahko preizkusiš v samo nekaj sekundah.

Vem, super informacije, zato predlagam, da čim prej razkrijeva, zakaj peče zgaga.

ZAKAJ PEČE ZGAGA?

Okej …

Redki so posamezniki, ki se zavedajo, da je pekoča zgaga v tesni povezavi z eno izmed najbolj pomembnih mišic v tvojem telesu.

Tako je!

Puščici označujeta lokacijo spodnje mišice požiralnika.

Po tem ko zaužiješ hrano, ta po požiralniku potuje do želodca. Da ta izjemno pomemben proces poteka brez večjih težav in koščki hrane dejansko pridejo v želodec, poskrbi spodnja mišica požiralnika, ki omogoči ta prehod.

Hkrati pa ta ista mišica preprečuje, da bi se vsebina tvojega želodca vračala nazaj v požiralnik.

In točno ta točka tvojega prebavnega trakta odigra eno najpomembnejših vlog.

Poglej …

Da hrana sploh lahko spremeni svojo teksturo in potuje naprej po tvojem prebavnem traktu ter organizmu priskrbi hranilne snovi, pri presnovi sodeluje želodčna kislina.

Ta ti v osnovi ne povzroča nobenih težav, ker je stena tvojega želodca prilagojena kislosti omenjene snovi.

To pa seveda ne velja za tvoj požiralnik. Ker je sluznica požiralnika drugačna od želodčne, lahko pride do hudih težav.

In sicer …

Če se slučajno zgodi, da spodnja mišica požiralnika ne opravlja svoje naloge, je zadeva logična. Ker “zapornica” ne deluje tako, kot bi bilo potrebno, kisla želodčna vsebina pljuska proti požiralniku.

To pa je glavni razlog, da se ti boriš s pekočo zgago.

SIMPTOMI ZGAGE, KI VELJAJO ZA KONKRETNO OPOZORILO

Dejstvo je, da je zgaga zelo pogosta težava. In če se z njo srečaš samo nekajkrat letno, potem ne rabiš pretirano skrbeti, ker posledice ne bodo usodne. Prav tako pa lahko pekočo zgago zelo hitro pogasiš, če seveda poznaš trike, ki ti jih razkrijem v nadaljevanju.

Ampak pazi …

Če se slučajno večkrat mesečno soočaš s simptomi, kot so:

 • moteč občutek na predelu zgornjega dela trebuha,
 • vračanje hrane v ustno votlino,
 • pekoča bolečina v požiralniku,
 • razjede v ustih,
 • grenak okus,
 • spahovanje,
 • bruhanje,
 • zadah.

potem gre za jasno sporočilo.

Spodnja mišica požiralnika je močno utrujena, kar pomeni, da ji moraš ekspresno priskočiti na pomoč. V nasprotnem primeru se lahko občasna pekoča zgaga pretvori v kronično bolezen, ki jo poznamo pod kratico GERB – gastroezofagealna refluksna bolezen.

Posledice te bolezni so lahko zelo hude. Kronična hripavost, ponavljajoča vnetja grla, boleča požiranja, konstantna pokašljevanja itd.

Zato je pomembno, da čim prej odgovoriva na naslednje vprašanje …

Kako se znebiti zgage?

NEVARNE RAZVADE, ZARADI KATERIH PEČE ZGAGA

Prva stvar, na katero se morava osredotočiti, so brez dvoma nezdrave navade oziroma vzroki zgage, ki negativno vplivajo na omenjeno mišico in zmanjšujejo njeno moč oziroma učinkovitost.

To pomeni, da se moraš izogibati predvsem:

 • pogostemu uživanju kave,
 • gaziranim pijačam
 • alkoholu,
 • kajenju,
 • določenim živilom, kot so paradižnik, metin čaj, večje količine česna in čebule, orehi, skuta, rdeča paprika, poper, mastna in ocvrta hrana itd.

Gre za tiste poteze in živila, ki dejansko sproščajo spodnjo mišico požiralnika in jo naredijo bistveno manj učinkovito.

No, kaj pa v primeru, če ješ relativno zmerno in zdravo, ne piješ kave, ne kadiš, samo občasno popiješ kakšen kozarec gazirane pijače, pa te kljub temu pogosto napade zgaga?

Zelo zanimivo vprašanje, ki bega vse večje število posameznikov.

Če se s to težavo boriš tudi ti in ti je ta situacija dobro znana, potem morava “pobrskati” še nekoliko globlje.

Situacija, ki namreč prav tako negativno vpliva na moč spodnje mišice požiralnika, je porušena črevesna flora.

Poglej …

PLINI IN POČASNA PRESNOVA SO RECEPT ZA KATASTROFO

Tvoje črevesje je dom ogromnemu številu “dobrih” in “slabih” bakterij. Gre za organizme, ki so nujni za nemoteno delovanje tvojega telesa in so pomemben faktor super počutja in fit postave.

In dokler je razmerje med različnimi bakterijami v tvojem črevesju optimalno, potem si lahko brez skrbi.

Če pa se zgodi, da zaradi različnih dejavnikov kot so stres, pomanjkanje počitka, neuravnotežena prehrana itd. pride do neugodnih sprememb v tvojem mikrobiomu, potem je logično, da ti konstantno nagaja zgaga.

Zakaj …

Ker slabe bakterije prevzamejo dominantno vlogo, se v tvojem črevesju začne kopičiti bistveno več plinov. Ti se širijo, postopoma zavzamejo vse več prostora in tako negativno vplivajo na spodnjo mišico požiralnika. Ker je pritisk vse močnejši, je mišica izpostavljena večji sili in na določeni točki začne popuščati. Posledice so jasne.

Poleg tega pa porušena črevesna flora negativno vpliva na sintezo presnovnih encimov, kar precej upočasni tvojo prebavo, zato je pritisk v tvojem želodcu na račun zaužite hrane še toliko večji.

UČINKOVITA REŠITEV JE PREPROSTA

Zato pazi …

Če se kljub relativno zdravemu življenjskemu slogu pogosto boriš s pekočo zgago, potem ne odlašaj in na svoj jedilnik ekspresno dodaj kvaliteten probiotični kompleks. Gre za fantastično rešitev, s pomočjo katere na najbolj enostaven možen način svoje črevesje obogatiš z dobrimi bakterijami in tako poskrbiš za popolno razmerje, zdrav mikrobiom in močno mišico požiralnika.

Ne pozabi …

S to potezo se osredotočiš na sam izvor problema in ne izključno na simptome, kar je daleč najpomembnejše.

KAJ ŠE POMAGA PROTI ZGAGI

Vseeno pa lahko pridejo trenutki, ko ti zgaga ponagaja.

Po navadi se to zgodi, ko nekoliko pozabiš na pravilo zmernosti, se pretirano sprostiš in svoj organizem malenkost presenetiš.

Ker se vsi občasno znajdemo v takšni situaciji, je zelo pomembno, da znaš odreagirati, to neprijetno težavo premagaš v samo nekaj minutah in ta ne pokvari tvojega dne.

Načinov, kako ti to lahko uspe, je seveda več. Se mi pa zdi zelo pomembno, da se izogibaš dveh strategij, ki sta v povezavi z zgago zelo razširjeni.

Mleko kot čudežna rešitev ko peče zgaga je sigurno ena izmed najbolj znanih in jo verjetno poznaš tudi ti. Vprašanje pa je, če je res učinkovita?

Težava je namreč v tem, da je mleko v resnici napitek, ki lahko želodec spodbudi, da proizvaja še več želodčne kisline. To pomeni, da obstaja možnost, da se posameznik zaradi te poteze lahko sooči s še hujšimi posledicami.

Prav tako neugodna pa so različna zdravila.

Okej …

Strinjam se, da ta ekspresno pomagajo v boju proti zgagi, a ne smeš pozabiti, da predstavljajo konkretno obremenitev za tvoje telo.

In če s to rešitvijo pogosto “gasiš” pekočo zgago, se lahko zgodi, da se posledice tega početja izrazijo na sila neprijeten način.

Zato ti svetujem, da v primeru občasnih težav z zgago izkoristiš eno od naslednjih treh strategij.

SODA BIKARBONA

Prva, ki velja za izjemno učinkovito naravno zdravilo proti zgagi in poskrbi za takojšnje olajšanje, je sestavljena iz dveh elementov.

To sta:

 • soda bikarbona
 • voda

Ko napade zgaga, soda bikarbona velja za čudežni izdelek, saj gre za antacid, ki odvečno želodčno kislino, ki zaide proti požiralniku in povzroča hudo bolečino, nevtralizira .

Zato ti svetujem, da preprosto zmešaš polovico čajne žličke natrijevega hidrogenkarbonata oziroma sode bikarbone s približno dvema decilitroma vode in čudežni napitek je tako pripravljen. Kljub nekoliko neprijetnemu okusu ti zagotavljam, da bo olajšanje takojšnje.

BANANE

Z zelo podobnim učinkom, kot ga ima soda bikarbona, se lahko pohvali tudi živilo, ki je verjetno velikokrat sestavni del tvojega jedilnika. Banane se lahko pohvalijo z optimalno pH vrednostjo, ki je nujna, če želiš umiriti razdražen želodec in se rešiti z zgago povezanih neprijetnih bolečin.

Prav tako pa bananina tekstura blagodejno vpliva na razdražen požiralnik, kar pomeni, da govoriva o “dvojni zmagi”.

Če se torej zgodi, da te napade zgaga, je super rešitev ta, da polovico banane skupaj s ščepcem cimeta dodaš svoji jutranji “bovli” oziroma kosmičem in tako situacijo hitro spraviš pod kontrolo.

ČUDEŽNI INGVER

Za razliko od prvih dveh strategij, ki se v osnovi osredotočata na uravnavanje kislosti, pa s tretjo rešitvijo blaživa predvsem vnetja, ki so posledica nepravilnega delovanja spodnje mišice požiralnika.

Ingver, ki že stoletja velja za fantastično rešitev, če se boriš z glavoboli, slabostjo, bolečinami in oteklinami, med drugim pomaga tudi kadar peče zgaga.

Gre za super živilo, ki ga lahko zaužiješ na različne načine, najlažje pa je, da si pripraviš okusen ingverjev čaj.

No, tako.

Od danes dalje, če ti bo nagajala zgaga, lahko situacijo hitro “pogasiš”.

Večina mojih varovancev si v borbi proti pekočemu občutku pomaga s probiotiki.

S to enostavno 30-sekundno navado se poslovijo od tega hudo neprijetnega občutka in poskrbijo, da se jim to neha dogajati.

V Complete Biotics najdeš več kot 20 milijard dobrih bakterij na eno samo kapsulo.

To pomeni, da naš probiotični kompleks poskrbi za konkretno olajšanje in te odreši tegob in muk, povezanih s tvojo prebavo.

Zato ti svetujem, da si čim prej zagotoviš svojo zalogo Complete Biotics probiotikov.

=> Naroči svojo zalogo probiotikov in poskrbi za svojo prebavo


Deli na socialnih omrežjih

Avtor
O Mihu
Napisal Miha Geršič, ki je soustanovitelj portala Popolna Postava o aktivnem in zdravem življenju, ki ga mesečno obišče več kot 100.000 bralcev, ter avtor uspešnic Popolna Vadba & Popolna Prehrana.

Preberi več o avtorju
PRIPOROČAMO
Izdelek, ki je bil uporabljen v blogu.
100% naravna mešanica 20 edinstvenih probiotičnih bakterijskih sevov s kar 20 milijardami kultur na kapsulo.
KOMENTARJI
Vsi komentarji naših zvestih bralcev
S pravimi nasveti in informacijami zmore vsak - tudi ti!
Vpiši svoj email in prejemaj brezplačne nasvete, ki so pomagali že več kot 10.000 Slovencem in Slovenkam.
Bodimo prijatelji